Įdomioji istorija: kaip atsirado bankinės kortelės

Atsiskaitymo negrynaisiais pinigais priemonės – kredito ar debeto mokėjimo kortelės – idėją XIX a. iškėlė JAV politinis mąstytojas, utopinių romanų autorius Edwardas Bellamy.

Naujausioji bankinių kortelių karta - lustinės kortelės, kuriose duomenys saugomi luste (mikroschemoje).<br>123rf nuotr.
Naujausioji bankinių kortelių karta - lustinės kortelės, kuriose duomenys saugomi luste (mikroschemoje).<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 9:22 AM

Garsiausiame savo romane „Pažvelgus atgal: 2000–1887“, parašytame 1888 m. ir pasakojančiame apie letargo miegu nuo XIX a. pabaigos iki 2000-ųjų miegojusį vyrą, E.Bellamy pavartojo kredito kortelės sąvoką.

XX a. 3-iojo dešimtmečio pradžioje grupelė JAV naftos bendrovių ir universalinių parduotuvių išleido specialias korteles, kuriomis buvo galima atsiskaityti už prekes tam tikroje teritorijoje ir tik tose vietose, kurias aptarnavo šios bendrovės ir parduotuvės.

Taip buvo siekiama ugdyti lojalius klientus.

Pirmoji banko mokėjimo kortelė pasirodė 1946 m. Niujorke.

Ją pristatė „Flatbush National Bank of Brooklyn“ atstovas Johnas Bigginsas.

Visos sąskaitos už pirkinius buvo siunčiamos bankui, jis jas apmokėdavo, o paskui susigrąžindavo pinigus iš kortelės turėtojo.

Korteles galėjo įsigyti tik to banko klientai ir naudojosi jomis tik Niujorke.

1949 m. amerikietis Frankas X.McNamara, papietavęs viename Niujorko restoranų, apsižiūrėjo, kad namie paliko piniginę. Tai privertė jį susimąstyti, kad turėtų būti koks nors grynųjų pinigų pakaitalas.

Kitais metais F.X.McNamara su dviem draugais įkūrė bendrovę „Diners Club“ ir pradėjo leisti popierines korteles, skirtas atsiskaityti restoranuose. Iš pradžių korteles galėjo įsigyti dvidešimties Niujorko restoranų nuolatiniai lankytojai, o metų pabaigoje jau 285 restoranų lankytojai – 20 tūkst. žmonių visose JAV.

Prabėgus dešimčiai metų šias popierines korteles pakeitė plastikinės.

1958 m. plastikinę kortelę išleido ir bankas „American Express“. Ja buvo galima atsiskaityti už keliones ir įvairias pramogas.

Tais pačiais metais kortelę – „Visa“ prototipą – išleido „Bank of America“.

Norėdamas nukonkuruoti „Diners Club“ korteles šis bankas savąsias leido platinti ir kitiems bankams.

Po 7 metų JAV jau buvo naudojama 5 mln. tokių kortelių.

Vėliau atsirado magnetinių kortelių, kuriose duomenys saugomi magnetinėje juostoje, dar vėliau jas pradėjo išstumti lustinės, kuriose duomenys saugomi luste (mikroschemoje).

Lietuvoje pirmoji mokėjimo kortelė pasirodė 1993-iųjų pabaigoje: „Visa Clasic“ kredito kortelę išleido Vilniaus bankas (dabar – SEB). Norint ją įsigyti į banko sąskaitą reikėjo įmokėti 5000 JAV dolerių.

Tada tai buvo prestižo reikalas: 1994 metais tokią kortelę įsigijo apie 800 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.