Jurbarke suįžūlėjo juodieji archeologai: internete prekiauja nelegaliai pačių iškastais radiniais

Jurbarko miesto ir rajono laikraštis „Mūsų laikas“ sulaukė el. laiško apie juodųjų archeologų veiklą Jurbarko (ir ne tik) rajone. Laiške buvo rašoma apie jurbarkiškio galimai neteisėtą veiklą. Anot laiško autoriaus, šis asmuo metalo ieškikliu ieško, o radęs – socialinio tinklo „Facebook“ grupėse pardavinėja paveldo daiktus.

 Jurbarko miesto ir rajono laikraštis „Mūsų laikas“ sulaukė el. laiško apie juodųjų archeologų veiklą Jurbarko (ir ne tik) rajone (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Jurbarko miesto ir rajono laikraštis „Mūsų laikas“ sulaukė el. laiško apie juodųjų archeologų veiklą Jurbarko (ir ne tik) rajone (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Mūsų laikas“

Mar 7, 2022, 5:35 PM

Konkrečiai nurodoma, kad šių metų vasario 13 dieną rastas vokiškas Pirmojo pasaulinio karo šalmų dalis, jau vasario 18 dieną jas ėmė pardavinėti aukcione. Laiške taip pat nurodoma, kad juodųjų archeologų yra ir kaimyniniame Šakių rajone. Tiksliai nurodomas asmuo, kuris savo „Facebook“ paskyroje pasigyrė radęs senovinį kalaviją, tačiau paragintas radinį pristatyti į Kultūros paveldo departamentą, įrašą skubiai ištrynė.

Skaitytojas apie šiuos asmenis redakcijai pranešė tikėdamasis, kad viešumas padėtų sudrausminti paveldo plėšimą. Skaitytojas savo laiške leidžia suprasti, kad apie tokius atvejus yra pranešęs Kultūros paveldo departamento atstovams, bet šie, jo teigimu, nereaguoja į tokius pranešimus.

KPD: galima radinių konfiskacija

„Mūsų laiko“ redakciją šį anoniminį laišką persiuntė Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių-Tauragės skyriui.

„Kultūros paveldo departamentas, reaguodamas į pranešimus apie socialiniuose tinkluose skelbiamus atsitiktinai rastus archeologinius ar kitus, kultūrinę vertę turinčius radinius, atlieka prevencinius veiksmus – informuoja piliečius apie pareigą pristatyti atsitiktinai randamus kultūrinę vertę turinčius radinius į Kultūros paveldo departamento teritorinį skyrių arba imasi ir griežtesnių priemonių – asmenims taikoma administracinė atsakomybė, radinių konfiskacija“, –„Mūsų laikui“ sakė KPD Telšių-Tauragės skyriaus patarėjas Vidas Narbutas, paaiškinęs, kad legaliai tokių daiktų ieškoti gali tik Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme nurodyti atestuoti tyrėjai.

Metalo ieškikliu besinaudojantys asmenys turi gauti žemės valdytojo sutikimą vykdyti paieškas jo žemėje. Metalo ieškiklio negalima naudoti kultūros paveldo objektuose, jų apsaugos zonose, draudžiama ieškoti antikvarinių, archeologinių ir kitų Kilnojamųjų kultūros vertybių įstatyme įvardintų radinių. Pagal minėtą įstatymą, visi žemėje, jos paviršiuje, vandenyse, pastatuose ir statiniuose arba jų dalyse rasti kilnojamieji daiktai, turintys kultūrinę vertę, pereina valstybės nuosavybėn.

„Akivaizdu, kad į įvairių radinių paieškas leidžiasi ne vienas tuo besidomintis pilietis. Vieni su metalo ieškikliais, kiti ir pasivaikščioję po arimus suranda praeities artefaktų, ketindami pasilikti sau kaip kolekcinius daiktus, arba parduoti internete. Tokios mėgėjiškos paieškos dėl nežinojimo gali sunaikinti potencialius archeologinio paveldo objektus, archeologiniai radiniai būtų pasisavinti ir nepatektų į muziejus“, – komentavo V.Narbutas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.