Įdomioji technologijų istorija: pirmoji saulės baterija buvo sukurta dar 1883 metais

Kaip saulės šviesą paversti elektra, sugalvota palyginti neseniai. Matyt, tai lėmė ne tik rūpestis, iš kur gauti elektros energijos kosmoso įrenginiams, bet ir didėjantis energijos poreikis bei jos kaina.

 Tiesioginis šviesos pavertimo elektros energija procesas pritaikytas saulės jėgainėse.<br>123rf nuotr.
 Tiesioginis šviesos pavertimo elektros energija procesas pritaikytas saulės jėgainėse.<br>123rf nuotr.
Saulės baterijos elektros energijai naudojamos ir kosmose, ir Žemėje.
Saulės baterijos elektros energijai naudojamos ir kosmose, ir Žemėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 8:47 AM, atnaujinta Mar 18, 2024, 9:39 AM

Saulės baterijos istorija prasidėjo 1839 m. nuo prancūzų fiziko Alexandre’o Edmond’o Becquerelio tyrimų. Darydamas eksperimentus su kietuoju elektrodu elektrolito tirpale jis pastebėjo fotovoltinį reiškinį – šviesai krintant į elektrodą išauga įtampa.

Pirmąją veikiančią saulės bateriją maždaug 1883 m. sukūrė amerikiečių išradėjas Charlesas Frittsas. Jis kaip puslaidininkį naudojo seleną, padengtą labai plonu aukso sluoksniu.

Tačiau tokioje saulės baterijoje tiktai 1 proc. saulės spinduliuotės energijos virsdavo elektros energija.

1941 m. amerikiečių inžinierius Russellas Ohlis išrado silicio saulės bateriją. O 1954-aisiais amerikiečiai Geraldas Pearsonas, Darylas Chapinas ir Calvinas Fulleris patentavo „aparatą saulės energijai išgauti“. Jo našumas, palyginti su šių dienų saulės baterijomis, buvo mažas, tačiau tai buvo didelis technologijų laimėjimas.

Pirmosios saulės baterijos kilo į kosmosą. Pirmiausia jos panaudotos palydove „Vanguard 1“, į orbitą paleistame 1958 m. Baterijos pranoko visus lūkesčius: šešerius metus maitino nedidelio radijo siųstuvo akumuliatorių.

Dabar saulės baterijos elektros energija aprūpina palydovus ir kitus kosminius aparatus. Baterijas galima sujungti į modulius ir taip sukurti didelės galios elektros srovės šaltinį.

Tiesioginis šviesos pavertimo elektros energija procesas pritaikytas saulės jėgainėse. Apskaičiuota, kad 40 kv. metrų įrenginys keturių asmenų šeimai pagamintų pakankamai elektros energijos net ir saulės spindulių gana skurdžioje Vidurio Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.