Vakarų sankcijos atveria kelią hakeriams, puolantiems Rusiją

Įmonės negalės naudoti JAV programinės įrangos, kuri apsaugo nuo DDoS atakų.

 Įmonės negalės naudoti JAV programinės įrangos, kuri apsaugo nuo DDoS atakų.<br> 123rf nuotr.
 Įmonės negalės naudoti JAV programinės įrangos, kuri apsaugo nuo DDoS atakų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 9:21 AM

Rusijos valstybinė įmonė „Pagrindinis radijo dažnių centras“ (GRSC, pavaldi „Roskomnadzor“) įspėjo telekomunikacijų operatorius dėl licencijų atšaukimo JAV bendrovės „Arbor“ debesų programinei įrangai, skirtai apsisaugoti nuo DDoS atakų, teigiama organizacijos laiške, kurio kopiją gavo portalas kommersant.ru.

„Arbor“ naudoja daugelis Rusijos bendrovių, įskaitant „Rostelecom“. Ekspertų teigimu, įmanoma rasti pakaitinių sprendimų, tačiau atsisakius „Arbor“ debesijos licencijų, sumažėtų apsaugos nuo DDoS atakų lygis.

„Kommersant“ teigia perskaitę GRSC laišką telekomunikacijų operatoriams, kuriame teigiama, kad jei įmonės naudoja „Arbor“ debesijos licencijas DDoS apsaugos sprendimams, jos turi skubiai pereiti prie įrenginiais pagrįstų licencijų (kai programinė įranga diegiama ne debesyje, o fiziniuose įrenginiuose: maršrutizatoriuose ir vietiniuose serveriuose). JAV bendrovė „Netscout“, kuriai priklauso „Arbor“, iš Rusijos klientų atėmė licenciją naudoti jos debesijos sprendimus.

„Kommersant“ šaltinis telekomunikacijų bendrovėje teigė, kad „Arbor“ yra viena iš rinkos lyderių Rusijoje. Šaltinio teigimu, alternatyvų yra – tačiau jos ne tokios veiksmingos: „įranga galės veikti vietoje, tačiau, kaip ir antivirusinė programa, be atnaujinimų ji pradės blogiau atpažinti naujas atakų rūšis. Palaipsniui apsaugos veiksmingumas mažės, ir tam tikru metu atsiras technologija, kuri galės išjungti tinklus“.

„Arbor“ naudojasi daugelis operatorių, kurie teikia ne tik ryšio paslaugas, bet ir apsaugos nuo DDoS atakų paslaugas, o taip pat didelės įmonės, kad apsaugotų savo duomenų centrus.

Jei įmonės turėtų tik debesijos licencijas, jų apsauga nuo DDoS atakų nebeveiktų.

Perėjimas prie vietinės apsaugos iš dalies sumažintų apsaugos sistemų reagavimo kokybę ir greitį, taip pat galimybę papildomai apsisaugoti nuo kanalų perpildymo atakų.

Debesijos licencija ne tik leidžia gauti duomenis apie dabartinę sistemos saugumo būklę iš įvairių pasaulio taškų, bet, praleisdama srautą per debesijos mazgus, iš dalies filtruoja nepageidaujamą srautą. Atsisakius „Arbor“ debesijos licencijos, bus nutrauktas kai kurių produkto funkcijų naudojimas, todėl tai „gerokai apsunkins gyvenimą“ informacijos saugumo tarnyboms, teigia specialistai.

Pasak „Qrator Labs“ generalinio direktoriaus Aleksandro Liamino, vienas didžiausių „Arbor“ klientų ne tik Rusijoje, bet ir Europoje po Sočio olimpinių žaidynių tebėra „Rostelecom“.

Jei „Arbor“ atšauks savo debesijos licencijas, bendrovės paslaugų debesijos dalis nustos veikti, mano jis. „Šiuos sprendimus galėtų pakeisti įvairūs Kinijos, Izraelio, taip pat Rusijos sprendimai“, – sako J.Liaminas.

„Rostelecom“ „Kommersant“ nurodė, kad naudoja tiek užsienio, tiek Rusijos apsaugos nuo DDoS atakų sistemas.

Parengta pagal kommersant.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.