Bankai sunerimo: rusai gali pulti SWIFT sistemą

Didieji bankai baiminasi, kad po to, kai savaitgalį septyni Rusijos bankai buvo pašalinti iš pasaulinės mokėjimų pranešimų sistemos SWIFT, ši sistema gali susidurti su didėjančia Rusijos kibernetinių atakų grėsme.

 Didieji bankai baiminasi, kad po to, kai savaitgalį septyni Rusijos bankai buvo pašalinti iš pasaulinės mokėjimų pranešimų sistemos SWIFT, ši sistema gali susidurti su didėjančia Rusijos kibernetinių atakų grėsme.<br> 123rf iliustr.
 Didieji bankai baiminasi, kad po to, kai savaitgalį septyni Rusijos bankai buvo pašalinti iš pasaulinės mokėjimų pranešimų sistemos SWIFT, ši sistema gali susidurti su didėjančia Rusijos kibernetinių atakų grėsme.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 6:07 PM

Antrasis pagal dydį Rusijos bankas VTB ir Rusijos karo mašiną finansuojantis „Promsvyazbank“ buvo tarp finansinių įstaigų, šeštadienį pašalintų iš SWIFT, vykdant Vakarų sankcijų kampaniją prieš Maskvą dėl jos invazijos į Ukrainą.

Už kibernetinį saugumą keliuose bankuose atsakingi vyresnieji vadovai laikraščiui „Financial Times“ sakė, kad grėsmė SWIFT, kuri leidžia bankams kasdien siųsti trilijonus tarptautinių mokėjimų, gali padidėti – jei iš sistemos bus pašalinta daugiau Rusijos skolintojų.

Didžiausias Rusijos bankas „Sberbank“ ir bankas „Gazprombank“ iki šiol naudojosi SWIFT sistema, nes jie padeda Vakarams atlikti didžiąją dalį mokėjimų už Rusijos naftą ir dujas.

Vadovai nerimauja, kad SWIFT gali būti patrauklesnis taikinys nei atskiri bankai, nes tai yra pasaulinio finansų tinklo mazgas.

„Dėl SWIFT kyla daug rūpesčių, – sakė finansų priežiūros institucija, prižiūrinti kai kuriuos bankus. – Atrodo, kad bankai yra patenkinti savo kibernetinio saugumo lygiu, tačiau smūgis SWIFT būtų labai žalingas visai bankų sistemai“.

Nors bankai vis labiau nerimauja dėl SWIFT kaip galimo taikinio, kol kas Rusijos kibernetinės atakos buvo nukreiptos tik prieš Ukrainos vyriausybės departamentus ir infrastruktūrą.

Vadovai, prižiūrintys savo bankų kibernetinę gynybą, „Financial Times“ sakė, kad jie savo komandas galimoms atsakomosioms atakoms parengė.

Sistema SWIFT atlieka labai svarbų vaidmenį pasaulinėje bankininkystėje – ja naudojasi daugiau nei 11 000 finansų įstaigų, kurios kasdien atlieka trilijonų dolerių vertės operacijas.

„Karo veiksmų metu tai efektyviausia vieta, į kurią galima smogti – tai pasaulinės bankininkystės sistemos branduolys, mazgas, kuris viską jungia“, – sakė vienas aukšto rango banko vadovas.

Kito banko kibernetinį saugumą prižiūrintis vadovas sakė, kad pastarosiomis savaitėmis Rusijos atakų grėsmės lygis „gerokai išaugo“.

„Modeliuojame kibernetines atakas prieš tokias institucijas kaip FED, bet manome, kad labiau tikėtina, jog bus smogta SWIFT – kaip kerštas už tai, kad Rusijos bankai buvo iš jos pašalinti. Tai turėtų milžiniškų pasekmių pasauliniam bankų tinklui“.

Briuselyje įsikūrusi organizacija SWIFT, valdoma savo narių ir prižiūrima G10 šalių centrinių bankų, anksčiau yra pranešusi apie kibernetinių nusikaltėlių atakas prieš jos tinklą.

2016 m. programišiai, pasinaudoję kitų SWIFT tinkle veikiančių bankų pažeidžiamomis vietomis, iš Bangladešo centrinio banko per vieną didžiausių istorijoje bankų apiplėšimų pagrobė 81 mln. dolerių. Įsilaužėliai naudojo kenkėjišką programinę įrangą, kad apsimestų kitais sistemos bankais ir siųstų mokėjimo užklausas.

Analitikai teigė, kad tokia taktika priminė taktiką, kurią 2014 m. naudojo programišiai, nusitaikę į bendrovę „Sony Pictures Entertainment“ – o FTB dėl to apkaltino Šiaurės Korėją.

Reaguodama į tai, SWIFT pradėjo taikyti naują bankams nariams taikomą privalomos kontrolės tvarką ir sustiprino jų stebėseną.

Ji taip pat pradėjo vykdyti programą, padedančią savo nariams tobulinti kibernetinę apsaugą ir dalytis informacija apie atakas tarpusavyje, kad apsaugotų tinklą.

Pareiškime SWIFT teigė, kad visos jos paslaugos veikia įprastai.

SWIFT labai rimtai žiūri į saugumą, todėl esame įdiegę stiprią fizinio ir kibernetinio saugumo kontrolės aplinką“, – pridūrė ji. „Kaip ir bankai, rinkos infrastruktūros ir kitos finansų įstaigos, nuolat stebime grėsmių aplinką ir atitinkamai pritaikome atsakomuosius veiksmus“.

Paruošta pagal „Ars Technica“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.