JAV svarsto galimybę Ukrainai perduoti „dronus žudikus“

Joe Bideno administracija svarsto galimybę Ukrainai perduoti JAV pagamintus dronus-kamikadzes (angl. loitering munition) „Switchblade“ – kaip dalį 1 mlrd. dolerių gynybos priemonių paketo, kuriuo siekiama atsiliepti į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pagalbos prašymus.

 „Switchblade 600“ sveria beveik 23 kg ir gali kaboti virš taikinio 40 minučių – o tada nerti žemyn 185 km/h greičiu, pramušdamas šarvus ir sunaikindamas tanką.<br> „AeroVironment“ iliustr.
 „Switchblade 600“ sveria beveik 23 kg ir gali kaboti virš taikinio 40 minučių – o tada nerti žemyn 185 km/h greičiu, pramušdamas šarvus ir sunaikindamas tanką.<br> „AeroVironment“ iliustr.
 „Switchblade“ drono paleidimas.<br> „AeroVironment“ iliustr.
 „Switchblade“ drono paleidimas.<br> „AeroVironment“ iliustr.
 „Switchblade 300“ paleidimas.<br> „AeroVironment“ iliustr.
 „Switchblade 300“ paleidimas.<br> „AeroVironment“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 12:44 PM, atnaujinta Mar 31, 2022, 12:09 PM

Nedideli, lengvi ir palyginus pigūs „dronai-kamikadzės“, kurie iš tikrųjų yra nuotoliniu būdu valdomos bombos, yra dviejų rūšių: pritaikytos naikinti tankams ir artilerijos pozicijoms.

Juos sukūrė Vašingtone įsikūrusi bendrovė „AeroVironment“.

Trečiadienį V.Zelenskis vėl kreipsis į JAV Kongresą, o „Switchblades“ greičiausiai bus pasiūlyti kaip tam tikra kompensacija – nes tiek demokratai, tiek respublikonai ir toliau priešinasi Ukrainos prezidento raginimams įvesti neskraidymo zoną, baimindamiesi, kad tai sukels NATO karą su Rusija.

Galingesnis modelis („Switchblade 600“) sveria 22.7 kg ir gali kaboti virš taikinio 40 minučių – o tada nerti žemyn 185 km/h greičiu, pramušdamas šarvus ir sunaikindamas tanką.

Lengvesnis „Switchblade 300“ yra skirtas naikinti karius lauke ir transporto priemonėse. Jis sveria tik 2,5 kg, bet gali nuskrieti apie 10 km ir kyboti ore 15 minučių – o tada rėžtis į taikinį 160 km/h greičiu.

Abu „Switchblades“ modeliai suprojektuoti taip, kad juos būtų galima lengvai gabenti (kad ir įsidėjus į kuprinę) ir per 10 minučių paleisti. Jie taip pat buvo pasirinkti dėl to, kad šiuos dronus lengva naudoti, o būsimiems operatoriams reikia palyginus nedaug mokymų, prieš pradedant naudojimą.

Be to, jie gana ekonomiški. „Switchblade 300“ kainuoja 6000 JAV dolerių – palyginus su 150 000 JAV dolerių kainuojančia raketa „Hellfire“, paleidžiama iš įprastinio bepiločio orlaivio „Predator“ arba „Reaper“.

„AeroVironment“ teigia, kad papildomas „Switchblade“ privalumas yra tai, kad ataką galima nutraukti likus kelioms sekundėms iki pataikymo į taikinį – kitaip nei „Hellfire“ atveju. „Pragaro ugnis“ jau liūdnai pagarsėjo tuo, kad pataikė į taikinius, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo nekalti civiliai.

Apie idėją perduoti „Switchblades“ pirmieji pranešė „NBC News“.

Tikimasi, kad 44 metų V. Zelenskis dar kartą kreipsis į JAV su prašymu įvesti neskraidymo zoną – nors, kaip rašo „Daily Mail“, suvokia realybę ir supranta, kad JAV vargu ar tai padarys.

J.Bidenas ir jo patarėjai primygtinai tvirtina, kad tai padarius ir virš Ukrainos pakėlus JAV lėktuvus, kad būtų užtikrintas šio plano vykdymas, Jungtinės Valstijos ir jų NATO sąjungininkės būtų įveltos į karą su Rusija, kas padidintų branduolinio karo riziką.

Tikimasi, kad V. Zelenskis taip pat patikslins, ko dar tikisi iš Jungtinių Valstijų. 

Tikimasi, kad J.Bidenas paskelbs apie milijardo dolerių vertės naują karinę pagalbą Ukrainos vyriausybei.

Tikimasi, kad šios lėšos bus skirtos priešlėktuvinėm sistemoms, įskaitant nešiojamąsias oro gynybos ir prieštankines sistemas, tokias kaip „Stinger“ ir „Javelin“.

JAV vis dar siunčia Ukrainai naujausią paramos dalį – ginkluotės už maždaug 350 mln. dolerių .

Nuo 2014 m. iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vasario 24 d. JAV suteikė 2,5 mlrd. dolerių karinės pagalbos, sako gynybos pareigūnai.

Grupė respublikonų antradienio vakarą raštu kreipėsi į gynybos sekretorių Lloydą Austiną ir valstybės sekretorių Anthony Blinkeną, ragindami Baltuosius rūmus „nedelsiant“ realizuoti 3 mlrd. dolerių nepaprastąją karinę pagalbą, kurią neseniai patvirtino Kongresas.

Užsitęsus invazijai, Rusija persitvarkys, papildys atsargas, sustiprins savo pajėgas ir siekdama smarkiai paspartinti savo veiksmus, pakeis taktiką, rašė jie. „Ukrainos pajėgoms greičiausiai teks vis sparčiau naudoti šių ir kitų ginklų amuniciją – o tai reiškia, kad atsargų papildymo poreikis su kiekviena diena tik didės“, – teigiama rašte.

Du Europos diplomatai laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad V.Zelenskis turi „pageidavimų sąrašą“, ko galėtų prašyti iš JAV. Be didesnio kiekio „Javelins“ ir „Stinger“, kurie jau buvo tiekiami dideliais kiekiais, V.Zelenskis esą nori kovinių dronų ir ryšio trukdymo įrangos.

Praėjusią savaitę Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby sakė, kad JAV yra įsipareigojusios aprūpinti Ukrainą „tokiais pajėgumais, kurių, kaip žinome, ukrainiečiams reikia ir kuriuos jie puikiai naudoja“.

Jis teigė, kad JAV taip pat padeda koordinuoti prašymus su kitomis NATO narėmis.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.