Paprasti patarimai, kaip susišnekėti su naujuoju kaimynu iš Ukrainos

Iš Rusijos kariuomenės siaubiamos Ukrainos jau pabėgo daugiau kaip 2,8 mln. žmonių, rodo Jungtinių Tautų duomenys. Vien Lietuvoje jau yra atvykę keliolika tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių, šis skaičius kasdien didėja maždaug tūkstančiu. Daugybė žmonių ir įmonių Lietuvoje padeda jiems rasti prieglobstį ir jaustis kaip namuose. Tačiau jei ukrainietiškai mokate tik „Slava Ukraini! Heroiam slava!“, o su naujaisiais kaimynais norite pabendrauti daugiau, jums padės išmanusis telefonas ir kelios esminės programėlės.

 Vien Lietuvoje jau yra atvykę keliolika tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių, šis skaičius kasdien didėja maždaug tūkstančiu.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 Vien Lietuvoje jau yra atvykę keliolika tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių, šis skaičius kasdien didėja maždaug tūkstančiu.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 1:48 PM

„Lietuvos gyventojai ir organizacijos surėmė pečius, kad padėtų nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, tačiau jiems itin reikalinga ir emocinė parama, palaikymas. O kartais pagalbos gali prireikti ir paprastose, buitinėse situacijose – pavyzdžiui, susigaudyti mieste, rasti reikiamą adresą ar norimų produktų parduotuvėje. Svarbiausia nelikti abejingais“, – sako „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Ji kviečia išbandyti 4 išmanius įrankius, kurie gali tapti puikiais pagalbininkais tiek susišnekėti su žmonėmis, kurių kalbos nemokate, tiek palaikyti pokalbį jiems artimomis, naudingomis temomis.

1. Vertėjas jūsų kišenėje. Net jei visiškai nemokate jokios užsienio kalbos, susišnekėti jums padės išmanusis. Vertėjavimo programėlių yra dešimtys, o šiandien viena pažangiausių yra „Amazon“ vystoma, nemokama „SayHi Translate“ (atsisiųskite iš „Google Play“ ar „Apple App Store“).

Ji aiški, lengvai valdoma, o svarbiausia, kad norimą frazę galima tiesiog pasakyti žodžiu lietuvių ar ukrainiečių kalba – programėlė ją automatiškai pavers tekstu, išvers į kitą kalbą ir perskaitys garsiai. Tarsi šalia jūsų stovėtų tikras vertėjas. Taip vertėjauti „SayHi“ gali tarp bemaž šimto skirtingų kalbų ir dialektų.

„Ilgų, sudėtingų sakinių vertimas gali nebūti toks tikslus kaip norėtųsi, taigi išsami diskusija geopolitiniais klausimais vargu ar įmanoma, tačiau paprastas, kasdienes frazes ji tikrai išverčia neblogai. Taip pat, kaip ir dauguma vertėjavimo programėlių, geriausiai ji supranta ir verčia iš arba į anglų kalbą“, – atkreipia dėmesį R. Marcišauskienė.

2. Ukrainiečių kalbos mokytojas. Daug žmonių galvoja, kad kalbos mokymasis – ilgas ir sudėtingas darbas. Tačiau mokytis naujos kalbos galima ir linksmai, įdomiai, o puikus to pavyzdys yra nemokama „Duolingo“ programėlė (atsisiųskite iš „Google Play“ ar „Apple App Store“).

Mokymosi kursai čia yra padalinti į daug trumpų, nesudėtingų pamokų-žaidimų, kuriuos galima įsijungti bet kada turint kelias laisvas minutes. Be to, programėlė prisitaiko prie kiekvieno žmogaus mokymosi greičio, imlumo ir parenka geriausiai tinkantį mokymosi stilių.

„Pramokti kalbą, suprasti svarbiausius jos principus, įsiminti dažniausiai naudojamus žodžius ar frazes ši programėlė išties padės ir tam gali užtekti vos kelių mėnesių ar pusmečio. Tiesiog nesitikėkite, kad sklandžiai kalbėsite ukrainietiškai, tam reikia ne tik daugiau laiko, bet ir mokytojo pagalbos“, – atkreipia dėmesį R. Marcišauskienė.

3. Viskas, ką turite žinoti apie Ukrainą. Pažinti Ukrainos istoriją, kultūrą ir tradicijas galima įvairiai – gūglinant, skaitant „Vikipediją“, knygas ir kt. Visgi bene patraukliausią būdą siūlo „Ukrainiečių institutas“, vaizdo įrašų svetainėje „YouTube“ įkėlęs dešimties filmukų, kurių kiekvienas trunka iki 2 minučių, seriją. Šiuose įrašuose glaustai ir aiškiai papasakojama Ukrainos istorija, nuo viduramžių iki šių laikų. Įrašų (anglų k.) grojaraštį rasite čia.

Dar vienas naudingas grojaraštis pristato 10 dalykų apie Ukrainą, kuriuos svarbu žinoti kiekvienam – šie vaizdo įrašai kiek ilgesni, tačiau su jais praleista valanda tikrai neprailgs. Jie taip pat yra angliški, tačiau galima įjungti subtitrus kitomis kalbomis. Neabejojame, kad visa tai peržiūrėję rasite ne vieną bendrą pokalbio temą su ukrainiečiais.

4. Lankytini objektai Lietuvoje. Vos atvykus į Lietuvą, ukrainiečiai skuba susitvarkyti skubiausius reikalus, tokius kaip dokumentai, būstas, pasirūpinti sveikata, maistu, mokslų tęsimu ar darbo paieškomis. Tačiau gyvenimui pamažu nusistovint, kaip ir daugelis užsieniečių, jie gali norėti ir pakeliauti po apylinkes ar net aplankyti kitas Lietuvos vietas. Ką jiems pasiūlyti?

Jei dvejojate savo žiniomis apie lankytinas Lietuvos vietas ir objektus, vienas iš naudingų įrankių yra virtualus žemėlapis Lietuvon.lt. Jis veikia tiek kompiuteryje, tiek telefone ir vienoje vietoje siūlo per 1,3 tūkst. turizmo taškų. Tiesa, jų aprašymai pateikiami lietuvių kalba, taigi patiems ukrainiečiams juo naudotis gali būti ne itin patogu, o užsienio turistai daug naudingos informacijos ir patarimų 9 kalbomis gali rasti Lietuvos turizmo svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.