Karas Ukrainoje sutrikdė GPS – lėktuvai priversti keisti maršrutus

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Pasaulinės vietos nustatymo sistemos (GPS) trikdžiai suintensyvėjo net tokiose tolimose vietose kaip Suomija, Viduržemio jūros regionas ar Irakas, priversdami lėktuvus keisti maršrutus ar kelionės tikslą, pranešė Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA).

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios GPS trikdžiai suintensyvėjo net tokiose tolimose vietose kaip Suomija, Viduržemio jūros regionas ar Irakas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios GPS trikdžiai suintensyvėjo net tokiose tolimose vietose kaip Suomija, Viduržemio jūros regionas ar Irakas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 12:06 PM

Pasaulinės palydovinės navigacijos sistemos (GNSS), apimančios GPS, trikdžius lemia palydovų signalų slopinimas ar klastojimas.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, „slopinimas ir/ar galimas klastojimas suintensyvėjo geografiniuose rajonuose aplink konflikto zoną, taip pat kituose rajonuose“, sakoma šią savaitę internete paskelbtame EASA biuletenyje.

EASA nurodė, kad problema pastebėta Rusijos Kaliningrado srityje, Baltijos valstybėse, Suomijos rytuose, Juodosios jūros regione, Viduržemio jūros regiono rytuose ir Irako šiaurėje.

Lėktuvai sutrikimus pastebėjo įvairiais savo skrydžių etapais ir kai kuriais atvejais turėjo keisti maršrutą ar net kelionės tikslą, nes buvo neįmanoma saugiai nutūpti, informavo agentūra.

Tačiau ji nurodė, jog mažai tikėtina, kad teks sustabdyti skrydžius.

EASA paprašė visų oro tranzito darbuotojų pranešti apie bet kokius GPS sutrikimus ir įspėjo, kad lėktuvų operatorės turėtų pasirengti prireikus pasinaudoti kitais navigacijos būdais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.