Rusijos saugumo tarnyba ragina nedelsiant uždrausti „Meta“

Rusijos nacionalinio saugumo tarnyba FSB pirmadienį paprašė teismo „nedelsiant“ uždrausti JAV technologijų milžinę „Meta“, apkaltinusi ją dirbant prieš Maskvos interesus, kai ši vykdo „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje.

 Rusijos saugumo tarnyba ragina nedelsiant uždrausti „Meta“.<br> 123rf nuotr.
 Rusijos saugumo tarnyba ragina nedelsiant uždrausti „Meta“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 3:21 PM

Teismas svarsto prokurorų prašymą priskirti „Meta“ – „Facebook“, „Instagram“ ir „WhatsApp“ patronuojančią bendrovę – „ekstremistinėms“ organizacijoms ir ją uždrausti. Šis žingsnis yra dalis didžiulių Maskvos pastangų griežtai atriboti rusus nuo prieinamos informacijos apie karą Ukrainoje.

„Meta organizacijos veikla nukreipta prieš Rusiją ir jos ginkluotąsias pajėgas“, – Maskvos Tverės apygardos teismui sakė FSB atstovas Igoris Kovalevskis, pranešė Rusijos naujienų agentūros. „Prašome (teismo) uždrausti „Meta“ veiklą ir įpareigoti nedelsiant vykdyti šią nutartį“, – sakė jis.

Prezidentui Vladimirui Putinui vasario 24 d. pasiuntus karius į Ukrainą, valdžia Rusijoje užblokavo prieigą prie „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“.

„Meta“ kovo 10 d. paskelbė, kad platformos leis skelbti tokius pareiškimus kaip „mirtis rusų įsibrovėliams“, bet ne grasinimus civiliams. Tačiau kalbant apie žalos kontrolę „Meta“ pasaulinių reikalų prezidentas Nickas Cleggas vėliau sakė, kad švelnesnės taisyklės taikomos tik žmonėms, skelbiantiems žinutes iš Ukrainos. Teisme „Meta“ atstovas teigė, kad „po viešų diskusijų“ bendrovė pakeitė savo politiką ir nusprendė, kad „rusofobija ir raginimai smurtauti prieš Rusijos piliečius yra nepriimtini“.

Rusijos tyrimų komitetas, tiriantis didelius nusikaltimus, pranešė, kad pradeda tyrimą „dėl neteisėtų Amerikos bendrovės „Meta“ darbuotojų raginimų nužudyti Rusijos piliečius. Generalinė prokuratūra paprašė interneto milžinę pripažinti „ekstremistine“.

„Meta“ programos turi milijardus vartotojų visame pasaulyje. „Facebook“ ir „Instagram“ buvo plačiai naudojamos Rusijoje, o pastaroji buvo populiariausia socialinės žiniasklaidos platforma tarp jaunų rusų. Daugeliui mažų Rusijos įmonių „Instagram“ buvo pagrindinė reklamos, pardavimo ir bendravimo su klientais platforma. „Twitter“ ir „Facebook“ Rusijoje nepasiekiamos nuo kovo pradžios, o „Instagram“ šalyje užblokuota prieš savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.