Ukrainos vaikų psichine sveikata padės pasirūpinti speciali programėlė

Šiuo metu beveik kas trečias į Lietuvą atvykstantis Ukrainos karo pabėgėlis yra vaikas. Būtent jiems suprasti ir priimti patiriamas emocijas bei įveikti traumuojančias patirtis ypač sunku, bet labai svarbu. Tam Estijos startuolis „Triumf Health“ pristatė vaikų psichologų komandos parengtą programėlę „Triumf Hero“, adaptuotą ukrainiečių kalba. Ji padeda įvairaus amžiaus vaikams spręsti kasdienes situacijas ir stiprinti emocinę bei psichologinę sveikatą. Lietuvoje ją galima atsisiųsti nemokamai.

 Estijos startuolis „Triumf Health“ pristatė vaikų psichologų komandos parengtą programėlę „Triumf Hero“, adaptuotą ukrainiečių kalba.<br> 123rf nuotr.
 Estijos startuolis „Triumf Health“ pristatė vaikų psichologų komandos parengtą programėlę „Triumf Hero“, adaptuotą ukrainiečių kalba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 10:18 AM

Žaidimą primenanti programėlė yra tarsi skaitmeninis psichologas mažiesiems – ji moko vaikus atpažinti ir suprasti savo emocijas, valdyti nerimą. Ją sukūrė psichologų ir sveikatos priežiūros specialistų komanda.

Pasak „Triumf Health“ vadovo, psichologijos daktaro Kadri Haljas, šiuo metu labiausiai kenčia būtent pabėgėlių vaikai, todėl jiems reikia skirti daugiau dėmesio ir pagalbos. „Šie vaikai prarado savo namus, draugus, įprastą gyvenimą, o dažnu atveju – ir vieną ar net abu savo tėvus. Besivystančioms vaiko smegenims tai yra tiesiog nesuvokiami išgyvenimai“, – sako K. Haljas.

Rusijai sukėlus karą Ukrainoje, startuolis programėlę operatyviai adaptavo į ukrainiečių kalbą ir sudarė galimybę ją nemokamai atsisiųsti Ukrainoje bei šalyse, į kurias plūsta Rusijos sukelto karo pabėgėliai: Lietuvoje, Estijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Moldovoje, Rumunijoje ir Slovakijoje. Be ukrainiečių, programėlė taip pat veikia anglų, estų, švedų, suomių bei rusų kalbomis.

Kad visa tai virstų realybe, „Telia“ startuoliui skyrė 25 tūkst. eurų paramą. „Svarbios visos priemonės, kurios gali padėti nuo karo bėgantiems žmonėms jaustis nors šiek tiek ramiau ir saugiau. Technologijos čia vaidina svarbų vaidmenį, nes pasitelkę jas galime pasiekti daug daugiau žmonių, kuriems emocinė pagalba šiuo metu yra kritiškai svarbi. Todėl jei žinote, kam ši programėlė galėtų būti aktuali, papasakokite arba parodykite ją“, – kviečia Indrė Bimbirytė-Yun, „Telia“ tvarumo projektų vadovė.

„Triumf Hero“ žaidimo metu herojus vykdo įvairias užduotis, kliūčių ruožus ir galvosūkius ir taip padeda kitiems Triumflando vaikams būti sveikesniais ir laimingesniais. Šalia jo visada yra gyvūnas pagalbininkas, pasiruošęs patarti ir padėti geriau suprasti patiriamas emocijas, išgyvenimus ar iššūkius. Žaidimas pagrįstas moksliniu algoritmu, kuris sukuria saugią aplinką 7–12 metų vaikams ir padeda mažinti stresą, susidoroti su nerimu bei kitomis emocijomis.

Programėlė yra pritaikyta tiek „Android“, tiek „iOS“ operacinėms sistemoms, ją galite atsisiųsti paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.