„Killnet“: rusiška atsvara „Anonymous“ ar elektroninės miglos pūtimas į akis?

Pastaruoju metu internete buvo pradėjo skambėti naujos haktyvistų grupuotės pavadinimas – „KillNet“. Tai – tariamas prorusiškas atsakas į garsiuosius „Anonymous“.

 Ketvirtadienį internete įvairiose platformose išplito trumpas vaizdo įrašas, kuriame po gobtuvu veidą slepiantis asmuo rusų kalba perskaito atsišaukimą.<br> Ekrano nuotr.
 Ketvirtadienį internete įvairiose platformose išplito trumpas vaizdo įrašas, kuriame po gobtuvu veidą slepiantis asmuo rusų kalba perskaito atsišaukimą.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 4:51 PM, atnaujinta Mar 24, 2022, 5:11 PM

Ketvirtadienį internete įvairiose platformose išplito trumpas vaizdo įrašas, kuriame po gobtuvu veidą slepiantis asmuo rusų kalba perskaito tokį atsišaukimą:

„Mūsų kreipimasis yra rimtas perspėjimas Lenkijos vyriausybei. Neduosime jums laiko apsispręsti, kaip kad daro vaikų darželis „Anonymous“. Bet mes jus perspėjame – įsiklausykite į mūsų žodžius. Jei jūsų fašistinė vyriausybė išprovokuos konfliktą tarp NATO ir Rusijos federacijos karinių pajėgų, mes pažadame jums užšifruoti visas informacines sistemas, kurios jūsų šalyje turi prieigą prie interneto. Visos jūsų tinklinės komunikacijos pavirs metalo laužu, prasidės chaosas. Saugokitės stebuklingų laiškų, kurie pasirodys korporatyviniame jūsų vyriausybinių įstaigų pašte. Prisiminkite „Ravila“ komandą ir jų šifruotojus, prisiminkite jų ataką prieš amerikietišką kompaniją, kurios rezultatas – kelioms dienoms paralyžiuota 40 proc. Amerikos naftos infrastruktūros.

Šiandien mes visame pasaulyje paleidžiame savo globalinį haktyvistų tinklą. Kiekvienas, kuris palaiko specialiąją karinę operaciją Ukrainoje, gali save vadinti „Killnet“.

Vertinant 26 informacinio karo dienos rezultatus, kartu su Rusijos kiberarmija mes išvedėme iš rikiuotės 57 valstybines Kijevo režimo svetaines ir 19 nacionalistinių partijų svetainių. Inicijavome prevencinį smūgį NATO, kelioms valandoms sustabdydami darbuotojų veiklą sistemoje. Rusijos kiberarmija sėkmingai atskleidžia melagingą informaciją ir į kiekvieną pasaulio kampelį neša tiesą. Mes už teisingumą, mes už tiesą, mes – „KillNet“, – teigiama pranešime.

Grupuotė taip pat išplatino pranešimą, kad vykdoma DDoS ataka prieš Nacionalinį Lenkijos banką, kas skelbiama esant perspėjimu – ir oficiali banko svetainė ketvirtadienio popietę išties neveikia. Tačiau įdomu pastebėti, kad ši kibernetinė ataka prieš vyksta būtent kitą dieną po to, kai Lenkija išsiuntė 45 Rusijos diplomatus ir užblokavo Rusijos ambasados banko sąskaitas.

Australijos IT saugumo kompanija „Check Point Research“ taip pat yra paskelbusi tyrimą, kuriame teigiama, kad ši grupuotė yra viena iš kelių, kurios naudoja seną ir netikslų turinį, kad reklamuotų save, o ne realiai prisideda prie kare dalyvaujančių šalių.

Tyrime nurodoma, kad „KillNet“ yra prorusiška grupė, įkūrusi DDoS atakų paslaugą „“KillNet Botnet DDoS“ – ir publikavusi vaizdo įrašą, kuriame teigia „nulaužusi“ „Anonymous“ tinklalapį.

„Kadangi oficiali „Anonymous“ svetainė realiai neegzistuoja, panašu, kad ši ataka labiau prorusiškos pusės moralės kėlimas ir „KillNet“ reklaminė akcija, kurios metu per naujienas ir socialinę žiniasklaidą telkiami sekėjai ir gerbėjai – o ne tikras išpuolis“, – rašo „Chek Point Reserach“.

„Pirmą kartą istorijoje prie karo gali prisijungti kiekvienas. Matome, kad į jį įsitraukė visa kibernetinė bendruomenė, daugybė grupuočių ir asmenų stojo į Rusijos arba Ukrainos pusę. Tai – didelis kibernetinis chaosas. Matome informacijos antplūdį iš hakerių, kurie pateikia įvairiausių teiginių. Daugelis šių teiginių yra suklastoti. Kai kurie iš šių teiginių remiasi sena arba vieša informacija. Haktivistai kuria teiginius apie kibernetines atakas, kad įgytų populiarumo ar šlovės. Ateityje mums visiems bus svarbu tikrinti haktyvistų ir atskirų asmenų teiginius kibernetinėje erdvėje, susijusius su dabartiniu Ukrainos ir Rusijos konfliktu“, – teigia „Check Point Software“ grėsmių žvalgybos ir tyrimų skyriaus vadovas Lotemas Finkelsteinas.

Tuo tarpu „Anonymous“ realumu ir jos veikla abejoti nėra pagrindo – ši decentralizuota grupuotė ne tik žinoma jau beveik du dešimtmečius, bet ir nuo pirmosios karo Ukrainoje dienos vykdo tiek mažesnės svarbos kibernetinius išpuolius prieš Rusiją (kaip pavyzdžiui, svetainės kremlin.ru dezaktyvavimą), tiek pakankamai rimtas operacijas (duomenų vagystės ir išviešinimas iš tokių įstaigų, hakeriai-isilauze-ir-isviesino-rusijos-gynybos-ministerijos-svetaines-duomenu-baze-22517330"="">hakeriai-isilauze-ir-isviesino-rusijos-gynybos-ministerijos-svetaines-duomenu-baze-22517330"" target="_blank">kaip Rusijos Gynybos ministerija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?