Norite susirašinėti privačiai? Nurodė, kurios susirašinėjimo programėlės tinkamiausios

Vis dažnėjantys kibernetiniai išpuoliai skatina atkreipti dėmesį į naudojamų susirašinėjimo programėlių saugumą. Juk dažnai jas naudojame bendrauti ne tik su draugais, artimaisiais, bet ir darbo reikalais. „Bitės Profai“ pranešime žiniasklaidai dalinasi saugiausiomis susirašinėjimo programėlėmis.

 Vis dažnėjantys kibernetiniai išpuoliai skatina atkreipti dėmesį į naudojamų susirašinėjimo programėlių saugumą.<br> Pexels nuotr.
 Vis dažnėjantys kibernetiniai išpuoliai skatina atkreipti dėmesį į naudojamų susirašinėjimo programėlių saugumą.<br> Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 1:43 PM, atnaujinta Mar 24, 2022, 1:44 PM

„Pernai atnaujinus „WhatsApp“ duomenų privatumo politiką, kilo pasipiktinimo audra, nes vartotojai, norėję ir toliau naudotis programėle, turėjo sutikti, kad tam tikra jų informacija bus dalinamasi su „Facebook“. Tai paskatino spartų naudotojų migravimą pas konkurentus. Būtina patiems nenumoti ranka į informacijos apie mus saugumą ir geriau naudotis bendravimo priemonėmis, užtikrinančiomis didžiausią saugumą“, – sako Martynas Vrubliauskas.

Maksimalus saugumas

Jau kuris laikas „Signal“ („Android“ ir „iOS“) laikoma viena saugiausių susirašinėjimo programėlių pasaulyje. Būtent į šią programėlę pernai „migravo“ daugybė „WhatsApp“ vartotojų Lietuvoje.

„Naudojant kriptografiją, visi pranešimai siuntėjo telefone užšifruojami, o gavėjo – iššifruojami. O tai reiškia, kad net jei kažkas sugebėtų perimti užšifruotą pranešimą, jo nebūtų įmanoma perskaityti. Pranešimas atrodytų, kaip keistų simbolių kratinys“, – teigia specialistas.

Dar daugiau, programėlė leidžia nustatyti, kad susirašinėjimas po kurio laiko savaime susinaikintų ir nė vienas iš dalyvių negalėtų jo pasiekti. Nustatymuose pasirinkite „Privacy“ (liet. privatumas) ir skiltyje „Disappearing messages“ (liet. pradingstančios žinutės) – „default timer for new chats“ (liet. numatytasis laikmatis naujiems pokalbiams). Pažymėkite laikotarpio trukmę ir išsaugokite pasirinkimą.

Siekiantiems anonimiškumo

Programėlės „Threema“ („Android“ ir „iOS“) išskirtinumas yra tas, kad prisijungimui ir bendravimui su kitais žmonėmis nereikia įvesti telefono numerio, el. pašto ir kitų asmeninių duomenų. Vietoje to, kiekvienam vartotojui suteikiamas specialus ID kodas.

„Programėlėje koduojamos žinutės, nuotraukos, vaizdo įrašai ir kiti failai, tad galite būti ramūs dėl visų duomenų saugumo. Naudinga ir tai, kad visi perskaityti pranešimai iškart ištrinami, o adresatai saugomi ne „Threema“, o telefone, taip nepaliekant galimybės juos pasisavinti. Tiesa, norėdami pradėti naudotis programėle, turėsite sumokėti vienkartinį 3,65 eurų mokestį“, – sako M. Vrubliauskas.

Itin aukštas privatumo lygis

Saugumu pasižymi ir programėlė „Wickr Me“ („Android“ ir „iOS“), kuri priklauso milžinei „Amazon“. Be to, kad ji automatiškai užšifruoja kiekvieną tekstinį pranešimą, balso žinutę, registruojantis nereikia įvesti telefono numerio ar el. pašto. Taip užtikrinama, kad vartotojo duomenys nėra renkami ir perduodami trečiosioms šalims.

„Galima pasirinkti, kad pranešimai būtų ištrinami automatiškai, priklausomai nuo jų išsiuntimo ar perskaitymo laiko, ir jų niekuomet nebūtų galima atkurti. Svarbu, kad kiekvienam iš jų šifruoti naudojami skirtingi ir atsitiktiniai raktai, ištrinami vos pristačius pranešimą gavėjui. Todėl net ir įsilaužimo į programėlę atveju, nė vieno iš jų nebūtų galima perskaityti“, – teigia M. Vrubliauskas.

Galite naudotis „Wickr Me“ ar „Wickr Pro“ programėlės versija. Pirmoji yra visiškai nemokama ir skirta asmeninėms reikmėms. Antrąją – mokama – dažniau naudojasi įmonės, nes vienas iš didžiausių jos privalumų – galimybė bendrauti su didesniu skaičiumi žmonių ir užšifruoti vaizdo skambučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.