Technologijų istorija trumpai: kaip atsirado ir vystėsi robotai?

Pirmąkart „roboto“ terminą 1920 m. savo pjesėje pavartojo čekų rašytojas Karelas Čapekas. Čekų kalba žodis „robota“ reiškia katorgišką darbą.

Robotų potencialas – neišmatuojamas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Robotų potencialas – neišmatuojamas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 8:38 AM

Minčių apie į žmogų panašią mašiną, atliekančią darbus, kurių žmogus negali arba nenori daryti pats, kilo daug anksčiau. Šiandien robotai plauna grindis, valo baseinus, pjauna žolę, dirba kitus nuobodžius darbus. Žmogų jie pakeičia ten, kur kenksminga ar pavojinga.

Roboto prototipą sukūrė arabų išradėjas al-Jazari (1136–1206). Tai buvo muzikinis automatas – ežere plaukiojantis laivas su keturiais muzikantais, linksminančiais karaliaus svečius.

Robotą bandė sukurti ir Leonardo da Vinci (1452–1519), o prancūzų išradėjas Jacques’as de Vaucansonas 1738 m. demonstravo savo sukurtą į žmogų panašų robotą, grojantį fleita.

1927 m. amerikietis Roy Wensley sukūrė robotą, kuris galėjo pakelti telefono ragelį, ištarti kelis garsus ir pamojuoti rankomis.

George’as Devolis ir Josephas Engelbergeris 1956 m. JAV įkūrė pirmąją pasaulyje pramoninius robotus gaminančią įmonę „Unimation“.

1961 m. joje pagamintas pirmasis programuojamas ir skaitmeniniu būdu valdomas pramoninis robotas „Unimate“. Jis galėjo karštas metalines detales perkelti iš vienos vietos į kitą.

Pirmiausia buvo kuriami robotai, galintys tam tikromis sąlygomis atlikti užduotis pagal įrašytą programą.

Vėliau sukurti robotai su jutikliais, dažniausiai – su regėjimo, lytėjimo ir klausos. Jie padeda pažinti aplinką ir jai kintant atlikti užprogramuotą darbą.

Sukurti robotai, kurie slaugo žmones, padeda jiems vaikščioti, gali saugiai pakelti ir nunešti į kitą vietą.

2008 m. į Tarptautinę kosminę stotį iškeliavo robotas „Dextre“. Šis dvirankis manipuliatorius veikė atvirame kosmose ir atliko remonto darbus.

2011 m. vasario 24 d. į Tarptautinę kosminę stotį išskrido NASA ir „General Motors“ sukurtas humanoidas „Robonaut 2“: patikrinta, kaip jis veikia nesvarumo ir elektromagnetinės bei kosminės spinduliuotės sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.