NSA darbuotojui pareikšti kaltinimai dėl netinkamo elgesio su įslaptinta informacija

JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) darbuotojui buvo pareikšti kaltinimai išsiuntus elektroniniu paštu su nacionaliniu saugumu susijusios įslaptintos informacijos kažkam, neturėjusiam teisės jos gauti, rodo ketvirtadienį paviešintas federalinis kaltinamasis aktas.

 Nurodoma, kad kaltinamasis nuo 2018 metų vasario iki 2020 metų sausio keliskart iš savo asmeninio elektroninio pašto išsiuntęs slaptumo žymomis „Slaptai“ ir „Visiškai slaptai“ pažymėtos informacijos privačios bendrovės elektroninio pašto adresais.<br> 123rf nuotr.
 Nurodoma, kad kaltinamasis nuo 2018 metų vasario iki 2020 metų sausio keliskart iš savo asmeninio elektroninio pašto išsiuntęs slaptumo žymomis „Slaptai“ ir „Visiškai slaptai“ pažymėtos informacijos privačios bendrovės elektroninio pašto adresais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-01 12:11

60-metis Markas Robertas Unkenholzas buvo suimtas ketvirtadienį. Tą pačią dieną jis pirmą kartą stojo prieš teismą Baltimorėje, kuris nurodė jį paleisti.

M. R. Unkenholzui buvo išduotas leidimas dirbti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žymai „Visiškai slaptai“, todėl jis turėjo prieigą prie jos, rašoma 26 punktų kaltinamajame kate. Jis dirbo NSA padalinyje, atsakingame už agentūros bendradarbiavimą su privačia pramone.

Pasak kaltinamojo akto, M. R. Unkenholzas nuo 2018 metų vasario iki 2020 metų sausio keliskart iš savo asmeninio elektroninio pašto išsiuntęs slaptumo žymomis „Slaptai“ ir „Visiškai slaptai“ pažymėtos informacijos privačios bendrovės elektroninio pašto adresais.

Gavėjas nuo 2016 metų balandžio iki maždaug 2019 metų birželio turėjo leidimą susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žymai „Visiškai slaptai“, kai dirbo toje bendrovėje, kurios pavadinimas kaltinamajame akte neminimas. Tačiau nuo 2019 metų liepos iki maždaug 2021 metų sausio tas asmuo dirbo jau kitoje bendrovėje ir neturėjo leidimo susipažinti su įslaptinta informacija.

Antradienį didžioji žiuri pareiškė M. R. Unkenholzui 13 kaltinimų dėl tyčinio su nacionaline gynyba susijusios informacijos perdavimo ir 13 kaltinimų dėl tyčinio su nacionaline gynyba susijusios informacijos laikymo. Už kiekvieną iš jų gresia maksimali 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Federalinėse bausmių skyrimo gairėse paprastai rekomenduojama skirti gerokai švelnesnę nei numatyta maksimali bausmė.

Ketvirtadienį pirmą kartą stojęs prieš teismą Baltimorėje, M. R. Unkenholzas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl visų 26 kaltinamojo akto punktų. Teisėja Beth Gesner nurodė jį paleisti.

B. Gesner pavedė federaliniam viešojo gynimo biurui atstovauti M. R. Unkenholzui. Federalinis viešasis gynėjas Jamesas Wyda atsisakė pateikti komentarus.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) atlieka tyrimą.

M. R. Unkenholzo atvejis yra naujausias iš virtinės Merilande iškeltų baudžiamųjų bylų dėl įtariamo netinkamo įslaptintos informacijos saugojimo. Merilande įsikūrusios vienos iš slapiausių vyriausybės agentūrų.

Vienoje iš didesnio dėmesio sulaukusių federalinių bylų buvusiam NSA kontraktininkui Haroldui Martinui 2016 metais buvo pareikšti kaltinimai savo namuose Merilande laikius milžinišką kiekį įslaptintų dokumentų kopijų ir skaitmeninių failų.

Ta informacija apėmė laikotarpį nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio vidurio iki šių dienų. Ją sudarė vyriausybės darbuotojų asmeniniai duomenys, slaptumo žymai „Visiškai slaptai“ pažymėtas elektroninis susirašinėjimas, ranka rašyti užrašai apie NSA įslaptintą kompiuterių infrastruktūrą ir įslaptintas technines operacijas.

2019 metais H. Martinas buvo nuteistas kalėti devynerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?