Lietuva ragina pašalinti „Yandex“ programėles iš elektroninės prekybos visoje Europoje

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kreipėsi į kitų Europos ekonominės erdvės šalių ministrus ragindami prisijungti prie Lietuvos iniciatyvos paskatinti „Apple“ ir „Google“ bendroves pašalinti „Yandex“ programėles Europoje. Šios rusiškos keleivių vežimo užsakymo internetu programėlės kelia grėsmę asmens duomenų saugumui.

 Remiantis programėlės naudojimo sąlygomis, iš naudotojo įrenginio surinkti duomenys saugomi Rusijos Federacijoje esančios organizacijos serveriuose.<br> 123rf nuotr.
 Remiantis programėlės naudojimo sąlygomis, iš naudotojo įrenginio surinkti duomenys saugomi Rusijos Federacijoje esančios organizacijos serveriuose.<br> 123rf nuotr.
 A.Armonaitės teigimu, grėsmė dėl asmens duomenų nutekinimo kyla ne tik Lietuvos piliečiams, bet ir visiems „Yandex“ programėlių naudotojams Europoje,<br> T.Bauro nuotr.
 A.Armonaitės teigimu, grėsmė dėl asmens duomenų nutekinimo kyla ne tik Lietuvos piliečiams, bet ir visiems „Yandex“ programėlių naudotojams Europoje,<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 11:34 AM

Mūsų šalies ministrai taip pat siūlo ieškoti teisinių būdų, kad šios programėlės būtų pašalintos iš „Apple“ ir „Google“ elektroninių parduotuvių.

„Atsižvelgdami į tai, kad grėsmė dėl asmens duomenų nutekinimo kyla ne tik Lietuvos piliečiams, bet ir visiems „Yandex“ programėlių naudotojams Europoje, o bendrijos šalys gali atšaukti mobilumo teikėjų paslaugas individuliai, raginame ministrus, atsakingus už skaitmeninę politiką ir kibernetinį saugumą, imtis kolektyvinių veiksmų formuojant bendrą atsaką“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

„Grėsmė, kad asmeniniai duomenys nutekinami Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms, kyla visiems demokratiškų šalių gyventojams, taip pat besinaudojantiems rusiškais socialiniais tinklais ir elektroninio pašto paslaugomis“, – pabrėžia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva „YandexGo“ programėlė nuo kovo vidurio pašalinta iš „AppStore“ Lietuvos teritorijoje, tačiau kitose Europos ekonominės erdvės, kuriai, be 27 ES narių, dar priklauso Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas, šalyse „YandexGo“ programėlė iki šiol veikia.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras dar 2018 m. pateikė „Yandex. Taxi“ programėlės tyrimą, kuriame pabrėžiama, kad šios programėlės naudojimas, tikėtina, sudaro sąlygas neteisėtam asmens duomenų rinkimui ir kaupimui.

Remiantis programėlės naudojimo sąlygomis, iš naudotojo įrenginio surinkti duomenys saugomi Rusijos Federacijoje esančios organizacijos serveriuose.

Programėlės naudojimo sąlygose taip pat nurodyta galimybė šiuos duomenis pateikti valstybinėms organizacijoms, reguliavimo institucijoms, teismams ir kitoms trečiosioms šalims. Tai reiškia, kad grėsmė kyla visiems šios programėlės naudotojams, kadangi asmeniniai duomenys gali būti nutekinami Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.