Miesto sąlygomis idealus ginklas: paaiškino, kuo ypatingi šie ukrainiečių gauti granatsvaidžiai

Nors Rusijos puolimo prieš Ukrainą pradžioje ukrainiečiai kariai turėjo tik panašią ginkluotę kaip ir rusai, tačiau dabar situacija pasikeitė, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosioms pajėgoms skirto automobilio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis. Anot jo, vis daugiau ir daugiau efektyvių vakarų technologijų ginklų sistemų pasiekia Ukrainos kariuomenę.

 „RGW90“ sudaro vienkartinis konteineris su raketa, prie kurio jungiamas daugkartinio panaudojimo šaudymo mechanizmas.<br>  „DND Nobel“ nuotr.
 „RGW90“ sudaro vienkartinis konteineris su raketa, prie kurio jungiamas daugkartinio panaudojimo šaudymo mechanizmas.<br>  „DND Nobel“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 2:02 PM, atnaujinta Apr 13, 2022, 6:17 AM

„Ir vienas iš svarbesnių ginklų stabdant Rusijos invaziją į Ukrainą yra prieštankinė ginkluotė. Ukrainą jau kurį laiką pasiekia aukšto efektyvumo rankiniai prieštankiniai granatsvaidžiai ir prieštankinės raketinės sistemos, – pasakoja karys. – Prieštankiniai ginklai turi gebėti pradeginti šarvinį plieną, kurio storis yra ne mažiau kaip 0,5 metro. Tokios galimybės leidžia sunaikinti tanką pataikius į jį iš bet kurios pusės, net ir iš priekio, kur tanko šarvas storiausias“.

Pasak D. Antanaičio, viešoje erdvėje buvo galima rasti informaciją, kad ukrainiečiai iš Vokietijos gamintojo „Dynamit Nobel Defefence“ gavo prieštankinius granatsvaidžius „RGW90“.

„Tai tokie ginklai, kurie turi savybę būti tuo pat metu ir vienkartiniais, ir daugkartiniais, – aiškina ginkluotės entuziastas.

„RGW90“ sudaro vienkartinis konteineris su raketa, prie kurio jungiamas daugkartinio panaudojimo šaudymo mechanizmas. Dėl „RGW90“ konstrukcijos savybių kariui nebereikia nuolat nešiotis su savimi sunkų ir didelių gabaritų vamzdį, net kai neturi amunicijos jam, – pasakoja D.Antanaitis. – „RGW90“ naudotojas prijungia prie nedidelių gabaritų šaudymo mechanizmo granatos konteinerį tik prieš panaudojimą“.

Atsargos majoro teigimu, „RGW90“ nėra paprastas prieštankinis granatsvaidis. Ta pati raketa gali būti naudojama ir pramušti pastatuose skyles, ir naikinti priešą už sienų, tai pat skeveldromis naikinti priešą atvirame mūšio lauke.

„Tai pasiekta į granatą integruojant strypą. Kai strypas yra ištrauktas, sprogdiklis suveikia, kai granata dar ne visiškai atsitrenkusi į taikinį: taip sukuriamas didelis kiekis skeveldrų. Kai strypas yra granatos viduje, į taikinį atsitrenkus granati ši sprogsta ir aukštos temperatūros bei slėgio (praktiškai plazmos) čiurkšle pradegina tanko šarvą, – aiškina karininkas.

Jo teigimu, „RGW90“ miesto sąlygomis yra idealus ginklas. „Granatsvaidininkas gali naikinti tankus, esančius už 20 – 500 metrų. Tai jis gali atlikti iš mažo pastato kambario, kurio tūris yra vos 15 kubinių metrų“, – teigia D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.