Technologijų istorijos vingiais: kaip buvo išrastas ausinukas

Lengvas nešiojamasis asmeninis grotuvas su ausinėmis – ausinukas – leido klausytis muzikos ar mokytis užsienio kalbų bet kur ir bet kada ir netrukdyti aplinkiniams.

Lengvas nešiojamasis asmeninis grotuvas su ausinėmis – ausinukas – leido klausytis muzikos ar mokytis užsienio kalbų bet kur ir bet kada ir netrukdyti aplinkiniams.<br>123rf nuotr.
Lengvas nešiojamasis asmeninis grotuvas su ausinėmis – ausinukas – leido klausytis muzikos ar mokytis užsienio kalbų bet kur ir bet kada ir netrukdyti aplinkiniams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 8:22 AM, atnaujinta Apr 13, 2022, 8:26 AM

Bet savo išradėją šis daiktas, atrodo, ilgam paliko be ramybės. Pirmąjį nešiojamąjį magnetinių juostelių grotuvą 1972-aisiais sukūrė vokiečių ir brazilų kilmės inžinierius Pavelas Andreasas. Aparatėlį jis pavadino „Stereobelt“.

1977 m. P.Andreasas savo išradimą užpatentavo Italijoje, 1978-aisiais padavė paraiškas dėl patento JAV, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Japonijoje. Ir staiga 1979-ųjų liepos 1-ąją Japonijos bendrovė „Sony“ pristatė savo naujovę – pirmąjį ausinuką „Walkman“.

Šį mėlynai sidabrišką aparatėlį inžinierius Nobutoshi Kihara specialiai sukūrė bendrovės įkūrėjui ir generaliniam direktoriui Akio Moritai, kad jis dažnose kelionėse lėktuvu po pasaulį galėtų klausytis mėgstamų operų. Direktoriui tik nepatiko pavadinimas „Walkman“ (išvertus iš anglų k. – žingsniuojantis žmogus) ir jis paprašė sugalvoti kitą, bet pasipriešino jaunieji darbuotojai, pasakę, kad naujasis produktas jau reklamuojamas.

Užsienyje ausinukai „Walkman“ buvo parduodami pavadinimu „Soundabout“. „Sony“ tokių kasetinių ausinukų įvairiais pavadinimais iki 2010-ųjų balandžio pagamino 220 mln., o baigė juos pardavinėti tų metų spalį, kai juos, kaip morališkai pasenusius, išstūmė modernesni kompaktinių diskų ausinukai.

Kad ir kokia garsi pasaulyje buvo bendrovė „Sony“, Japonijoje patento negavęs P.Andreasas nesiruošė lengvai užleisti jai ausinuko išradėjo garbės. 1980 m. bendrovei teko pradėti derybas su juo dėl licencinių atskaitymų. Galiausiai 1986-aisiais „Sony“ sutiko mokėti tam tikro dydžio atskaitymus, bet tik už Vokietijoje parduotus grotuvus ir tik tam tikrų modelių. Ir dar su sąlyga, kad P.Andreasas nebus pripažintas ausinuko išradėju.

2001 m. P.Andreasas pradėjo grasinti japonų bendrovei teisminiais ieškiniais visose šalyse, kuriose buvo užpatentuotas jo išradimas. „Sony“ nusprendė atnaujinti derybas. Pagaliau 2003-iaisiais pavyko susitarti. Suma, dėl kurios susitarta, nežinoma, bet žiniasklaida skelbė, kad ji tikrai didesnė nei 10 mln. eurų, be to, P.Andreasui dar priklauso procentai nuo pardavimo. Oficialiai netgi buvo pripažinta, kad pirmasis ausinuko išradėjas yra P.Andreasas, bet tai padaryti pavyko tik po „Sony“ įkūrėjo A.Moritos mirties.

Bendrovė „Sony“ bent jau galėjo pasidžiaugti 1988-ųjų rugpjūtį pirmoji pagaminusi nešiojamąjį televizorių – spalvoto vaizdo, su 7,5 cm įstrižainės ekranu ir 8 mm pločio vaizdajuoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.