Technologijų istorijos vingiais: kaip atsirado žiniatinklis ir kuo jis skiriasi nuo interneto

Europos branduolinių tyrimų centre (CERN) Šveicarijoje 1989 m. kovą buvo pasiūlyta sukurti hipertekstinę duomenų bazę su tekstiniais saitais, kurie padėtų pasaulio mokslininkams sparčiai keistis informacija.

Žiniatinklio technologija pakeitė pasaulį.<br>123rf nuotr.
Žiniatinklio technologija pakeitė pasaulį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 12:35 PM, atnaujinta Apr 20, 2022, 12:43 PM

Po metų du bendraminčiai britas fizikas Timas Bernersas-Lee ir belgų inžinierius Robertas Cailliau pasiūlė hiperteksto („Hyper Text Markup Language“, HTML) koncepciją internetui ir terminą „World Wide Web“ (pasaulinis voratinklis), sutrumpintai www, o lietuviškai – žiniatinklis.

Sujungę hipertekstą su internetu, jie visiems laikams pakeitė tolesnę pastarojo raidą. Hipertekstą būtų galima palyginti su knyga, kuri suplėšoma į atskirus straipsnelius, jie išbarstomi po visą pasaulį, bet prie kiekvieno straipsnelio, minties, svarbesnio žodžio pririšamas siūlelis, kuriuo galima nueiti iki tolesnių aiškinimų.

Taip saugomi ne tik tekstai, bet ir iliustracijos, vaizdo ir garso medžiaga.

1990 m. pabaigoje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje naršyklė, pavadinta „WorldWideWeb“ ir skirta „NeXTcube“ operacinei sistemai, kurioje ir veikė pirmasis serveris, apdorojantis HTML puslapius. Dienos šviesą išvydo ir pirmasis HTML puslapis.

Tuomet dar tik paprastas teksto ir nuorodų mišinys atrodė labai novatoriškas.

Daugelis žmonių linkę internetą ir žiniatinklį laikyti sinonimais. Iš tikrųjų jie nėra tarpusavyje taip tiesiogiai susiję. Internetas – tai didžiulė tinklo infrastruktūra, kuri sujungia kompiuterius visame pasaulyje, o žiniatinklis – tik prieigos prie informacijos internetu būdas per interneto svetaines.

Domenų vardai, kurie dabar sudaro žiniatinklio pagrindą, atsirado šešeriais metais anksčiau nei pirmoji interneto svetainė. Pirmasis komercinis domeno vardas symbolics.com buvo užregistruotas 1985 m. kovo 15-ąją.

Pirmuoju www serveriu tapo info.cern.ch, kuris atsirado Šveicarijoje 1991-ųjų rugpjūčio 6 d. Apie 1992-uosius tokių serverių buvo apie penkiasdešimt.

Www technologija išstūmė gyvenimą už senų fizikinių laiko ir erdvės ribų, leido klajoti po pasaulį neišeinant iš namų, susipažinti su naujais žmonėmis, keistis mokslinių tyrimų rezultatais su kolegomis visame pasaulyje, skaityti ką tik pasirodžiusius straipsnius, pirkti ir parduoti nekilnojamąjį turtą ir daugybę kitų dalykų.

Įrašas apie Lietuvoje sukurtą vardų sritį (domeną) .lt Interneto adresų tarnybos („Internet Assigned Numbers Authority“, IANA) duomenų bazėje atsirado 1992 m. birželio 3-iąją. Atsiradus pirmosioms interneto ryšio linijoms ir gavus tuo metu .lt domeną administravusių norvegų atestaciją, .lt domeną nuo 1994 m. pradėjo administruoti tuometis Kauno technologijos universiteto Skaičiavimo centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.