Sunku patikėti, bet tiesa: trimačio spausdinimo technologija egzistuoja jau ketvirtąjį dešimtmetį

Namus statys ne statybininkai, juos spausdins spausdintuvai. Gatvėmis riedės išspausdinti automobiliai. O norėdami šokolado virtuvėje spustelėsime kelis trimačio (3D) spausdintuvo mygtukus.

3D spausdintuvai šiais laikais jau nebėra itin egzotiška technologija.<br>123rf nuotr.
3D spausdintuvai šiais laikais jau nebėra itin egzotiška technologija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-22 08:09, atnaujinta 2022-04-22 08:29

Tokie kadaise lyg fantastika skambėję teiginiai tampa realybe. Trimačiais spausdintuvais gaminamos detalės, architektų sumanyti pastatų modeliai, protezai. Įprastuose spausdintuvuose naudojamą popierių trimačiuose pakeičia milteliai, o rašalą – rišamasis skystis. Gamybos laikas nepriklauso nuo gaminamo objekto sudėtingumo, tik nuo jo dydžio. Daiktui gaminti rankomis reikėtų kelių dienų ar net savaitės, o spausdintuvas šį darbą padarys greitai.

Pirmasis 3D spausdintuvas buvo sukurtas JAV. 1986 m. Charlesas Hullas užpatentavo „aparatą, gaminantį trimačius objektus naudojant stereolitografiją“. Prototipai buvo gaminami iš skystos epoksidinės ar kitokios dervos, kuri sukietėja paveikus lazerio spinduliuote. Šiuo metodu inžinierius pirmiausia pagamino puodelį. Tais pačiais metais Ch.Hullas įkūrė įmonę „3D Systems“, kuri po metų pagamino pirmąjį 3D spausdintuvą.

Amerikietis tyrėjas Carlas Deckardas 1989 m. užpatentavo kitą technologiją, pagal kurią trimačiai objektai imti gaminti sukepinant medžiagos miltelius lazeriu. Vėliau sukurtos ir kitos trimačių objektų spausdinimo technologijos.

Jei norima pagaminti naują susidėvėjusios detalės kopiją, pastarąją galima nuskaityti 3D skaitytuvu ir pagal gautą vaizdą spausdintuvas sluoksnis po sluoksnio pagamina naują detalę. Jei reikalingas naujo daikto prototipas, sukuriamas jo trimatis vaizdas. Tokiais spausdintuvais prototipai kuriami iš gipso, polimerų, geležies, popieriaus.

Sukurti spausdintuvą, galintį nukopijuoti ir išspausdinti savo paties detales, ypač nelengva užduotis. Jos ėmėsi anglų inžinierius ir matematikas Adrianas Bowyeris. Toks spausdintuvas spausdina visas savo detales, belieka jas surinkti ir naują spausdintuvą padovanoti tam, kuris jo neturi.

Mokslininkai jau tiria galimybę pasitelkus 3D spausdinimą gaminti organus. Jie būtų lipdomi iš gyvų ląstelių. Tačiau čia ypač svarbu tikslumas, kitaip organas bus netinkamas. Taip pat būtina terpė, kurioje ląstelės išgyventų, o išspausdintas organas veiktų.

2005 m. Tokijo universiteto veterinarijos klinikoje atlikta operacija, kurios metu šuniui buvo sėkmingai implantuota kiaušo dalis. Ji buvo sumodeliuota pagal rentgeno nuotraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.