Didžiosios Rusijos IT bendrovės negali įsigyti kompiuterinės įrangos

Interneto bendrovė „VK“ prašo Finansų ministerijos padėti surasti pardavėją, kuris norėtų parduoti bendrovei dešimtis tūkstančių serverių. Rusijoje jau nebeįmanoma tiesiog nusipirkti užsienio įrangos, rašo Kommersant.ru.

 „VK“ (kuriai priklauso socialinis tinklas „Vkontakte“) praėjusią savaitę išsiuntė laišką Skaitmeninių reikalų ministerijai, prašydama padėti įsigyti „dešimtis tūkstančių serverių“.<br> 123rf nuotr.
 „VK“ (kuriai priklauso socialinis tinklas „Vkontakte“) praėjusią savaitę išsiuntė laišką Skaitmeninių reikalų ministerijai, prašydama padėti įsigyti „dešimtis tūkstančių serverių“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 4:55 PM

Dėl Vakarų sankcijų, įvestų Rusijai dėl karo Ukrainoje, didžiosios Rusijos IT bendrovės patiria sunkumų pirkdamos kompiuterinę įrangą – serverius ir duomenų saugojimo sistemas, pirmadienį, balandžio 25 d., pranešė laikraštis „Kommersant“, remdamasis gerai informuotais šaltiniais.

Pasak laikraščio pašnekovų, rinkoje nebeįmanoma tiesiog nusipirkti užsienietiškos įrangos, net ir naudotos. „Serverių neįmanoma nusipirkti net antrinėje rinkoje, naudota įranga pranyko kovo pradžioje, nepaisant pernelyg didelių kainų“, – sakė vienas iš šaltinių.

Tuo pat metu netrukus turėtų kilti problemų ir su rusiškais serveriais: baigiasi „Baikal“ ir „Elbrus“ procesorių, kurių pagrindu jie veikia, atsargos – o naujo stabilaus tiekimo kol kas nesitikima.

Laiškas su pagalbos prašymu

„Kommersant“ šaltinis Rusijos vyriausybėje teigė, kad „VK“ (kuriai priklauso socialinis tinklas „Vkontakte“, anksčiau – „Mail.ru Group“) praėjusią savaitę išsiuntė laišką Skaitmeninių reikalų ministerijai, prašydama padėti įsigyti „dešimtis tūkstančių serverių“, reikalingų tiek nuolatiniam bendrovės paslaugų teikimui užtikrinti, tiek IT infrastruktūrai plėsti.

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija patvirtino gavusi laišką ir pažymėjo, kad dalyvaujant Pramonės ir prekybos ministerijai, „imamasi priemonių, kad viešasis sektorius ir komercinės įmonės būtų aprūpintos pakankamu kiekiu rusiškos kompiuterinės įrangos, atitinkančios aukščiausius reikalavimus“. Kartu Pramonės ir prekybos ministerija pabrėžė, kad „nemato pagrindo kelti nerimo“, nes „įmonės dirba įprastu režimu ir jokių problemų dėl sandėliuojamų produktų prieinamumo nenustatyta“.

Panašu, kad ir „Yandex“ patiria sunkumų pirkdama naują įrangą. Interneto milžinė jau sustabdė daugelį planuotų investicijų į naujas ir eksperimentines paslaugas šalyje ir užsienyje, tačiau, kaip ir „VK“, patikino, kad šiuo metu turi reikiamų technologinių išteklių ir atsargų paslaugoms teikti, praneša „Kommersant“.

Parengta pagal „Deutsche Welle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.