Lenkija perdavė Ukrainai tankus, Vokietija pažadėjo priešlėktuvinę ginkluotę

Lenkijos ministras pirmininkas patvirtino, kad šalis perdavė Ukrainai savo sovietų gamybos tankus T-72, kad taip paremtų kovoje su Rusija.

 Ukraina sulauks lenkiškų T-72 (kairėje) ir vokiškų „Gepard“.<br> Wikimedia commons, Lrytas.lt mont.
 Ukraina sulauks lenkiškų T-72 (kairėje) ir vokiškų „Gepard“.<br> Wikimedia commons, Lrytas.lt mont.
 „Gepard“ – tai dviejų pabūklų priešlėktuvinės sistemos, sumontuotos ant tanko „Leopard“ važiuoklės.<br> Wikimedia commons
 „Gepard“ – tai dviejų pabūklų priešlėktuvinės sistemos, sumontuotos ant tanko „Leopard“ važiuoklės.<br> Wikimedia commons
 Lenkijos ministras pirmininkas patvirtino, kad šalis Ukrainai perdavė savo sovietų gamybos tankus T-72.<br> Wikimedia commons
 Lenkijos ministras pirmininkas patvirtino, kad šalis Ukrainai perdavė savo sovietų gamybos tankus T-72.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 12:07 PM

Šis pranešimas pasirodė netrukus po to, kai britų premjeras Borisas Johnsonas pristatė planus tiekti Lenkijai neskelbiamą skaičių tankų „Challenger 2“ – kad „papildytų“ jos kariuomenės operacinius poreikius.

„Gavome priemonių, kuriomis galėsime užpildyti spragas – sakė Mateuszas Morawieckis interviu vietos naujienų kanalui „Polsat News“, turėdamas omenyje ginkluotę, kurią JAV ir Jungtinė Karalystė suteikė Lenkijai nuo karo pradžios. – Šiandien mūsų ginklai naudojami mūsų nepriklausomybei ginti, tačiau už 500 kilometrų nuo Lenkijos sienos“.

Paklaustas, kiek T-72 buvo pristatyta Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, M. Morawieckis atsakė, kad ši informacija bus pateikta, kai ateis laikas.

2019 m. Lenkijos gynybos ministerija pasirašė sutartį su vietos įmonių konsorciumu, kuriam vadovauja valstybinė gynybos milžinė PGZ, dėl 318 tankų atnaujinimo iki T-72M1 versijos.

Anksčiau šį mėnesį Lenkija pasirašė maždaug 4,75 mlrd. dolerių vertės sutartį, pagal kurią iš JAV įsigis 250 tankų „M1A2 Abrams SEPv3“.

Lenkijos premjeras taip pat užsiminė apie ankstesnį Varšuvos planą tiekti Ukrainai sovietų gamybos naikintuvus „MiG-29“. Šios iniciatyvos galiausiai buvo atsisakyta, o M.Morawieckis sakė, kad Ukraina nebesiekia, kad Lenkija jai pristatytų šiuos lėktuvus.

Vokietija perduos „Gepardus“

Vokietijos vyriausybė atsiųs Ukrainai apie 50 oro gynybos sistemų „Gepard“, pranešė Vokietijos ir JAV pareigūnai.

Šių „Krauss-Maffei Wegmann“ pagamintų kovos mašinų Vokietijos ginkluotosios pajėgos nebenaudoja, tačiau gamintojas dalį jų buvo pasilikęs atsargose. „Gepard“ – tai dviejų pabūklų priešlėktuvinės sistemos, sumontuotos ant tanko „Leopard“ važiuoklės.

„Tai būtent tai, ko Ukrainai reikia savo oro erdvei ginti“, – sakė Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht.

Šis pranešimas suteikia Vokietijos vadovams galimybę atsikvėpti nuo kritikos, kad Berlynas nepakankamai padeda Ukrainai, ypač kai kalbama apie sunkiąją ginkluotę.

Pasak JAV pareigūnų, tokių ginklų Ukrainai prireiks ateinančiomis savaitėmis, nes Rusijos kariai iš įvairių krypčių naudos savo artileriją Rytų Ukrainoje. Pasak amerikiečių, kova vis labiau priklausys nuo to, kas gali šaudyti toliau ir apginti artilerijos pozicijas nuo toliašaudžių atakų.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pripažino Berlyno indėlį, padarytą baigiantis Ukrainai skirtoje paramos teikėjų konferencijoje, kurioje dalyvavo daugiau nei 40 valstybių. „Norėjau ypač pasidžiaugti svarbiu mūsų šeimininkų vokiečių sprendimu“, – sakė jis.

„Ir, žinoma, vakar Didžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė, kad suteiks Ukrainai papildomų priešlėktuvinių pajėgumų, – pridūrė jis. – O šiandien Kanada pranešė, kad atsiųs Ukrainai aštuonias šarvuotas transporto priemones“.

Pasak Ch.Lambrech, Vokietija sieks „suintensyvinti“ savo strategiją papildyti Rytų Europos partnerių, nusprendusių siųsti savo sovietinių laikų techniką kaip pagalbą Ukrainai, ginkluotę. Manoma, kad tokią dešimtmečių senumo įrangą Ukrainos pajėgoms lengviau eksploatuoti apsieinant be ilgų mokymų.

„Gepardų“ pajėgumai, tarp kurių yra ir šarvus pramušančių šovinių, atitinka Vokietijos strategiją siųsti Ukrainai tik gynybinio pobūdžio įrangą. JAV ir NATO vadovai pabrėžė, kad Vakarų aljansas neplanuoja tiesiogiai įsitraukti į konfliktą.

Parengta pagal „Defence News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.