Socialinių tinklų istorija trumpai: kas iš tiesų buvo pirmasis?

Socialinių tinklų sukurtoje erdvėje susilydo pasauliniu mastu susisaisčiusiųjų laimė ir kančia, politika ir reklama, šou ir problemos.

Socialiniai tinklai pakeitė gyvenimą.<br> 123rf iliustr.
Socialiniai tinklai pakeitė gyvenimą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 8:45 AM

Kaip didelėje šeimoje čia žmonės sveikina vienas kitą gimtadienio proga, rodo naujagimių nuotraukas, randa senus pažįstamus ir keičiasi nuomonėmis apie naujas knygas, filmus arba futbolo klubą. Čia galima lydėti po pasaulį klajojančius bendrakursius, matyti ligoninėje sveikstančią draugę – trumpai sakant, vyksta ištisas gyvenimas.

Per socialinius tinklus koordinuojamos revoliucijos, kreipiamasi į rinkėjus, popiežius skelbia tikėjimo tiesas.

Socialinių tinklų užuomazgos atsirado vos tik pradėjus naudoti kompiuterinius tinklus.

Pirmosios internetiniu ryšiu veikiančios paslaugų tarnybos ARPANET, USENET, LISTSERV ėmėsi ir socialinių tinklų funkcijų.

1994 m. įkurtas „Geocities“, 1995 m. – „Theglobe“, „Tripod“ – pirmieji panašios formos, kokie jie yra šiandien, interneto saityno socialiniai tinklai.

Pasaulyje sukurta daugybė virtualių bendravimo erdvių, tačiau tik nedaugelis jų sulaukia tokio susidomėjimo kaip „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ ar „LinkedIn“ svetainės.

„Facebook“ savo veiklą skaičiuoja nuo 2004 m. vasario. Iš pradžių tai buvo tik Harvardo universiteto studentams skirta svetainė. Vėliau leista prisijungti visų JAV universitetų studentams, dar vėliau – įvairių įmonių darbuotojams ir organizacijų nariams, o 2006 m. rugsėjį virtualus tinklas tapo laisvai prieinamas plačiajai visuomenei.

Internetinių socialinių tinklų svetainės skiriasi dizainu, pritaikymo galimybėmis, prieinamumu ir daugeliu kitų savybių, tačiau visos jos leidžia savo nariams susikurti asmenines paskyras ir bendrauti su kitais vartotojais. Šie sukuria visą tinklų turinį – publikuoja, kontroliuoja, kritikuoja ir vertina.

1999 m. įkurta svetainė one.lt ilgai buvo lankomiausias Lietuvos portalas, bet daugelis jo dalyvių pasidarė neaktyvūs ar visiškai išsiregistravo, kai Lietuvą užplūdo „Facebook“ karštligė.

2009 m. gegužę Lietuvos Respublikos Vyriausybė sukūrė savo oficialius puslapius daugiausia pasaulyje vartotojų tada turėjusiose svetainėse „Facebook“ ir „Myspace“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.