3 patarimai jaunimui, ieškančiam darbo vasarą

Jaunų žmonių (15-24 m.) nedarbo lygis Lietuvoje yra didžiausias ir 2021 m. siekė net 14,3 proc., rodo Lietuvos statistikos departamento duomenys. Visgi artėjant vasarai nemažai jaunų žmonių nori susirasti darbą – tai padės tiek užsidirbti, tiek įgyti profesinės patirties. Ką svarbu žinoti norint lengviau susirasti darbą?

 Darbo pokalbis – dar vienas svarbus darbo paieškos etapas, kuriam reikia gerai iš anksto pasiruošti.<br> 123rf nuotr.
 Darbo pokalbis – dar vienas svarbus darbo paieškos etapas, kuriam reikia gerai iš anksto pasiruošti.<br> 123rf nuotr.
 Prieš darbdaviams siųsdami savo gyvenimo aprašymą, įsitikinkite, kad jis tikrai gerai nupasakoja, kodėl esate tinkami norimam darbui.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Prieš darbdaviams siųsdami savo gyvenimo aprašymą, įsitikinkite, kad jis tikrai gerai nupasakoja, kodėl esate tinkami norimam darbui.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 2:11 PM

„Pirmosios darbo paieškos jaunimui gali pasirodyti gąsdinančios: juk neturite daug patirties, nėra aišku kada tiksliai pradėti paieškas ir kaip elgtis, pavyzdžiui, darbo pokalbyje. Nors darbo paieška gali atrodyti sudėtinga – svarbu žinoti pagrindines taisykles ir nenuleisti rankų, net jei nepasiseks“, – sako „Bitė Lietuva“ Žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė.

1. Ruoškitės iš anksto

Posakis „kas pirmesnis, tas gudresnis“ tinka ir kalbant apie vasaros darbų paieškas.

„Darbdaviai turi iš anksto parengtus vasaros planus: yra apskaičiavę, kiek maždaug darbuotojų reikės ir pradeda jų ieškoti sezonui dar neprasidėjus. Ypač sezoniniai darbdaviai dažnai dar neprasidėjus vasarai nori apmokyti naujus darbuotojus, kad atėjus vasarai jie jau būtų pasirengę“, – pasakoja ekspertė.

E.Staniulionė priduria, kad reikėtų iš anksto pagalvoti, kokio vasaros darbo norėtų: „Vasaros darbų pasiūla itin įvairi ir neapsiriboja vien paslaugų sektoriumi, kaip yra įprasta manyti. Pagal tai, ko jūs norite: užsidirbti pinigų, įgyti tam tikrų, specifinių įgūdžių, pabandyti dirbti srityje, kurioje norėtumėte kurti savo karjerą ir pan., stenkitės atrasti jums tinkamiausius darbo pasiūlymus“.

2. Skirkite laiko gyvenimo aprašymo kūrimui

Prieš darbdaviams siųsdami savo gyvenimo aprašymą, įsitikinkite, kad jis tikrai gerai nupasakoja, kodėl esate tinkami norimam darbui.

„Patikrinkite, ar paminėjote svarbiausią turėtą darbo patirtį, pasiekimus, įgytas kvalifikacijas ir pan. Jei jau esate turėję darbą – pasistenkite gauti rekomendacijų, o jei esate savanoriavę – būtinai paminėkite ir tai. Be to, turėkite omenyje, kad darbdaviai susiduria su dideliu kiekiu gyvenimo aprašymų, tad jūsų pagrindinė užduotis – kad jis būtų lengvai suprantamas, tvarkingas“, – sako E.Staniulionė.

Taip pat rekomenduojama užsiregistruoti ir susikurti gyvenimo aprašymą socialiniame tinkle „LinkedIn“ ir darbo skelbimų interneto portaluose, tokiuose kaip: cv.lt, cvbankas.lt, cvonline.lt, cvmarket.lt ir kt. Juose pasirinkite jus dominančią darbo sritį, poziciją arba įveskite raktažodžius. Tokiu būdu gausite susiaurintą, jums aktualų paieškos rezultatą.

3. Pasirenkite darbo pokalbiui

Darbo pokalbis – dar vienas svarbus darbo paieškos etapas, kuriam reikia gerai iš anksto pasiruošti.

„Visada rekomenduoju prieš darbo pokalbį pasidomėti apie pačią įmonę, jos veiklą – interviu metu tai neabejotinai pravers. Apgalvokite ir ką atsakytumėte išgirdę dažnai interviu metu užduodamus klausimus: apie jūsų stiprybes ir silpnybes, motyvaciją ir tinkamumą norimam darbui. Taip pat apgalvokite ir tai, kaip save pristatysite: kokias savybes ir gebėjimus stengsitės pabrėžti“, – patarimus dalina įmonės Žmonių ambasados vadovė.

E.Staniulionė priduria, kad apranga turėtų būti švari, ne per daug atvira ar ryški. Iš anksto pasidomėkite vieta, kur vyks darbo pokalbis, kad lengvai rastumėte įmonę ir netektų vėluoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.