Maskva sėkmingai apginklavo savo priešą: kaip Ukraina prieš rusus naudoja sovietinę ginkluotę

Netoli fronto su Rusija esančiame Rytų Ukrainos miestelyje alyva išsitepę ukrainiečių kariai spiečiasi aplink mūšio metu apgadinto tanko T-64BV variklio liuką. Prie jo jie dirba jau tris dienas iš eilės.

 Ukraina sovietinių laikų inventorių pasitelkė prieš Maskvą. <br> 123rf nuotr.
 Ukraina sovietinių laikų inventorių pasitelkė prieš Maskvą. <br> 123rf nuotr.
Nuskendęs Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas „Moskva“.<br> Wikimedia Commons.
Nuskendęs Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas „Moskva“.<br> Wikimedia Commons.
 T-64BV tankas.<br> Wikimedia Commons.
 T-64BV tankas.<br> Wikimedia Commons.
 Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis.<br>  Wikimedia Commons.
 Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis.<br>  Wikimedia Commons.
 Dėl priklausomybės nuo sovietinės ir rusiškos ginkluotės Jungtinėms Valstijoms ir NATO partnerėms kartais būdavo sunku aprūpinti Ukrainos karius reikiama ginkluote. <br> 123rf nuotr.
 Dėl priklausomybės nuo sovietinės ir rusiškos ginkluotės Jungtinėms Valstijoms ir NATO partnerėms kartais būdavo sunku aprūpinti Ukrainos karius reikiama ginkluote. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 11:04 PM, atnaujinta May 4, 2022, 8:55 AM

„Laimei, nebuvo pataikyta tiesiai į tanką, tad visi liko gyvi, – sako karių vadas Ženia, kuris saugumo sumetimais nurodo tik savo vardą. – Tačiau variklį teko pakeisti“.

Šiose savadarbėse dirbtuvėse netoli Ukrainos rytinio fronto kariai pakaitomis ilgą laiką remontavo tankus ir kitas transporto priemones. Būtent ši įranga ir yra Ukrainos karinio pasipriešinimo Rusijos invazijai pagrindas – tačiau sukūrė ir pagamino ją sovietai, o skirta ji buvo Maskvai draugiškoms karinėms pajėgoms.

Pasak ekspertų, Sovietų Sąjunga (o vėliau ir Rusija) buvo pagrindinė ginklų eksportuotoja, ypač Rytų Europą aprūpinusi tankais, artilerijos pabūklais, šarvuočiais ir priešlėktuvinės gynybos sistemomis – jos pigesnės ir paprastesnės nei JAV ginklai. Dabar, kai Rytų Europos šalys siunčia įrangą Ukrainai, tai reiškia, kad Maskva sėkmingai apginklavo savo pačios priešą – ir dar tuo, kas kadaise buvo Sovietų Sąjungos ginklų gamybos ir inovacijų pagrindu.

Dabar Ukraina sovietinių laikų inventorių pasitelkė į kovą prieš Maskvą. Pavyzdžiui, Ukrainoje buvo pagamintas ir šį mėnesį prie Odesos nuskendęs Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas „Moskva“, ir raketos, kuriomis jis buvo sunaikintas.

„Karo pradžioje didžioji dalis Ukrainos kariuomenės įrangos buvo sovietinių laikų“, – sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis patarėjas Markas Cancianas. Pasak jo, iš to laikotarpio yra kilę ne tik tankai, bet ir Ukrainos lėktuvai bei artilerija – o būtent artilerija nuo pat karo pradžios pasirodė kovoje su rusais esanti labai svarbi.

 

M.Canciano teigimu, prieštankiniai ginklai iš Vakarų – tarp jų ir Jungtinių Valstijų „Javelin“ – Ukrainoje yra bene „labiausiai matomi, bet jų nebūtinai yra labai daug“.

„Visada būna nemalonu, kai ginkluote aprūpini abi konflikto puses“, – sakė ekspertas.

Ukrainiečiai ir kitos Varšuvos sutartį kadaise pasirašiusios šalys vis dar naudoja daug sovietinių ginklų – daugiausia dėl to, nes jų atsargos didelės, sako Europos užsienio santykių tarybos tyrimų direktorius Jeremy Shapiro.

Nepaisant transporto priemonių amžiaus, jų priežiūra ir dalių atnaujinimas gerokai pailgino tarnavimo laiką. J.Shapiro teigimu, šarvai ir elektronika gali ir toliau būti tobulinami, „tačiau šaudančiosios priemonės ne tiek daug ir keičiasi“.

Dėl priklausomybės nuo sovietinės ir rusiškos ginkluotės Jungtinėms Valstijoms ir NATO partnerėms kartais būdavo sunku aprūpinti Ukrainos karius reikiama ginkluote. Pavyzdžiui, Ukrainai tiekiamuose JAV artilerijos daliniuose naudojami 155 mm šoviniai – tad su kitomis, vakarietiškomis haubicomis jie nesuderinami. Užuot skubiai gabenusios amuniciją į frontą, Jungtinės Valstijos turi siųsti ir sviedinius – bei užsienyje rengti artileristų mokymus.

JAV ir Vakarų šalių pareigūnai rinkosi Vokietijoje aptarti tolesnių santykių su Ukraina gynybos srityje – tarp diskutuotinų klausimų buvo įtrauktas ir Ukrainos pasirengimo atsikratyti rusiška ginkluote įvertinimas, teigė JAV pareigūnai.

„Perėjimas nuo tos įrangos prie NATO standarto gali užtrukti metus ar net dešimtmečius, – sakė M.Cancianas. – Per vieną naktį tai neįvyks, tačiau manau, kad abi pusės nori šį procesą pradėti“.

Tai taip pat reikštų laipsnišką T-64 (sovietinių antrosios kartos pagrindinių mūšio tankų), kurie kol kas tebėra Ukrainos pajėgų pagrindu, išėmimą iš ginkluotės.

T-64 pradėti gaminti praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje Charkovo mieste rytų Ukrainoje. Ši ginkluotė sukėlė revoliuciją tankų gamyboje – modelis turėjo automatinį užtaisymą, dėl to įgulos narių skaičius nuo keturių sumažėjo iki trijų. Senstančiuose korpusuose buvo sumontuota modernesnė elektronika, modernesni šarvai ir patobulintos ginklų sistemos. Londone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto duomenimis, modernizuoti T-64 tankai Ukrainos kariuomenėje paplitę labiausiai.

Daugelis jų per apšaudymus buvo apgadinti, o kitiems dėl pastovaus važinėjimo laukais ir duobėtais keliais reikia atsarginių dalių. Ukrainos mechanikams tokias transporto priemones remontuoti yra sudėtingiausia, tačiau jos vienos vertingiausių šalies rytiniame fronte, kur Ukrainos pajėgos jau beveik dešimtmetį kovoja su Maskvos remiamais separatistais.

Kai kurie T-64 modeliai tapo svarbių ir dėmesio susilaukusių įvykių dalimi – kaip antai vienas T-64BV tankas, kuris, pasak analitikų, šio mėnesio pradžioje surengė pasalą visai rusų kolonai, o visa tai buvo užfiksuota vaizdo įraše ir vėliau išplatinta socialiniuose tinkluose. T-64BV buvo gaminami iki 1987 metų.

Šie tankai taip pat pabrėžia ir ilgalaikį Ukrainos, kaip karinės laboratorijos, statusą.

Ukrainoje daug gamyklų ir techninių institucijų, todėl ji buvo svarbi sovietų gynybos pramonės dalis. Pasak Londono karališkojo koledžo konfliktų ir saugumo profesorės Tracey German, kai kurie skaičiavimai rodo, jog Ukrainoje buvo įsikūrę maždaug 30 proc. pramonės institucijų, šalis specializavosi karinių raketų gamyboje ir laivų statyboje.

Ukrainoje pagaminta raketa „Neptune“, kurią šalies pajėgos panaudojo nuskandindamos laivą „Moskva“, buvo sukurta pagal seną sovietinę sparnuotąją raketą Kh-35, pagamintą Charkove.

Anot T.German, žlugus Sovietų Sąjungai, Ukraina ir toliau siuntė į Rusiją sraigtasparnių variklius, transporto lėktuvus, raketas ir turbininius variklius.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto duomenimis, 2017-2021 m. Ukraina buvo 14-a didžiausia ginklų eksportuotoja pasaulyje.

Per pastaruosius dešimtmečius šalis modernizavo sovietų sukurtus tankus, transporto priemones ir ginklus bei toliau gamino savo ginkluotę – tokią, kaip raketos „Neptune“. Valstybinę ginklų gamintoją „Ukroboronprom“ sudaro valstybinės gynybos įmonės, kuriose dirba beveik 70 000 kvalifikuotų darbuotojų.

Nuo vasario vykdomos Rusijos atakos sudavė stiprų smūgį Ukrainos ginklų gamybai. Ukrainai atakavus „Moskva“, Rusija puolė Kijevo pakraštyje esančią gamyklą, kurioje ir buvo gaminamos raketos „Neptune“ bei tiksliojo nutaikymo raketos „Alder“.

„Abi kariuomenės naudoja skirtingų modelių ar kartų sovietinę ginkluotę“, – sakė pelno nesiekiančios tyrimų ir analizės organizacijos CNA Rusijos studijų programos direktorius Michaelas Kofmanas.

Prieš dabartinę Rusijos invaziją didžiąją dalį Ukrainos karinės technikos sudarė vėlyvosios kartos sovietinė įranga, pagaminta devintajame dešimtmetyje. Po pirmosios Rusijos invazijos į Donbaso regioną 2014 m. Ukraina ėmėsi atnaujinti kai kuriuos senesnius modelius. Tačiau M.Kofmano teigimu, rusai turėjo to paties tipo ginklų pranašesnes versijas.

Pasak jo, abi šalys stengiasi į iš esmės sovietinių laikų ginklų arsenalą įtraukti modernesnius ginklus – pavyzdžiui bepiločius orlaivius. Modernios vakarietiškos prieštankinės valdomos raketos ir pilotuojamos nešiojamosios oro gynybos sistemos ukrainiečiams karyboje suteikė nemenką postūmį.

O sovietmečio ginklai Ukrainai ir toliau siunčiami. Rytų Europos šalys mielai perdavė Ukrainai savo seną įrangą – mainais į naujesnius modelius, gaunamus iš Vakarų. M.Canciano nuomone, tai „naudinga abiems pusėms“.

Praėjusį mėnesį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pranešė, kad šalis siunčia Ukrainai sovietų gamybos T-72 tankus. Slovakija, po Vašingtono siūlymo priešlėktuvinės gynybos sistemą S-300 pakeisti pažangesne „Patriot“ sistema, saviškę S-300 perleido Ukrainai.

Siekdama sustiprinti Ukrainos tankų atsargas, Čekija atsiuntė 1973 metais pradėtus gaminti T-72.

Parengta pagal „The Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.