Ukrainoje sunaikintas retas ir naujoviškas rusų tankas

Karas Ukrainoje Kremliui sukėlė nemažai nemalonumų. Nuo „Slava“ klasės kreiserio „Moskva“ nuskandinimo balandį iki liūdnai pagarsėjusio 65 kilometrų ilgio Rusijos karinio konvojaus sulaikymo netoli Kijevo Maskva neturėjo kuo pasidžiaugti, kalbant apie kompetentingos karinės jėgos demonstravimą. Naujausias smūgis Rusijos karinėms pajėgoms – vaizdiniai įrodymai, kad Ukrainos pajėgos mūšio lauke sunaikino modernų ir retą pagrindinį Rusijos kovos tanką „T-90M „Proryv-3“ (liet. proveržis).

 Gegužės 4 d. nuotraukoje matyti, kaip po tiesioginio smūgio kažkur Ukrainos šiaurės rytų Charkovo srityje teberūksta tanko „T-90M“ liekanos.
 Gegužės 4 d. nuotraukoje matyti, kaip po tiesioginio smūgio kažkur Ukrainos šiaurės rytų Charkovo srityje teberūksta tanko „T-90M“ liekanos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 9:20 AM, atnaujinta May 6, 2022, 9:29 AM

Gegužės 4 d. nuotraukoje, kuria socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo laikraščio „The Kyiv Independent“ gynybos žurnalistas Ilja Ponomarenko, matyti, kaip po tiesioginio smūgio kažkur Ukrainos šiaurės rytų Charkovo srityje teberūksta tanko „T-90M“ liekanos. Pirmame plane matomas reportažą kuriantis žurnalistas Andrijus Caplienko.

Žinia apie, atrodo, pirmąjį Ukrainoje sunaikintą tanką „T-90M“ turėjo pakelti Ukrainos pajėgų nuotaiką – nes šis tankas yra technologiškai pažangiausias ir pajėgiausias Rusijos karinio arsenalo tankas.

Pradinė serijinių „T-90M“ partija buvo pristatyta tik 2020 m. pavasarį – 1-osios gvardijos tankų armijos 2-ajai gvardijos M. I. Kalinino Tamanės motorizuotųjų šaulių divizijai – o naujausiais skaičiavimais, šiuo metu iš viso eksploatuojama tik apie 100 šio modelio mašinų.

Labai išreklamuoti, bet vis dar neišbandyti pagrindiniai koviniai tankai T-14 „Armata“ dar nėra paruošti kovai fronte. Taip yra daugiausia dėl to, kad visiškai naujo tanko gamyba ir tobulinimas, kurio reikia, kad jis iš tikrųjų veiktų taip, kaip žadama, yra finansiškai nepagrįstas. Taigi, „Uralvagonzavodo“ suprojektuotas „T-90M“ yra svarbus „T-90“ serijos tankų, pirmą kartą pristatytų dešimtojo dešimtmečio pradžioje kaip tiesioginių „T-72“ įpėdinių, atnaujinimas.

„T-90M“ sukurtas kaip 2011 m. pasirodžiusio „T-90MS Proryv-2“, kuris yra į eksportą orientuotas „T-90S“ modelis, patobulinimas.

Tanko sunaikinimas atspindi Maskvos sprendimą mūšyje pasitelkti tokią aukštos klasės techniką. Tai vyksta Rusijai koncentruojant savo pajėgas Ukrainos rytuose, siekiant toliau kontroliuoti rytinį Donbaso regioną. Pirmieji įrodymai, kad Rusija šiam karui galėjo skirti dalį savo riboto tankų „T-90M“ rezervo, pasirodė balandį. Balandžio 25 d. Rusijos nacionalinės gvardijos paskelbtoje nuotraukoje, kuri išplito socialinėje žiniasklaidoje, matyti Charkovo srityje stovintis tankas „T-90M“.

Nors akivaizdu, kad prarasti bet kurį iš brangių tankų „T-90M“ yra didelis smūgis, Rusijos kariuomenei šio karo metu tenka spręsti ir kitas su tankais susijusias problemas.

Visų pirma, senesni sovietinių laikų tankai, įskaitant „T-72“ ir „T-80“, kurie plačiai naudojami per invaziją, patiria daug dėmesio pritraukusį „klouno dėžutėje“ efektą – šių tankų pabūklo sviediniai laikomi korpuso viduje, todėl pataikius į tanką, neretai detonuoja, sunaikindami įgulą ir nuplėšdami bokštelį.

„T-90M“ modernizuotame bokštelyje turi patobulintą 125 mm lygiavamzdį pagrindinį pabūklą 2A46M-4, taip pat pažangią šarvinę apsaugą: įmontuotas sprogstamasis reaktyvusis šarvas „Relikt“ skirtas apsisaugoti nuo sprogstamųjų užtaisų.

Be to, tanke kai kur įrengti plokšteliniai šarvai, taip pat gali būti įrengtas tinklinis šarvas – abu šie šarvai skirti pagerinti apsaugą nuo raketinių granatsvaidžių.

Tarp tanko kovos priemonių yra ir dūminiai granatsvaidžiai, kurie gali padėti jį paslėpti – taip pat ir nuo pėstininkų, turinčių prieštankinę ginkluotę. „T-90M“ modernizavimo pagrindą sudaro jutiklių ir ugnies valdymo patobulinimai, taip pat pažangi nuotolinė ginklų sistema. Taip pat patobulintos tanko varomosios sistemos bei šaudmenų valdymo sistema.

Tačiau atrodo, kad šie patobulinimai ne itin tepadėjo aptariamam „T-90M“, kuris yra pirmasis patvirtintas šio tipo tanko sunaikinimas pasaulyje.

Parengta pagal „The Drive“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.