„Domreg“ neįgaliota blokuoti prorusiškų svetainių su lietuvišku domenu .lt

Lietuviško interneto domeno .lt valdytojas Kauno technologijų universiteto (KTU) Interneto paslaugų centras „Domreg“ šį adresą turinčių prorusiškų svetainių neblokuoja, nes nestebi jų turinio ir nėra įgaliotas tai daryti, sako jo atstovas Tomas Mackus. Pasak jo, tai daro kitos institucijos.

 T. Mackus pabrėžė, kad „Domreg“ suteikus įgaliojimus, ji tokių domenų veiklą sustabdytų, bet kol kas nei iš teismų, nei iš kitų valstybės institucijų tokių nurodymų centras neturi.<br> 123rf iliustr.
 T. Mackus pabrėžė, kad „Domreg“ suteikus įgaliojimus, ji tokių domenų veiklą sustabdytų, bet kol kas nei iš teismų, nei iš kitų valstybės institucijų tokių nurodymų centras neturi.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-09 15:05

„Mes pačio turinio netikriname, nes domeno vardas skirtas ne tik svetainei, jis gali būti ir elektroniniam paštui ar kažkokius serverius pasiekti. Yra pagal kompetenciją institucijos, kurios tai daro (priima sprendimus dėl kenkėjiškos veiklos – BNS)“, – pirmadienį Seimo Ekonomikos komiteto Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitečio posėdyje teigė „Domreg“ Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas.

T. Mackus pabrėžė, kad „Domreg“ suteikus įgaliojimus, ji tokių domenų veiklą sustabdytų, bet kol kas nei iš teismų, nei iš kitų valstybės institucijų tokių nurodymų centras neturi.

„Vis tik čia yra klausimas apie adekvatumo problemą, nes sustabdžius domeną būtų sustabdoma ne tik svetainė, bet ir sustabdomos visos kitos paslaugos, kurios su tuo domenu susietos“, – kalbėjo jis.

„Sustabdyti domeno veikimą galime tik gavę kompetentingos institucijos nurodymą arba nustačius, kad domeną kuriant buvo pateikti neteisingi duomenys apie jo turėtoją, pavyzdžiui, nurodytas ne tas, neegzistuojantis asmuo arba domeno vardas nukreiptas prieš kažkokių asmenų grupę ar kursto nesantaiką, arba padaryti kiti reglamento pažeidimai“, – pridūrė T. Mackus.

Tuo metu Seimo pakomitečio vadovas Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad prasidėjus karui Ukrainoje Lietuvoje buvo uždaryti prorusiškos televizijos kanalai, bet jų svetainės toliau veikia ir skleidžia propagandą.

„Kaip politinės valios reiškėjams mums pirmiausia kliūva tai, kad su domenu .lt siejama prorusiška propaganda nėra automatiškai blokuojama, todėl pakomitetis teikia rekomendacijas institucijoms, kurios atsakingos už propagandinio turinio šalinimą. (...) sputnik.lt, yandex.lt domenai laisvai nevaržomai veikia. Suprantama, „Domreg“ .lt domeno infrastruktūros valdymas netikrina turinio, laukia konkrečių valstybės institucijų rekomendacijų“, – teigė A. Kupčinskas.

Pasak jo, parlamentarų rekomendacijos turėtų būti kuo sparčiau įgyvendinamos.

Interneto domenu .lt užsibaigiančius puslapius turi ir valdžios institucijos, ir verslai, ir žmonės.

Nacionalinio domeno istorija prasidėjo 1992 metų birželio pradžioje. Pirmieji domenai mii.lt, ktu.lt ir vu.lt buvo įkurti 1993 metais, dabar domenų – beveik 225 tūkstančiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.