Kas bus toliau? Pasak eksperto, Ukraina bus puolama senais sovietiniais ginklais ir prastai parengtais kariais

Karybos ekspertas Olegas Ždanovas teigia, kad Rusija nuolatiniu spaudimu bandys palaužti Ukrainos pasipriešinimo galimybes. Tačiau ilgas nuolatinis karas Ukrainai netinka – tad teks griauti Krymo tiltą.

 Sovietinės eros T-34 gegužės 9-osios repeticijoje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Sovietinės eros T-34 gegužės 9-osios repeticijoje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 3:34 PM

Pasak O.Ždanovo, Rusija jau supranta, kad karo plane buvo padaryta daug klaidų ir laukia katastrofiškas karinių pajėgumų praradimas. „Prieš dvi savaites, kai prasidėjo antroji puolimo Donbase banga, Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generaliniame štabe buvo paruoštas raportas, kuriuo bandyta pagrįsti būtinybę atšaukti puolimą, kad būtų galima išsaugoti mūšiui paruoštus karius“, – teigia ekspertas. Tačiau Rusija eis kitu keliu – artimiausiu metu Rusijoje prasidės kelių lygių slapta mobilizacija.

„Iki metų pabaigos jie apginkluos 400-450 tūkstančių naujų karių. Pirmasis etapas bus 100-150 tūkstančių ir jis prasidės po gegužės 9 dienos“, – teigia O.Ždanovas. Ekspertas mano, kad Rusijai ima trūkti laiko, kad karas nepajudėtų priešinga kryptimi. Todėl ir dešimtmečiais nejudinta ginkluotė, kuri nėra gerai techniškai prižiūrima, bus pradėta siųsti į mūšį. Į mūšius bus siunčiami ir prastai parengti kariai – nes turintys patirties jau ir taip buvo pasiųsti į Ukrainą. Taigi, Ukraina bus puolama sovietiniais nemodernizuotais ginklais ir prastai parengtais kariais.

Tačiau net ir taip Rusijai reikės 2-3 mėnesių, kad naujos kovotojų grupės būtų suformuotos, aprūpintos ir išsiųstos į Ukrainą. Taigi, Ukraina turi laiko perimti iniciatyvą šiame kare – ir susprogdinti Krymo tiltą.

Krymo tiltu, pasak O.Ždanovo, keliauja pagrindiniai Rusijos pajėgų kariniai resursai – ne tik kariai ir technika, bet ir degalai, tepalai, amunicija. Ekspertas teigia, kad sugriovus Krymo tiltą, kariniai konvojai turės judėti per Rostovą – o tai bus žymiai sudėtingiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.