Karybos analitikai apie V. Putino pašalinimą: norint sunaikinti hidrą, nukirsti galvą nepakanka

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš Kijevo Italijos TV laidoje „Che Tempo che fa“ sveikina „Eurovizijos“ dainų konkursą laimėjusią muzikinę grupę „Kalush Orchestra“.<br> Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš Kijevo Italijos TV laidoje „Che Tempo che fa“ sveikina „Eurovizijos“ dainų konkursą laimėjusią muzikinę grupę „Kalush Orchestra“.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 16, 2022, 9:21 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 15 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Putinas Suomijos prezidentui S.Niinisto telefonu pareiškė, kad Suomijai neutraliteto atsisakymas būtų klaida. Mes niekaip negalime suprasti, kodėl savarankiškos, nepriklausomos valstybės turi atsiklausti Rusijos leidimo? Suaugusių vaikų darželis, tik su branduoliniais žaislais.

Nepripažintos Pietų Osetijos neperrinktas „prezidentas“ Anatolijus Bibilovas pareiškė, kad artimiausiu metu „šalis“ balsuos referendume dėl įstojimo į Rusijos Federaciją. Ar tai sutaps su kitų kažkokios liaudies Chersono, Luhansko ir Donecko „respublikų“ aneksavimu – pamatysime.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Vakarų hibridinio karo prieš Rusiją pasekmes pajus visas pasaulis. „Kolektyviniai Vakarai paskelbė mums totalinį hibridinį karą ir sunku nuspėti, kiek ilgai jis tęsis – tačiau aišku, kad visi be išimties pajus pasekmes“, – išlojo nusenęs tarnybinis V. Putino šuo. Kur gi ne: Rusija sudaro net 1,7 proc. pasaulio ekonomikos (palyginimui, JAV – 22,4 proc., Japonija – 5,4 proc., P. Korėja – 1,9proc.).

RF Dūmos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas Olegas Morozovas paragino denacifikuoti kitas Europos šalis. Kita po Ukrainos turėtų būti Lenkija. Na tai ateikite, Lenkija ir Lietuva žino kaip ir yra pasirengusios pasitikti neprašytus svečius. Pasirengęs ir visas rytinis NATO flangas. Beje, jei pamiršote, draugas O.Morozove, tai galime priminti apie aštuonerius karo po karo metus, kai visos SSSR struktūros niekaip negalėjo „denacifikuoti“ visiškai vienos Lietuvos.

A, Eurovizija! Paminėsime ją dėl to, kad Rusijos purvasklaida sekmadienio rytą sprogo nuo informacinių teršalų, skirtų Ukrainos atlikėjų pergalei šiame Europos šou pažymėti. Ypač agresoriaus ruporus sudirgino atlikėjo kvietimas nuo scenos gelbėti žmones „Azovstalyje“. Na tai gi mieli tovariščiai Kremliuje, nemaišykit kultūros su politika! Čia gi muzikinis renginys, ne koks NATO „samitas“.

Kyjive ambasados veiklą po gegužės 17 d. atnaujina Indija. Iš viso Ukrainoje veiklą atnaujino 38 šalių ambasados.

Operacinis lygmuo

Ukrainos vadovybė paskelbė ketinanti apginkluoti papildomai vieną milijoną ukrainiečių. Kaip ten ta Rusijos visuotinė mobilizacija? Kokią persvarą reikia turėt norint galvoti apie pergalę mūšyje? 3 prie 1? 5 prie 1?

Okupantai persigrupuoja ir ruošiasi puolimui Sloviansko kryptimi – tačiau ukrainiečiams sėkmingai kontratakuojant Iziumo kryptimi, orkai turėtų peržiūrėti savo planus arba eiti va bank. Šiandieninis Kremliaus uždavinys yra įsitvirtinti užgrobtose teritorijose, sustabdyti, sulėtinti ginklų tiekimą Ukrainai.

Taktinis lygmuo

Išvadavus Charkivo prieigas, atsivėrė nauji rusų nusikaltimai: gyvenvietėse sušaudyti automobiliai, aplink juos išmėtyti daiktai. Ukrainos pareigūnai teigia, kad Rusijos kariams apšaudžius konvojų Starij Saltive, žuvo keturi civiliai gyventojai, įskaitant 13 metų mergaitę. Kitoje vietoje rasti nukankinti keturių žmonių lavonai, pirminiais duomenimis sušaudyti snaiperio.

Teigiama, jog Zaporižės sritį pasiekė iki 1000 automobilių iš Mariupolio.

Deramasi dėl 60 sunkiai sužeistų „Azovstal“ kovotojų evakuacijos.

Sekmadienio rytą rusų raketos skriejo į rytinį Lvivą. Pataikyta į karinę infrastruktūrą.

Intensyvūs mūšiai tęsiasi Zaporižės fronto linijoje ir Iziumo kryptimi.

„Telegram“ kanale pasirodė informacija, kad per miegus nusišovė rusų karininkas. Net ir miegoti agresoriaus kariams darosi nesaugu – kai galva veikia atskirai nuo rankų, tai darosi labai, mirtinai pavojinga.

Komentaras

Vyraujant savotiškam politiniam štiliui, pasigirdo informacija apie V.Putino pabaigą. Perversmą Kremliuje. V.Putino ligas.

Eilė solidžių ir nelabai leidinių paskelbė interviu su „Putiną gerai pažįstančiu oligarchu“, kuris atskleidė, kad Kremliaus neva pamišėlis „labai serga kraujo vėžiu“. Esą V.Putinas ir šlubčioja, ir dreba, dėl ko spaudžia stalą sėdėdamas prieš S.Šoigu. Serga jis dar ir skydliaukės vėžiu, todėl prieš ketverius metus dešimtis kartų lankėsi pas vėžio chirurgą.

Kiti garsūs ekspertai skelbia, kad Kremliuje „jau vyksta perversmas“ ir V. Putino dienos suskaičiuotos.

Mūsų giliu įsitikinimu, kalbėti ir viltis, kad kažkas pasikeis po V.Putino nuvertimo, mirties ar net sušaudymo – beprasmis reikalas. V.Putino pa(si)šalinimas išspręs ne mūsų, o laikiną Rusijos pralaimėjimo problemą, leis rusams persigrupuoti ir tęsti ekspansiją. V.Putinas, Valerijus Gerasimovas, Nikolajus Patruševas, Sergejus Šoigu yra iškabos. Už užuolaidų veikia gerai organizuota, suderinta, puikiai sąveikaujanti, gilias tradicijas, analitikus, institutus turinti FSB, GRU, FSR ir kitų slaptųjų bei jėgos struktūrų sistema, kurioje triūsia tūkstančiai strategų ir agentų (svajojame juos išvilkti į dienos šviesą).

Nukirtus hidros galvą, struktūra išlieka, todėl išauginama kita galva. Norint sunaikinti hidrą, reikia perdurti jos širdį, galvos nuimti nepakanka.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.