Žvilgsnis iš vidaus: parodė, kaip Ukrainos saugumo tarnyba sučiumpa šnipą

Rytų Ukrainos Sloviansko miesto dulkėtoje gatvėje vyras, vilkintis juodus marškinius ilgomis rankovėmis ir mūvintis krovinines kelnes, rūko cigaretę. Kažkas jį stebi.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasak pašnekovo,ideologinių išdavikų skaičius vis mažėja.<br>  123rf nuotr.
 Pasak pašnekovo,ideologinių išdavikų skaičius vis mažėja.<br>  123rf nuotr.
 Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis Rusijos pajėgos labai pasikliauja kolaborantais, kad galėtų nustatyti taikinių vietą ir įvertinti, ar pataikys.<br> 123rf nuotr.
 Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis Rusijos pajėgos labai pasikliauja kolaborantais, kad galėtų nustatyti taikinių vietą ir įvertinti, ar pataikys.<br> 123rf nuotr.
Tyrėjo teigimu, raketos skrenda pagal tokias koordinates, kokias perduoda tokie nusikaltėliai.<br>  123rf nuotr.
Tyrėjo teigimu, raketos skrenda pagal tokias koordinates, kokias perduoda tokie nusikaltėliai.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 8:11 PM

„Pagavom, – į radijo imtuvą sako kiek atokiau esančiame automobilyje sėdintis vyras. – Štai jis, eina“.

Iš kitos pusės atlekia furgonas ir iš jo iššoka du koviniais kostiumais vilkintys vyrai, jų veidai uždengti. Juodai apsirengęs vyras tarsi instinkto vedamas krenta ant žemės. Pareigūnai iš Ukrainos saugumo tarnybos jį apčiupinėja ir paima itin vertingą daiktą – jo mobilųjį telefoną.

Rytų Ukrainoje beveik nuolat girdimi Rusijos ir Ukrainos artilerijos dundesiai. Didžioji dalis Rusijos apšaudymų labai beatodairiški, tačiau kai kurie jų nukreipti į vertingus taikinius, pavyzdžiui, karines stovyklas, ginklų sandėlius ar Ukrainos saugumo tarnybos būstinę Kramatorske – ji buvo iš dalies sugriauta pirmosiomis karo savaitėmis.

Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis Rusijos pajėgos labai pasikliauja kolaborantais – tokiais kaip praėjusį savaitgalį Slovjanske suimtas įtariamas šnipas – kad galėtų nustatyti taikinių vietą ir įvertinti, ar pataikys.

Įtarimasis, įvykio vietoje apklaustas Ukrainos saugumo tarnybos tyrėjo, greitai prisipažino bendravęs su priešu.

– Ko jis jūsų prašė? – klausia tyrėjas.

– Koordinačių, judėjimo krypčių ir panašiai, – nueleidęs galvą sako įtariamasis. – Vietų, į kurias buvo pataikyta, bendros situacijos ir taip toliau.

– Ar supratote, kodėl jam reikėjo koordinačių?

– Taip, suprantu. Suvokiu.

Ukrainos saugumo tarnyba teigia, kad tokius gaudymus jie vykdo kartą ar du kartus per dieną. Šis vyras tiriamas buvo vos keturias dienas.

Kai kurie įtariamieji niekuo nestebina – tai Rusijos piliečiai, į Donbaso regioną atvežti karo pradžioje ir čia gyvenantys. Kiti – politinių simpatijų turintys žmonės. Tačiau šiandieniniam tyrimui vadovavęs vyras, kurį vadinkime Serhijumi, sako, kad dauguma žmonių šnipinėja dėl pinigų.

„Ideologinių išdavikų skaičius vis mažėja ir mažėja, – sako jis. – Net tie, kurie 2014 m. palaikė Rusijos Federacijos agresiją Donbase, kuriant vadinamąsias DLR ir LLR (Donecko ir Luhansko liaudies respublikas), pamatė, kas nutiko Mariupoliui, Charkovui, Kijevui, Bučai ir dešimtims bei šimtams kitų vietovių ir ėmė keisti savo požiūrį į Rusiją“.

Įtariamasis šį savaitgalį tyrėjui papasakojo, kad mainais už tikslingą informaciją jam buvo pasiūlyta tik 500 grivinų – apie 16 eurų. Jis sako, kad dirbti per žinučių programą „Telegram“ jam pasiūlė asmuo, prisistatęs kaip Nikolajus.

Tyrėjas skaito jų pokalbius, o saugumo tarnybos agentai stovi atkišę pistoletus.

– Vakar gerai padirbėjai, – parašė Nikolajus. – Šiandien reikia tos pačios informacijos. Nuotraukos, vaizdo įrašai, geoduomenys apie kariškius karinėje stovyklavietėje. Kiek laiko užtrunka gauti informaciją?

– Supratau, – atsakė įtariamasis. – Vėliau atrašysiu. Užtruksiu nuo pusantros iki dviejų valandų.

– Gerai, lauksiu, – atsakė Nikolajus. – Būk atsargus. Atkreipk dėmesį į kameras, kad tavęs nepamatytų. Filmuok ir fotografuok slaptai.

Tyrėjas paaiškina įtariamajam, kad konfiskuoja jo telefoną.

– Kam skambinti ir informuoti apie jūsų sulaikymą? – klausia tyrėjas.

– Mamai, – sako įtariamasis.

– Ar atsimenate numerį?

– Jis įvestas telefone.

Tuomet vyras nuvedamas į nežymėtą tarnybos automobilį ir išvežamas. Serhijus sako, kad jis bus perkeltas į vakarus, į Dniprą, kur jo laukia teismas. Jei bus įrodyta, kad dėl jo šnipinėjimo kažkas mirė ar buvo sukeltos kitos „sunkios pasekmės“, į kalėjimą įtariamasis gali būti pasodintas visam likusiam gyvenimui.

Raketos skrenda pagal tokias koordinates, kokias perduoda tokie nusikaltėliai, – pasakoja Serhijus, grįžęs į būstinę. – Dėl šių raketų žūsta žmonės. Žūsta mūsų kariai ir civiliai gyventojai“.

Jis sako, kad stengiasi valdyti pyktį, bet sunku nepriimti išdavysčių asmeniškai.

„Kiekvieną kartą, kai suimu tokį žmogų kaip jis, suprantu viena: aš pats esu iš čia kilęs. Mano artimieji, visi mano giminaičiai yra iš Lymano“ – sako jis. Lymanas – netoliese esantis miestelis, kurį jau kelias savaites smarkiai bombarduoja Rusija. – Šiuo metu jie neturi kur gyventi, neturi nieko. Jie neturi kur grįžti. Kiekvieną kartą tai prisimenu. Kiekvieną kartą prisimenu Kramatorsko geležinkelio stotį“, – sako jis, turėdamas omenyje balandžio mėnesį Rusijos įvykdytą oro antskrydį, per kurį žuvo mažiausiai 50 žmonių. – Žmones rinkome gabaliukais“.

Parengta pagal „CNN“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.