Karybos analitikai: rusų karininkas televizijos laidoje leido suprasti, kad Rusija šį karą jau pralaimėjo

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 2022 m. gegužės 18 d. Lietuvos policijos pareigūnas atlieka tyrimą buvusiose Rusijos pozicijose prie Mala Rogano kaimo netoli Charkovo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2022 m. gegužės 18 d. Lietuvos policijos pareigūnas atlieka tyrimą buvusiose Rusijos pozicijose prie Mala Rogano kaimo netoli Charkovo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 19, 2022, 8:26 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 18 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Kyjivas ir Maskva kaltina vienas kitą dėl žlungančių derybų. Maskva priekaištauja Kyjivui dėl nenoro derėtis. Kremlius nebesusivokia, kad taisykles dabar diktuoja ne Maskva.

Vladimiras Putinas pareiškė, kad naftos sektoriuje vyksta „tektoniniai pokyčiai“ ir pagrasino, kad Europa, taikydama sankcijas Maskvai, įvykdys „ekonominę savižudybę“. Kitame teiginyje Putinas išsakė mintį, kad Europos „chaotiški veiksmai“ didina Rusijos pajamas iš naftos ir dujų. Deja, tame yra didelė dalis tiesos. Augančias kuro kainas matome patys. Nepaisant prekybos apribojimų, Rusijos pajamos iš naftos šiemet padidėjo 50 proc., pranešė Tarptautinė energetikos agentūra. Maskva kiekvieną mėnesį uždirba apie 20 mlrd. dolerių iš bendro žalios naftos ir produktų pardavimo, sudarančio apie 8 mln. barelių per dieną.

Visa tai daugiau nei akivaizdu, kad Europai ne tik seniai metas nuo kaklo nusimesti Kremliaus žudikų energetinę kilpą, bet kuo skubiau ieškoti būdų, kaip užsukti plačia upe tekančias pajamas į Rusijos biudžetą.

JK užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pareiškė, kad G7 šalys svarsto, kaip būtų galima panaudoti Rusijos turtą Ukrainos atstatymui finansuoti. G7 lyderiai kuria naują Maršalo planą.\

Volodymyras Zelenkis nuotoliniu būdu sakė kalbą Kanų kino festivalyje. Kaip buvęs kino aktorius, Ukrainos prezidentas prisiminė Charlie Chaplino suvaidinto herojaus žodžius, kurie 1940 m. skambėjo iš ekranų: „Žmonių neapykanta praeis, diktatoriai mirs, o valdžia, kurią jie atėmė iš žmonių, sugrįš žmonėms. Ir kol žmonės miršta, laisvė niekada neišnyks“.

Ukrainos prezidento teigimu, „atrodė, kad visi jau patikėjo, jog siaubas, pasireiškiantis plataus masto karu, galinčiu apimti visą žemyną, neturės tęsinio. Bet ir vėl, kaip tada, atsirado diktatorius. Vėl, kaip ir tada, vyksta karas už laisvę. Vėl, kaip ir tada, kinematografijai būtina nebūti kvailai“. Publika kalbą sutiko plodama atsistojusi, daug kas verkė.

Operacinis lygmuo

Rusijos generolai Aleksandras Dvornikovas ir Aleksandras Žuravliovas, styguojantys orkų veiksmus ant žemės, atrodo, sugeba išlaviruoti tarp neadekvačių režimo reikalavimų užimti milijoninius miestus ir šaltos karo logikos. Neturėdami resursų, goblinų likučiai persigrupuoja ruošdamiesi ilgam karui. Pastebimi aktyvūs inžineriniai įtvirtinimo darbai vykstantys Chersono ir Zaporižės srityse. Rusai ruošiasi etapui, kai reikės pereiti prie gynybos. Deja, ko nepasakysi apie puolimą, bet gintis rusai visada mokėjo.

Taktinis lygmuo

Tęsiasi „Azovo“ karių ir sužeistųjų evakuacija. „Azovo“ įkūrėjas A.Beleckis paragino susilaikyti nuo komentarų ir kritikos šios operacijos atžvilgiu ir palaukti kelias dienas, kol ji pasibaigs. Mūsų vertinimas išlieka pesimistinis. Rusija netrukus priims bereikšmį įstatymą, skelbiantį „Azov“ teroristine grupuote ir turės neva oficialų paaiškinimą, kodėl nebus mainomasi „karo nusikaltėlius“ keičiant į rusų karo belaisvius. Kremliui, paskelbusiam Ukrainos denacifikavimo tikslą, pateisinantį „specialiąją operaciją“, kito kelio tiesiog, nėra. Tai reiškia, kad norint išgelbėti „Azov“ karius, būtina kuo greičiau sutriuškinti agresorių ir nuteisti fašistinį režimą Kremliuje. Labai tikimės, kad taip vertindami situaciją, klystame.

Padėtis Rytų fronte išlieka įtempta. Be perstojo apšaudomi Hirskės ir Zolotės rajonai, sugriauta mažiausiai 20 namų.

Rusijos naikintuvai „Su-35“ surengė antskrydžius Bachmute, Klynove, Vovchojarivkoje.

Vyksta mūšiai netoli Seredyna-Buda Sumų regione, Rusijos kariuomenė mėgina prasiveržti pro valstybinę sieną.

Karo nusikaltėliai raketomis apšaudė Dniprą, sugriovė du gyvenamuosius namus, vietos infrastruktūrą, sužeista moteris.

Rusų barbarai raketomis sunaikino vienintelį Ukrainos augalų genetinį banką Charkive. Šiame augalų banke buvo saugoma daugiau kaip 160 tūkst. žemės ūkio augalų rūšių ir hibridų iš viso pasaulio. Tai buvo vienas didžiausių pasaulyje augalų genetinių išteklių bankų. Mokslininkai sėklas laikė specialiose saugyklose skirtingomis temperatūrinėmis sąlygomis, kurios leistų atkurti augalų genofondą stichinių nelaimių atveju. Barbarams tai nesuvokiama. Jų sąmonė yra labai ribota ir pasireiškia einamojo momento poreikių ėsti ir tuštintis patenkinimu.

Komentaras

Didelio rezonanso sulaukė pagrindiniame Rusijos valstybinės televizijos kanale pasirodęs atsargos pulkininkas, karo analitikas Michailas Chodarenokas. Kariškis perspėjo, kad Rusijos padėtis kare vis blogės. Taip įvyks, nes Ukraina ruošiasi apginkluoti milijoną žmonių, o ginklų Ukraina gaus tiek, kiek reikės. Milijonas plius lendlizo ginklai – tai nauja realybė. Tokios, itin motyvuotos kariuomenės, veiksmus galima prilyginti profesionalų daliniams – dėl itin aukštos motyvacijos „pralieti kraują“, ginant savo šalį.

„Didžiausia (Rusijos) karinės ir politinės padėties problema yra ta, kad esame visiškoje politinėje izoliacijoje ir visas pasaulis yra nusiteikęs prieš mus, net jei nenorime to pripažinti. Turime išspręsti šią situaciją. <...> Padėtis negali būti laikoma normalia, kai prieš mus yra 42 šalių koalicija ir kai mūsų ištekliai, kariniai-politiniai ir kariniai-techniniai, yra riboti“, – samprotavo M.Chodarenokas. Karininkas laidos svečiams leido suprasti, kad šį karą Rusija jau pralaimėjo.

Nuolat klykianti laidos vedėja Olga Skabejeva buvo tylesnė, nei įprasta, tačiau vis tiek pareiškė, kad Rusija turi daugiau draugų nei priešų – todėl būtinai nugalės.

Mes manome, kad šis Rusijos karininko pasisakymas – ne atsitiktinis. Tai kolektyvinė žinia nuo realybės atitrūkusiam Putino bunkeriniam štabui iš jo paties valdomo propagandinio garsiakalbio. Šia žinute aiškiai pasakyta, kad Kremlius karo nelaimės, jis aklavietėje, reikia skubiai ieškoti išeities.

Pridursime: ukrainiečiai daužo ir naikina rusų dalinius kaip koloradus, jų gėdingas bėgimas iš Ukrainos tėra laiko klausimas.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.