Paprastas išradimas, bet be kurio žmogus taip ir nebūtų išmokęs dirbti žemės

Įkinkyti arkliai ilgainiui įprato traukti ne tik arklą ar akėčias, bet ir roges, vežimus, diližanus ir net tramvajus. Taigi, pakinktai atvėrė langą ir į šiuolaikinių transporto priemonių pasaulį.

Pakinktai kildinami iš akmens amžiaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pakinktai kildinami iš akmens amžiaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 8:22 AM, atnaujinta May 20, 2022, 8:30 AM

Spėjama, kad jau ankstyvojo akmens amžiaus žmonės sugalvojo, kaip priversti jaučius traukti arklą. Iš pradžių virvė buvo užrišama jiems ant ragų. Bet jau 3500 m. prieš mūsų erą Viduriniuose Rytuose išrasti paprasčiausi, bet iki šiol naudojami jaučių pakinktai – ant sprando dedamas jungas.

Jaučiui (o dažniau iš karto dviem) ant sprando būdavo uždedama lanko formos kartis ir odiniais diržais pririšama prie ragų. Per šio lanko vidurį būdavo pritvirtinama virvė. Kad kartis nepritrintų jaučiui odos, ji būdavo daroma iš lengvo medžio, išlenkimas apmušamas minkšta oda, kailiu arba veltiniu.

Vėliau atsirado patobulintas rėminis jungas – jo forma labiau pritaikyta jaučio sprando anatomijai. Taip darbas gyvuliui tapo patogesnis, o žmogui – našesnis. Darbinių gyvulių jungas padarė didelę įtaką žemdirbystės plėtotei, nes jau antikos laikais valstiečiai vis daugiau žemės įdirbdavo arklu.

Galiausiai išmokta kinkyti ir arklius. Iš pradžių jie būdavo kinkomi per pusiaują ir kaklą. Tokie pakinktai trukdė arkliui kvėpuoti, todėl jis negalėjo dirbti sunkaus darbo. Pakinktus kiek patobulinus pagrindinis krūvis teko arklio krūtinei.

Maždaug 100 m. prieš mūsų erą Kinijoje sugalvoti ant kaklo maunami pavalkai. Juos sudaro iš dviejų puslankių padaryti mediniai rėmai, vadinami kamantais, ir šiaudų prikimšta drobinė pynė arba iš nendrių supinta kasa. Kiekvienam arkliui daroma tam tikro dydžio pynė ir kamantai – jie turi atitikti kaklo formą. VIII–IX a. pavalkai pasklido ir po Europą. Čia arkliai visiškai išstūmė jaučius ir tapo svarbiausiais žemdirbių pagalbininkais.

Lietuvos dvarų XVI a. inventoriuje minimi ir jaučių, ir arklių pakinktai. Jaučiai daugiausia kinkyti rėminiu jungu. Žemaitijoje iki pat XIX a. vidurio išliko prie ragų rišamų jungų. Lankiniai ir rėminiai jungai kai kur buvo naudojami dar ir XX amžiuje.

Arkliai kinkyti įvairiai: Rytų ir Pietryčių Lietuvoje daugiausia buvo kinkoma pavalkais su lanku, Žemaitijoje ir Vidurio Lietuvoje – pavalkais su viržiais, Suvalkijoje – plėškėmis (pakinktais, traukiamais krūtine). Šią arklių kinkymo įvairovę galima pamatyti Arklio muziejuje Niūronyse (Anykščių r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.