Įspūdinga: amerikiečiai lazeriu jau naikina ne tik dronus, bet ir minosvaidžių sviedinius

Keturias savaites trukusiose nepertraukiamose kovinio šaudymo pratybose jungtinė kompanijų "Raytheon Intelligence & Space" ir "Kord" komanda 50 kW klasės didelės energijos lazeriu, integruotu į kovos mašiną "Stryker", sunaikino kelis 60 mm minosvaidžio sviedinius.

 Naujoji lazerinė sistema sumontuota ant „Stryker“ platformos.<br> RI&amp;S nuotr.
 Naujoji lazerinė sistema sumontuota ant „Stryker“ platformos.<br> RI&amp;S nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 4:42 PM

Nukreiptosios energijos ginklų sistema – JAV kariuomenės nukreiptosios energijos manevrinės trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos DE M-SHORAD (angl. Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense) dalis – užfiksavo, sekė, ir sunaikino kelis minosvaidžius – bei sėkmingai atliko kelis bandymus, imituojančius realaus pasaulio scenarijus.

Tęsiant „DE M-SHORAD“ sistemos bandymus, neseniai „White Sands“ raketų poligone atlikto operatyvinio vertinimo metu taip pat buvo vidutiniai keli maži, vidutiniai ir dideli bepiločiai orlaiviai.

„Kariai lauke susiduria su vis sudėtingesnėmis grėsmėmis, o mūsų kovose patikrinti jutikliai, programinė įranga ir lazeriai yra pasirengę suteikti jiems naują apsaugos lygį, – sakė bendrovės elektroninės kovos sistemų prezidentė Annabel Flores. – Kariuomenė mums pateikė sunkiausią iššūkį – kovoti su raketomis, artilerija ir minosvaidžiais – ir mes žengėme svarbų žingsnį kelyje į manevringą trumpojo nuotolio oro gynybą, kurios reikia kariams.“

„DE M-SHORAD“ pastangomis siekiama apsaugoti karius nuo įvairių oro grėsmių, įskaitant bepilotes orlaivių sistemas, rotacinius orlaivius, raketas, artileriją ir minosvaidžius. Bendrovė „Kord“ yra pagrindinė sistemos integratorė kovinėje mašinoje „Stryker“, o bendrovė „Raytheon Intelligence & Space“ tiekia 50 kW klasės didelės energijos lazerinio ginklo modulį, specializuotą radarų paieškos sistemą, spindulio valdymo sistemą ir taikinio nustatymo jutiklį.

„Ši komanda dar kartą įrodė, kad „HEL“ sistema yra visiškai integruota ir pasirengusi užtikrinti apsaugą nuo sudėtingų grėsmių“, – sakė „KBR Governemnt solutions“ prezidentas Byronas Brightas. – Turėdama faktiškai begalinę „šovinių dėtuvę“ ir beveik nulines pavienio šūvio sąnaudas, „HEL“ dabar yra išbandytas atsakas į asimetrines grėsmes, tokias kaip dronai ir minosvaidžiai“.

Jungtinė pramonės komanda, kurią sudaro „Rocky Research“, atsakinga už energijos ir šilumos valdymą, „General Dynamics Land Systems“, atsakinga už „Stryker“ platformą, o „Applied Technology Associates“, atsakinga už papildomus jutiklius, ruošiasi 2022 m. pristatyti keturis „DE M-SHORAD“ vienetus JAV kariuomenės brigados kovinėms grupėms.

„RI&S“ didelės energijos lazerinių ginklų sistemos, sukurtos Teksase, gali veikti sausumoje, ore ir jūroje, užtikrindamos 360 laipsnių aprėptį, kuri gali apsaugoti bazes, oro uostus, stadionus ir kitą didelės vertės karinį ar civilinį turtą.

Kaip tvirtinama pranešime spaudai, atvira architektūra, keičiamo dydžio galia ir patvari konstrukcija prisitaiko prie misijos poreikių. Teigiama, kad „HEL“ ginklai gali būti naudojami kaip atskiros sistemos arba greitai montuojami įvairiose platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.