Rusiška dezinformacija socialiniuose tinkluose: anot ekspertų, didžiausią poveikį padarė „TikTok“

JAV socialinių tinklų tyrėjas perspėjo, kad Rusijos internetinė „trolinimo“ operacija tampa vis labiau decentralizuota ir „TikTok“ tinkle įgauna „neįtikėtiną pagreitį“ – skleidžiama dezinformacija, kuria siekiama priversti abejoti įvykiais Ukrainoje.

 JAV socialinių tinklų tyrėjas perspėjo, kad Rusijos internetinė „trolinimo“ operacija tampa vis labiau decentralizuota ir „TikTok“ tinkle įgauna „neįtikėtiną pagreitį“.<br> 123rf iliustr.
 JAV socialinių tinklų tyrėjas perspėjo, kad Rusijos internetinė „trolinimo“ operacija tampa vis labiau decentralizuota ir „TikTok“ tinkle įgauna „neįtikėtiną pagreitį“.<br> 123rf iliustr.
 Paskyras stiprino dezinformacijos sklaidą, nes jos buvo susiejamos su „Instagram“, „TikTok“ ir „Telegram“ platformomis.<br>  123rf nuotr.
 Paskyras stiprino dezinformacijos sklaidą, nes jos buvo susiejamos su „Instagram“, „TikTok“ ir „Telegram“ platformomis.<br>  123rf nuotr.
 Socialinio tinklo „Twitter“ atstovai teigė, kad netikrų paskyrų veikimas yra aktyviai stebimas ir vertinamas.<br>  123rf nuotr.
 Socialinio tinklo „Twitter“ atstovai teigė, kad netikrų paskyrų veikimas yra aktyviai stebimas ir vertinamas.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 9:42 AM

Klempsono universiteto (Pietų Karolina) profesorius Darrenas Linvillas, nuo 2017 m. tiriantis su Kremliumi susijusios Interneto tyrimų agentūros (IRA) „trolių fermos“ veiklą teigia, kad rusai sėkmingai kuria vis autentiškiau atrodančius įrašus.

Kaip dabartinės IRA – kuri, kaip manoma, šiuo metu veikia skirtingose vietose – taktiką jis įvardijo dalijimąsi suklastotais faktų tikrinimo įrašais ir paskyras, stiprinančias dezinformacijos sklaidą, nes jos susiejamos su „Instagram“, „TikTok“ ir „Telegram“ platformomis.

Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat yra paskelbusi, kad aptiko buvusią gamyklą Sankt Peterburge, kuri dabar yra naujoji „trolių“ operacijų bazė. Joje „kibernetiniai kariai negailestingai taikosi į politikus ir daugelio šalių auditorijas – Jungtinės Karalystės, Pietų Afrikos ir Indijos“.

Didžiosios Britanijos Užsienio reikalų ir Britų Sandraugos ministerija citavo vyriausybės finansuotą tyrimą – jis nebuvo paskelbtas, tačiau esą rodo, kad apmokami darbuotojai Rusijoje „naudodamiesi „Telegram“ aktyviai verbuoja ir koordinuoja naujus šalininkus, kurie vėliau taikosi į Kremliaus kritikų profilius socialiniuose tinkuose ir siunčia jiems šlamštą su proputiniškais ir prokariniais komentarais“.

D.Linvillo teigimu, kad tai „labai panašu į tai, ką IRA darė ir anksčiau, nes jie supranta autentiškumo svarbą“.

Pranešta, kad nusitaikyta buvo į Boriso Johnsono socialinių tinklų paskyras, taip pat ir į grupių bei muzikantų – pavyzdžiui, „Daft Punk“, Davido Guetta'os ir Tiësto – paskyras. Vyriausybė teigė, kad tyrimo duomenimis pasidalijo su socialinių tinklų platformomis.

Anot Vyriausybės, šios Rusiškos operacijos metu buvo ieškoma „organiško turinio“, kurį skelbė tikri vartotojai, ir kuris atitiktų operacijos turinį – o tada buvo siekiama šiuos pranešimus sustiprinti.

„Tai reiškia, kad jei jų skelbiamas turinys nėra per daug įžeidžiantis, mažai tikėtina, kad jiems bus taikomos socialinių tinklų nuobaudos“, – sakė pareigūnas.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss teigė: „Negalime leisti Kremliui ir jo įtartinoms „trolių fermoms“ veržtis į mūsų internetinę erdvę ir ją užpildyti melu apie neteisėtą V.Putino karą. Jungtinės Karalystės vyriausybė jau įspėjo tarptautinius partnerius ir toliau glaudžiai bendradarbiaus su sąjungininkais ir socialinėmis platformomis, kad sumažintų Rusijos informacinių operacijų sklaidą“.

Pasak D.Linvillo, troliai, komentuojantys po teisėtų paskyrų įrašais – įprasta dezinformacijos taktika ir nėra naujiena. „IRA jau seniai naudojasi šia taktika“, – teigia ekspertas.

Vienas iš trolių, skelbiančių komentarus po daug sekėjų turinčios paskyros įrašais, privalumų yra tas, kad jiems patiems nereikia turėti didelio sekėjų būrio – tam, kad būtų pastebėti.

Eksperto teigimu, IRA beveik visada skelbė įrašus rusų kalba, o pagrindinis jų tikslas buvo paveikti Rusijos viešąją nuomonę. Tačiau JK vyriausybės duomenimis, naujausi atlikti tyrimai rodo, kad Maskvos operacija buvo skirta „manipuliuoti tarptautine viešąja nuomone“ – kad padidėtų parama Rusijai, užpuolusiai Ukrainą.

Pastaraisiais mėnesiais „TikTok“ ir „Twitter“ panaikino dešimtis paskyrų, kurios, D.Linvillo nuomone, gali būti susijusios su IRA. Jis teigė, kad „TikTok“ poveikis buvo ypač stulbinantis – kai kurios paskyros turėjo šimtus tūkstančių sekėjų. „Tos paskyros veikė labai, labai gerai, – sakė jis. – Todėl neįtikėtinai stipriai įsitvirtino nacionalistinėje Rusijos erdvėje“.

Socialinio tinklo „Twitter“ atstovai teigė, kad netikrų paskyrų veikimas yra aktyviai stebimas ir vertinamas – nuo karo Ukrainoje pradžios dėl manipuliavimo platforma ir socialinio tinklo taisyklių pažeidimų pašalintos daugiau nei 100 000 paskyrų, taip pat pažymėti arba pašalinti buvo 50 000 įrašų.

Dėl komentarų taip pat buvo kreiptasi į „TikTok“ ir „Meta“, valdančią „Facebook“ ir „Instagram“.

D.Linvillas pažymi, kad IRA strategija – ne priversti žmones patikėti kažkuo nauju, o greičiau pasėti abejonių ir sukelti nepasitikėjimą informacijos šaltiniais, kurie paprastai laikomi patikimais – ypač tai daroma siekiant nukreipti dėmesį nuo šalies viduje egzistuojančios opozicijos Rusijos prezidentui. „Jei niekuo netikite, tuomet už nieką ir nekovosite – taigi, greičiausiai sutiksite su V.Putinu“, – sako specialistas.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.