„Azov“ įkūrėjas apie pagalbą „Azovstal“: istorijoje tokių operacijų nebuvo, net JAV bijotų taip daryti

Vienas iš „Azov“ bataliono įkūrėjų Andrijus Bileckis papasakojo apie tai, kaip „Azovstal“ gamykloje užblokuotiems Ukrainos gynėjams buvo gabenamos atsargos.

 Atsargos „Azovstal“ gynėjams buvo gabenamos sraigtasparniais.
 Atsargos „Azovstal“ gynėjams buvo gabenamos sraigtasparniais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 4:41 PM, atnaujinta May 24, 2022, 4:42 PM

„Azovstal“ požemiai – tai bunkerių ir rūsių labirintas. Tačiau ilgam laikui ir tokiam žmonių skaičiui ši vieta nebuvo paruošta. Ypač turint omenyje, kad ištisas savaites čia įsitvirtinę „Azov“ kariai ir Ukrainos jūrų pėstininkai vykdė karines operacijas. Kaip tai buvo įmanoma?

A.Bileckis papasakojo, kad Ukrainos gynybos ministerijos žvalgyba padėjo suorganizuoti sraigtasparnių skrydžius, kuriais į „Azovstal“ pristatytas 72 karių pastiprinimas, nemažai atsargų, amunicijos. Tuo pačiu iš gamyklos pavyko išgabenti šiek tiek sužeistųjų ir žuvusiųjų. A.Bileckis, kuris pats prisidėjo prie šių ypatingų operacijų organizavimo, teigia, kad jokios kitos ginkluotosios pajėgos pasaulyje nėra įvykdžiusios nieko panašaus.

Reikia suprasti, kad rusai ne šiaip kokiu nors plonu žiedu apsupo „Azovstal“ gamyklą. Mariupolis yra didelis miestas ir jį visą kontroliavo rusų pajėgos. Be to, „Azovstal“ gamykla yra prie pat vandens, o ir ten veikia rusų pajėgos. Taigi, šios operacijos buvo ir sudėtingos, ir labai pavojingos.

„Iš pradžių viskas buvo gerai. Bet galiausiai tapo aišku, kad priešas stebi ir pradeda suprasti, kaip sraigtasparniai prasiveržia į Mariupolį. Pirmiausia reikia pabrėžti didvyriškumą ir maksimalų ukrainiečių pilotų profesionalumą. Jokiame „Juodojo vanago žūtis“ – niekur amerikiečiai nėra įskridę daugiau nei šimtą kilometrų į priešo priešlėktuvinės gynybos gniaužtus, kai aplink zuja priešo naikintuvai. Pasaulio istorijoje nėra buvę tokių operacijų“, – teigia karys.

Į „Azovstal“ skrido ir civiliai. „Paskutiniame skrydyje gydytojai sutiko skristi. Seselė, anesteziologas, du chirurgai... Iš viso 5 medicinos profesionalai, civiliai iš Dniepro. Man jie yra tikri didvyriai“, – pasakojo A.Bileckis.

Jis mano, kad ši istorija yra verta filmo – nes žmonės skrido žinodami, kad yra didelė tikimybė žūti. Didelę drąsą pademonstravo pirmojo skrydžio dalyviai – bet ir vėliau buvo vis pavojingiau, nes buvo aišku, kad rusai stebi šiuos skrydžius ir pozicionuoja savo oro gynybos sistemas. A.Bileckis teigia, kad buvo daugiau nei penki tokių skrydžių bandymai. Ir jie tikrai prisidėjo prie to, kad „Azovstal“ atsilaikė taip ilgai visiškoje apgultyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.