Kuo ypatingos „Claymore“ minos, kurias JAV perdavė ukrainiečiams?

Tarp JAV perduodamos karinės pagalbos Ukrainai yra ir distanciniu būdu aktyvuojamos priešpėstinės minos „M18A1 Claymore“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosioms pajėgoms skirto automobilio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis. Anot jo, skirtingai nuo paprastų priešpėstinių minų, „Claymore“ veikia kontroliuojamai. Ji aktyvuojama, kai operatorius pamato priešą ir ją susprogdina naikindamas priešo karius minoje esančiais metalo rutuliukais.

 „Claymore“- tai išlenkta į priešo pusę mina.<br> Defense.gov nuotr.
 „Claymore“- tai išlenkta į priešo pusę mina.<br> Defense.gov nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 12:25 PM

„Claymore“- tai išlenkta į priešo pusę mina. Ją sudaro sprogmenys ir plieno rutuliukai esantys prieš juos. Pamačius priešą, operatorius inicijuoja miną (arba priešas nutraukia laidą) – ir užtaisas sprogsta. Sprogmenys plieno rutuliukams suteikia pagreitį ir šie pažeidžia taikinį. Idealus atstumas naikinti priešo karius ir nešarvuotą techniką prilygsta pusei futbolo aikštės – apie 50 metrų. Tokiu atstumu miną pamatyti sudėtinga, bet minos operatorius mato viską“, – pasakoja karys.

Jo teigimu, sprogimo metu plieno rutuliukai skrieja link taikinio maždaug 1200 m/s greičiu – tai beveik keturis kartus greičiau nei garso greitis. „Viršgarsiniai“ plieno rutuliukai pažeidžia neapsaugotas arba menkai apsaugotas kūnų vietas.

„Claymore“ yra labai naudingas ginklas artimoje kovoje, rengiant pasalas, kovojant mieste, miške ir, netgi, atviroje vietovėje. „Claymore“ yra ginklas, kurio gamybos kaštai daug kartų mažesni nei jo efektyvumas, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.