Hakeriai nesnaudžia: sukūrė robotą, kuris Rusijos vyriausybines įstaigas užverčia skambučiais

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ne viena įmonė nutraukė verslo santykius su Rusija, o Vakarų šalys agresorei skyrė žlugdančias sankcijas. Į kovą įsitraukė net hakeriai – surengė DDoS atakas prieš vyriausybines svetaines.

 Įsilaužėlių grupė, pasivadinusi „Obfuscated Dreams of Scheherazade“, sukūrė botą, kuris pradeda konferencinį pokalbį tarp kelių vyriausybinių įstaigų.<br> 123rf iliustr.
 Įsilaužėlių grupė, pasivadinusi „Obfuscated Dreams of Scheherazade“, sukūrė botą, kuris pradeda konferencinį pokalbį tarp kelių vyriausybinių įstaigų.<br> 123rf iliustr.
Svetainėje apsilankę vartotojai gali slinkti žemyn, kol pamatys telefono piktogramą, ir pradėti pokalbį tarp atsitiktinių Rusijos agentūrų.<br>Techspot nuotr.
Svetainėje apsilankę vartotojai gali slinkti žemyn, kol pamatys telefono piktogramą, ir pradėti pokalbį tarp atsitiktinių Rusijos agentūrų.<br>Techspot nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 9:00 PM

Grupė, pasivadinusi „Obfuscated Dreams of Scheherazade“, sukūrė programinį robotą, kuris pradeda konferencinį pokalbį tarp kelių vyriausybinių įstaigų, todėl kiekviena iš jų mano, kad paskambino kita. Skelbiama, kad tokiu būdu siekiama gaišinti vyriausybės laiką ir perkrauti telefonų linijas. Darbo valandomis nepageidaujami skambučiai gaunami be perstojo.

Gegužės 18-ą įsilaužėlių grupė sukūrė svetainę, kurioje kiekvienas apsilankęs gali tokį skambutį pradėti ir toliau jo klausytis. Svetainė vadinasi „Waste Russian Time Today“ (liet. Švaistykime Rusijos laiką). Joje apsilankę vartotojai gali slinkti žemyn, kol pamatys telefono piktogramą, ir pradėti pokalbį tarp atsitiktinių Rusijos agentūrų – o vėliau ir pasiklausyti kilusio chaoso, kai kalbantieji mėgina išsiaiškinti, kas, kam ir kodėl skambina.

Akivaizdu, kad rusų kalbos mokėjimas šioje situacijoje naudingas – kadangi galima suprasti, kas sakoma. Bet tikėtina, kad pokalbio dalyviai susierzins, nes į tokius skambučius tą dieną turbūt atsiliepė jau ne kartą, o pyktis ir susierzinimas bet kuria kalba skamba vienodai. Nepriklausomai nuo to, ar kas nors naudojasi svetaine, ar ne, robotas skambina ir be žmogaus įsikišimo – taip užtikrinama, kad bus iššvaistyta kuo daugiau agentūrų laiko.

„Jei kalbate telefonu, mėtyti bombų ar nurodinėti kariams negalėsite, – sako grupuotė. – Nekalbate rusiškai? Tuomet blokuokite linijas! Visada galite ką nors atspėti iš balsų. Ir kuo labiau Dūmos nariai erzinsis, tuo geriau“.

Nuo tos dienos, kai svetainė pradėjo veikti, iš jos jau paskambinta tūkstančius kartų.

Šiuo metu grupė naudojasi tūkstančių valstybės tarnautojų telefono numeriais – Vladimiro Putino spaudos atstovų, Dūmos darbuotojų, karo policijos ir Rusijos slaptosios tarnybos. Kai kurie numeriai priklauso paprastiems administratoriams, kiti – aukšto rango politikams. Tačiau grupuotei to nepakanka.

„Obfuscated Dreams of Scheherazade“ ieško būdų, kaip papildyti savo duomenų bazę. Įsilaužėliai skaito el. laiškus visų, kurie galimai žino daugiau telefono numerių. Norinčius labiau įsitraukti jie ragina savarankiškai ieškoti informacijos tam, kad būtų sukurta išsamesnė kolekcija.

Svetainėje skambutį inicijuojančių vartotojų informacija neskelbiama ir jų balsų išgirsti neįmanoma. „Obfuscated Dreams of Scheherazade“ pasakojo, kad nutildant skambutį pradėjusį asmenį užtikrinama, kad kiti skambutyje esantys dalyviai jo identifikuoti negalėtų.

Vis dar diskutuotina, ar toks būdas lėtinti karo eigą yra veiksmingas. Taip pat neaišku, kokių veiksmų dėl tokio trukdymo gali imtis Rusija. Įprastomis aplinkybėmis nepageidaujamų skambučių praktiškai neįmanoma sustabdyti. Dėl to, kad įkyriai skambinama iš patikimų oficialių šaltinių, skambučius atsijoti tampa dar sudėtingiau. Dabar, kai yla išlindo iš maišo, turėtų būti įdomu stebėti, kaip Rusija spręs šią naują problemą.

Parengta pagal „Techspot“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.