Karybos ekspertai: V. Putinas sustos tik ten, kur gaus žarstekliu per snukį

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 Trečiadienį, 2022 m. gegužės 25 d., Kramatorsko vietos gyventojas eina šalia namo, sugriauto per Rusijos vykdytą apšaudymą.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Trečiadienį, 2022 m. gegužės 25 d., Kramatorsko vietos gyventojas eina šalia namo, sugriauto per Rusijos vykdytą apšaudymą.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 26, 2022, 8:37 AM, atnaujinta May 26, 2022, 8:38 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 25 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Ruošiamas dar vienas bizūnas Kremliui – septintasis sankcijų Rusijai paketas, kuriuo numatoma blokuoti visus Rusijos bankus, įskaitant „Sberbank“ ir „Gazprombank“, per kuriuos šiuo metu vyksta pagrindiniai atsiskaitymai.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas įvedė naują nepaprastąją padėtį šalyje, dėl karo Ukrainoje. „Pasaulis atsidūrė ant ekonominės krizės slenksčio, – mąsto Vladimiro Putino draugelis. – Vengrija turi nedalyvauti šiame kare ir apsaugoti šeimų finansinį saugumą. Tam reikia manevravimo laisvės ir neatidėliotinų veiksmų“. Va čia tai rimtai. Pavyzdiniai Kremliaus mokinio veiksmai: supančiota ir kontroliuojama žiniasklaida, vaizdavimas, kad viskas daroma tik dėl tautos ir valstybės, o iš tiesų – dirbama vienam šeimininkui Maskvoje.

Anglijos Premier lyga pritarė, kad „Chelsea“ futbolo klubą už 4,25 mlrd. svarų sterlingų perimtų JAV beisbolo komandos „LA Dodgers“ bendrasavininko Toddo Boehly vadovaujamas konsorciumas. Klubą nutarta parduoti, nes jo savininkui Romanui Abramovičiui buvo pritaikytos sankcijos dėl jo ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Klubą, parduoti, sankcijos... Pala pala? Kas čia? Gal mes kažko nesuprantam – bet tai o kas tuos pinigus gaus?

Apie 82 proc. ukrainiečių mano, kad Ukraina neturi Rusijai atiduoti jokios teritorijos, net jei tai pratęstų karą ir padidintų grėsmę Ukrainos nepriklausomybei. Žiniasklaidoje vis dažniau aptariami jau mūsų minėti faktai, kad atsiranda geradariai vakariečiai „taikytojai“, siūlantys dalį Ukrainos padovanoti V.Putinui. Vardan taikos. Geradariai, statantys reitingus iš papjė mašė, nesupranta, kad V.Putinas nesustos. Mes labai gerai žinome, kad V.Putino Rusijos sienos „nesibaigia niekur“ ir jis sustos tik ten, kur gaus žarstekliu per snukį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis itin susirūpinęs Mariupolio, „Azovstalio“ gynėjų likimu. Jo teigimu, Ukraina į mainų procesą įtraukė Jungtines Tautas, Šveicariją, Izraelį ir daugelį kitų šalių, bandančių kalbėtis su Rusija. „Šiandien jie yra nelaisvėje. Jie yra be galo drąsūs žmonės, esu jiems be galo dėkingas. <...> Turime jais keistis“, – Davose sakė V.Zelenskis. Mūsų vertinimu, Ukrainos prezidentas Mariupolio gynėjų atžvilgiu neatlaikė psichologinės naštos ir pademonstravo silpnumą. Tai natūralu, jautru, žmogiška, gražu. Tačiau tikėtis iš Kremliaus kažko panašaus, yra beviltiška. Ar Putlerio chuntai yra svarbių rusų, kuriuos Maskva norėtų išmainyti į „Azovstal“ gynėjus? Ar karo nusikaltėliams svarbi pasaulio nuomonė ir įtaka? Abiem atvejais atsakymai neigiami. Kremliui negaila nei rusų, nei ukrainiečių, nei kieno nors kito kraujo.

Sorošas perspėja, kad „civilizacija gali neišgyventi“ Putino pradėto karo. Rusijos įsiveržimas į Ukrainą gali tapti dar vieno pasaulinio karo pradžia. Mhm... Labas rytas, seniuk.

Operacinis lygmuo

Rusija ruošiasi ilgalaikiam karui. Apie tai liudija šie faktoriai: įrengiami gynybiniai įtvirtinimai; besibaigiančios Rusijos didelio tikslumo raketinės ginkluotės atsargos; aktyvesnis aviacijos įsitraukimas; Pietų karinėje apygardoje formuojami nauji rezerviniai daliniai. Putino įsaku palengvintas RF pilietybės (ir pasų) suteikimas Zaporižės ir Chersono gyventojams. Ukrainiečiams reiktų galvoti apie tai, kaip jie kariaus ir išsilaikys žiemą.

Taktinis lygmuo

Rusijos pajėgos apšaudė azoto gamyklą Severodonecke, 6 žmonės žuvo, 8 sužeisti. Rusija sutelkė visus savo išteklius, kad užimtų Severodonecką ir Lysičianską, tačiau kol kas visos pastangos bevaisės.

Rusijos aviacija atliko anstkrydžius Avdijivkos, Kurachovės, Novopavlivkos ir Zaporižės kryptyse, iš minosvaidžių ir artilerijos pabūklų apšaudė Avdijivkos, Pisko ir Marijinkos rajonus.

Dėl Rusijos raketų smūgių Zaporižėje žuvo 1 žmogus, 3 sužeisti. Apgadinti mažiausiai 62 pastatai.

Rusija sudavė 3 raketų smūgius Kryvij Riho pramonės įmonei, pranešama apie didelius nuostolius.

Per pastarąją parą okupantai iš viso sudavė 25 smūgius, apšaudyta 18 gyvenviečių, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, sunaikinti 45 civiliniai objektai, įskaitant gyvenamuosius namus, ligoninę, geležinkelio stotį, ypatingos svarbos infrastruktūros objektus ir pramonės įmones.

Ukrainiečių oro gynybai virš Žytomyro pavyko numušti visas keturias „Kalibr“ kruizines raketas.

Ukrainiečių kariai „Facebook“ paskyrose rašo, kad gyvenvietes, kurias neva užima rusai, jie sąmoningai apleidžia. Atsitraukia, kai jose po apšaudymų artilerija ir aviacijos smūgiais sugriaunama visa infrastruktūra ir nelieka, ką ginti.

Komentaras

Nors vieni planavo trijų dienų specialiąją operaciją, dėl kitų veiksmų karas užsitęsė. Rusija šiam karui ruošėsi ne vienerius metus, o ukrainiečiai ir mes buvome įmesti į karą tam visiškai nepasiruošę. Mes ilgai gyvenome bunueliškoje kino siurrealybėje, kur tiesa kažkur anapus, o ant lėkštutės pateikiama nuomonė, skirta masėms įtikti – ir, žinoma, surinkti kuo daugiau „like“. Tokie politikų pataikavimai, siekiant būti pašlovintais, o tai reiškia – išrinktais – ir privedė mus visus prie katastrofos slenksčio. Įtakingiausių aljansų, sąjungų, valstybių vadovai, veikiantys kaip pardavimų kampanijų vadybininkai, ištrynė iš darbotvarkės pagrindinius vertybinius postulatus.

Daugelį metų buvo stengiamasi masėms parduoti partiją, politiką, idėją, gražiai suvyniotus į patrauklų popierėlį su įspausta keturių metų galiojimo data, tačiau realiai pukšint du su puse – pusantrų režimu, kai pusantrų yra skirti rinkėjui įtikti, o du su puse kažkaip išsilaikyti, išlaviruoti. Būtent todėl, nusižengiant visiems moralės ir net, sakytume, kartais tarptautinės teisės principams, dešimtmečius buvo bendradarbiaujama su nusikaltėliais, traukiant juos iš mėšlo už ausų ir pristatant visuomenėms kaip atgailaujančius nusidėjėlius. Tegu meta į mane akmenį tas...

Todėl dabar greitai laimėti karą iš viso vargu ar įmanoma. Ypač sėdint krėsle su viskio ar vyno taure rankoje, džentelmenams skirtoje cigarų rūkymo patalpoje. Mat įkaušus, tirštame dūmų debesyje, jų aptariama realybė ir mūsų pasaulis, kurį norime matyti, neturi sąlyčio taškų: tarp jų – išprievartautų kūdikių praraja.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.