Įdomiosios istorijos vingiais: kada žmonija pradėjo gaminti vyną ir kitus alkoholinius gėrimus?

Vynuogės maistui buvo vartojamos jau 8000 m. prieš mūsų erą. Iš jų spaustos sultys, todėl tikėtina, kad atsitiktinai gautas vynas paplito daug anksčiau, nei liudija archeologiniai radiniai.

 Tikėtina, kad atsitiktinai gautas vynas paplito daug anksčiau, nei liudija archeologiniai radiniai.<br> 123rf iliustr.
 Tikėtina, kad atsitiktinai gautas vynas paplito daug anksčiau, nei liudija archeologiniai radiniai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2022, 12:54 PM

2011 m. archeologai Pietų Armėnijoje atrado daryklą, kurioje vynas gamintas prieš 6000 metų.

Pirmiausia vynas gamintas iš laukinių vynuogių, o kultūrinių vynuogių kauliukai, rasti Gruzijoje, datuojami 5000 m. pr.m.e. Gali būti, kad vyno gamyba prisidėjo ir prie augalų kultūrinimo.

Egipte vynas gamintas 3000 m.pr.m.e. 1980 m. Kinijoje rasta vyno, išpilstyto į butelius apie 1300 m.pr.m.e. Iš Kinijos ir Japonijos kilęs gėrimas sakė taip pat yra vienas seniausių.

Alus Egipte ir Irake buvo geriamas jau prieš 5000 metų. Šumerai net 40 proc. grūdų derliaus sunaudodavo alui gaminti. Viduramžiais vokiečiai alaus gamyboje ėmė naudoti mieles.

Lietuvoje naminis alus daromas nuo XI amžiaus, XVI a. atsirado alaus daryklų, XIX a. pradėta alų gaminti pramoniniu būdu. Lietuviai alų daugiausia gamina iš miežių, deda apynių, o Žemaitijoje dar paplitęs iš duonos daromas alus.

Midų gėrė senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai. Viduramžiais jis paplito Europoje, taip pat ir Lietuvoje. Tai nestiprus medaus skonio gėrimas, fermentuojamas ir brandinamas ąžuolo statinėse.

Žinoma, kad gėrimą iš medaus gamino ir Centrinės Amerikos indėnų majų gentis, jų civilizacija klestėjo 250–990 metais. Į šį gėrimą jie dėdavo rupūžę Bufo marinus. Ji išskiria haliucinogeną dimetiltriptaminą. Šis gėrimas buvo vartojamas per religinius ritualus.

Stipresni alkoholiniai gėrimai atsirado išmokus distiliuoti. Manoma, kad spiritą arabai pagamino VIII a., o europiečiai – XII a.

Šaltiniuose degtinės atsiradimo data skiriasi.

Vienur minimas IX, kitur – XI amžius. Lietuviai ją ėmė gaminti XIV–XV a., o išmokę varyti degtinę ėmė gaminti trauktines, užpilus.

XIX a. rusų chemikas Dmitrijus Mendelejevas pasiūlė gaminti 38 proc. alkoholio degtinę, nes manė, kad tai geriausias vandens ir alkoholio santykis. Bet suskaičiuoti mokesčius nuo apvalesnio skaičiaus buvo paprasčiau, todėl mus pasiekė 40 proc. stiprumo degtinės gamybos tradicija.

Manoma, kad brendį kinai gamino dar VI a. kaitindami vyną. Į dabartinį panašus brendis, kaip ir viskis, pradėtas gaminti XII–XIII a., tačiau paplito tik po kelių šimtmečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.