Karybos analitikai: Kremliaus bunkerinis, kaip ir kiekvienas šuo, loja, nes bijo

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> lrytas.lt iliustr.
 Vos tik informacija apie V.Zelenskio vizitą šiauriniame Charkive atsidūrė viešojoje erdvėje, į miesto prieigas pasipylė rusų raketos.<br> Sipapress / Scanpix nuotr.
 Vos tik informacija apie V.Zelenskio vizitą šiauriniame Charkive atsidūrė viešojoje erdvėje, į miesto prieigas pasipylė rusų raketos.<br> Sipapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 31, 2022, 8:14 AM, atnaujinta May 31, 2022, 8:30 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 30 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Pirmadienį ES dar sykį mėgino sutarti dėl 6-ojo sankcijų Rusijai paketo. ES svarsto, ar sušvelninti Rusijos naftos importo draudimą, kad patenkintų Vengrijos vadovą Viktorą Orbaną, blokuojantį energetines sankcijas Maskvai. Po to, kai Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasiūlė iki metų pabaigos visiškai uždrausti rusiškos naftos importą, ES planai įstrigo. Vengrija, kuri yra labai priklausoma nuo rusiškos naftos, pareiškė, kad jai reikia penkerių metų ir milijardų eurų savo naftos perdirbimo gamykloms modernizuoti.

Emmanuelis Macronas savaitgalį siūlė atsižvelgti į Vengrijos situaciją ir kol kas uždrausti tik laivais plukdomos iš Rusijos naftos importą, kuris sudaro apie du trečdalius viso rusiškos naftos importo. ES kasdien Rusijai už energiją sumoka beveik 1 mlrd. eurų. Volodymyras Zelenskis kritikuoja tokį bloko negebėjimą susitarti dėl embargo: „Pažiūrėkite, kiek savaičių Europos Sąjunga bando susitarti dėl šešto sankcijų Rusijai paketo. <...> Iš kur tie, kurie blokuoja šeštąjį paketą, gavo tiek galios ?“

Mes žinome iš kur: Budapešte ir kitose ES sostinėse sankcijas Rusijai blokuojantys „lyderiai“ ar jų patarėjai sėdi Maskvos kišenėje ir yra jai įsipareigoję. Kol ES nesukurs įrankių (o nepanašu, kad greitu laiku sukurs) Kremliaus rezidentus nušalinti nuo strateginių sprendimų, deja, progreso neverta tikėtis.

Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos sankcijos sudavė rimtą smūgį visai pasaulio ekonomikai (tik ne Rusijai). V.Putinas įsitikinęs, kad Maskvos izoliuoti neįmanoma. Kremliaus teigimu, Europa yra labai priklausoma nuo Rusijos dujų ir naftos. Jei ES suras tiekėjų kituose pasaulio regionuose ir pereis prie atsinaujinančių energijos šaltinių, „idealiausiu atveju“ galės pakeisti tik 80 proc. energijos išteklių.

Kliedesiai. Kremliaus bunkerinis, kaip kiekvienas šuo, loja, nes bijo. Bijo, kad ES išmoks energetinę Lietuvos pamoką.

V.Zelenskis sekmadienį aplankė Charkivo miestą. „Rusija jau pralaimėjo ne tik mūšį dėl Charkivo, ne tik mūšį dėl Kyjivo ir mūsų šalies šiaurės, – sakė jis. – Ji prarado savo ateitį ir bet kokius kultūrinius ryšius su laisvuoju pasauliu“. Vos tik informacija apie V.Zelenskio vizitą šiauriniame Charkive atsidūrė viešojoje erdvėje, į miesto prieigas pasipylė rusų raketos.

Duodamas interviu Prancūzijos kanalui TF1 Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusija neturėjo kito kelio apsaugoti savo kalbai ir kultūrai, tik pradėdama karinius veiksmus. Supratome. Nuo šiandien žmonių lavonai, rašistų sumesti ant Mariupolio prekybos centro grindų mums bus rusiškosios kultūros ir jos nešėjų simbolis.

Operacinis lygmui

Okupantai nesugeba atkirsti Severodonecko ir Lysičiansko vienu metu, todėl koncentruojamasi į pirmojo niokojimą. Miesto šiaurinėje dalyje vyksta nuožmūs mūšiai. Taip pat ruošiamasi Sloviansko atakai.

Maskva, nors ir smarkiai kraujuodama, skuba. Sirijos skerdikas generolas Aleksandras Dvornikovas supranta, kad puolimas įmanomas tik dabar, kol Ukrainos nepasiekė reikiamas kiekis sunkiosios ginkluotės iš Vakarų.

Tačiau rusiškųjų fašistų planus pradėti puolimą pietų ašyje sužlugdė sėkminga Ukrainos kariuomenės ataka tarp Mykolaivo ir Zaporižės Chersono srityje. Okupantas yra priverstas trauktis ir gintis.

Taktinis lygmuo

Okupantai apšaudė objektus Sumų srityje, taip pat ukrainiečių pajėgų atsakomybės ruožus į šiaurę ir šiaurės rytus nuo Charkivo miesto.

Sloviansko kryptimi rusai pergrupuoja karius, kad atnaujintų puolimą kryptimis Iziumas – Barvinkovė, Iziumas – Slovianskas.

Donecko srityje okupantai bando apsupti Ukrainos karius Lysičiansko ir Severodonecko rajonuose bei blokuoti pagrindinius logistikos kelius.

Kryvyj Riho kryptimi rusų artilerija toliau apšaudo ukrainiečių pozicijas.

Per pastarąją parą Donecko ir Luhansko kryptimis atremta keturiolika priešo atakų, sunaikintos dvi artilerijos sistemos, vienuolika šarvuotų kovos mašinų, dešimt transporto priemonių. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė dvi kruizines raketas ir tris bepiločius orlaivius.

Ukrainos generalinis štabas teigia, jog Donecko srityje Rusijos kariai ketino nužudyti generolą Valerijų Solodčiuką, atsiųstą pažaboti kareivių sukeltų riaušių ir priversti juos tęsti kovą. Kariai atsisakė paklusti generolui ir buvo pasirengę susprogdinti „aukštuosius svečius“. Generolui teko sprukti. Apie incidentą neva liudija SBU perimtas telefoninis pokalbis. Nežinia, ar tai tiesa, ar ukrainiečių psichologinės operacijos – bet gražu.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.