Ukraina turi dar vieną didvyrį: „Atrodė, kad tai bus bilietas į vieną pusę“

28-oji atskira Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mechanizuotoji brigada, pavadinta „Žiemos riterių žygio“ vardu, pasakojo apie vyresniojo leitenanto Sergejaus Tkačuko, išnešusį sužeistus karius iš apsupto kaimo, žygdarbį.

Dabar jis  S.Tkačukas yra 28-osios atskirosios motorizuotosios brigados bataliono vadas.<br> 28-oji atskira Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mechanizuotoji brigados nuotr.
Dabar jis  S.Tkačukas yra 28-osios atskirosios motorizuotosios brigados bataliono vadas.<br> 28-oji atskira Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mechanizuotoji brigados nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 8:16 PM, atnaujinta Jun 1, 2022, 7:28 AM

Kaip pažymėjo brigada, balandį S.Tkačukas gavo itin sunkią užduotį – viename kaime apsuptiems kariams pristatyti ginklus ir iš ten evakuoti sužeistuosius.

„Man atrodė, kad tai bilietas į vieną pusę – bet vadovybės įsakymai nebuvo aptarinėjami. Naktį judėjome jūra. Kelias nebuvo lengvas, plaukėme per audrą daugiau nei keturias valandas“, – pasakojo karininkas.

Vyresnysis leitenantas iš anksto įspėjo apsuptų dalinių vadus ir kaip priedangą panaudojo draugišką artilerijos ugnį. Tokiomis sąlygomis jis pradėjo greitai perdavinėti ginklus ir išvežti sužeistuosius.

„Rusai mus pastebėjo tik prieš išvykimą. Tada prasidėjo košmaras. Valtis buvo perkrauta, negalėjome greitai atsitraukti. O rusai taikėsi – dar metras ir būtų buvęs tiesioginis smūgis į „BMP-3“. Bet tada banga mus nuleido ir sviedinys praskriejo pro šalį. Ryšys nutrūko, kuopos vadai pranešė, kad galime negrįžti. Tačiau Dievas padėjo, viskas pavyko“, – prisimena kariškis.

Kelias jūra buvo be galo sunkus: ledinis vanduo, laivas pamažu skęsta, sužeistieji nerimauja, kad mirs tiesiog jūroje.

„Mes išlipome toliau, nei buvo mūsų tikslas. Tie, kurie galėjo eiti, pajudėjo kartu su manimi. Jiems buvo sunku – bet sustoti negalima. Pasiekėme vieną iš gyvenviečių, kur buvo iškviesta paieškos komanda. Vienintelis dalykas, man buvo baisu paskęsti toje audroje. Kadangi norėjau išgelbėti žmones. Mano broliai man sakė, kad tik aš galiu tai padaryti. Nežinau kodėl. Tikriausiai jie manimi pasitiki“, – sakė S. Tkačukas.

Taip 10 Ukrainos gynėjų buvo išgelbėti, dabar jiems teikiama medicininė pagalba, o pats S.Tkačukas toliau vykdo kovines užduotis.

S.Tkačukas savo karinę karjerą pradėjo 1998 metais. Nuo 2014 metų jis nuolat gynė Ukrainą. Dabar jis – 28-osios atskirosios motorizuotosios brigados bataliono vadas.

Jis buvo apdovanotas Ukrainos gynybos ministerijos skiriamaisiais ženklais – šaunamuoju ginklu, pistoletu „Glock-19“. O gegužės 18 d. prezidento Volodymyro Zelenskio dekretu vyresnysis leitenantas buvo apdovanotas Bogdano Chmelnickio III laipsnio ordinu.

Namuose jo laukia žmona ir dvi dukros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.