NKSC vadovas: kibernetinės atakos prieš institucijas, verslą tęsiasi, jų mastas mažesnis

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos valstybines institucijas, verslą antradienį tęsiasi, tačiau jų mastas kiek mažesnis, nei diena anksčiau, BNS sako laikinasis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Jonas Skardinskas.

 Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Killnet“ pasivadinusi grupuotė, kibernetikos pasaulyje yra siejama su Rusijos žvalgyba.<br> 123rf iliustr.
 Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Killnet“ pasivadinusi grupuotė, kibernetikos pasaulyje yra siejama su Rusijos žvalgyba.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 4:09 PM

„Bendras skaičius paveiktų valstybės institucijų mažesnis, nei vakar. Negalėčiau palyginti atakų intensyvumo, bet, manyčiau, tas sutelktas veikimas siekiant apginti svetaines padėjo, o iš informacijos viešuose šaltiniuose matome, kad dabar jau kreipiamos atakos į privatų verslą“, – BNS sakė J.Skardinskas.

Anot jo, nuo ryto vadinamąsias paskirstytas paslaugos trikdymo (DDoS) atakas patyrė Klaipėdos valstybinis jūrų uostas, Registrų centras – buvo sutrikusi jų svetainių veikla.

Mažesnes atakas patyrė Vilniaus savivaldybė, Lietuvos teismai, Šiaulių bankas, informacinių technologijų įmonė „Baltneta“, naujienų portalas „15min“, „Regitra“ ir „eTAKSI“.

Pasak NKSC laikinojo direktoriaus, prieš Valstybinę mokesčių inspekciją pirmadienį taip pat buvo vykdoma ataka, tačiau jos sistemos sutrikimai iš esmės kilo ne dėl atakų, o dėl kitų gedimų.

„Tai buvo techninis tinklo sutrikimas, tiesiogiai nesusijęs su ataka. Ji buvo, bet ji nebuvo labai didelė, nesuveikimas buvo dėl tinklo gedimo“, – teigė jis.

J. Skardinskas patvirtino, kad atakas patyrė ir paties NKSC svetainė, tačiau jas pavyko atremti.

Iš viso nuo praėjusios savaitės NKSC kibernetinio saugumo ekspertai registravo aštuonias didesnio poveikio ar ilgesnes atakas.

Kaip skelbta anksčiau, atakas patyrė „Litgrid“, „Lietuvos geležinkelių“ svetainės, Valstybinė mokesčių inspekcija, telekomunikacijų centro tinklai, naujienų portalas „Delfi“, pastebėta sutrikimų buhalterinės apskaitos teikėjų srityje.

NKSC vadovas sako, kad iki šiol institucijoms padaryta daugiau „reputacinė žala“, tuo metu verslas dėl atakų galėjo patirti ir finansinių nuostolių.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Killnet“ pasivadinusi grupuotė, savo socialinio tinklo „Telegram“ kanale vis skelbianti informaciją apie planuojamas ir įvykdytas atakas. Grupė tokiu pavadinimu kibernetikos pasaulyje yra siejama su Rusijos žvalgyba.

J.Skardinskas ragina institucijas ir verslą laikytis NKSC rekomenduojamų priemonių, nes kaskart apsaugojus svetaines ir sistemas programišiai, pasak jo, resursus naudos tuščiai.

Jis tvirtino, kad pastaroji ataka išsiskiria tuo, jog yra ilga ir plataus masto.

„Tada sukuriamas efektas, kada atakuojama, tarkime, šimtas svetainių, o jei tikslą pasiekia net jei penkios, prasideda toks susižinojimas: va, mačiau – ir ta neveikia, ir ta, tada atrodo, kad čia viskas neveikia. O tai, kad 90 ar 95 atsilaikė – mes to nematome“, – sakė J.Skardinskas.

Pasak jo, NKSC pagrindinis tikslas yra sumažinti atakų sutrikimų laiką ir stiprinti svetainių ir sistemų atsparumą.

„Esame pasiruošę atakoms ilgesniam laikui, situacija valdoma. Daromos aktyvios pastangos ir iš valdytojų, ir iš valstybės atsakingų institucijų, kaip mes, kad situacija gerėtų. Mano vertinimu, situacija gerėja, bandysime gerinti ir toliau“, – tvirtino jis.

„Killnet“ anksčiau nurodė, kad atakomis keršijama už prieš pusantros savaitės įvestus Kaliningrado tranzito ribojimus kai kurioms prekėms.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remiantis Europos Komisijos išaiškinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.