Karo analitikai: į Rusijos vadovus reikia ne tik žiūrėti kaip į teroristus, bet ir elgtis kaip su teroristais

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Medikė stumia vežimėlį, kuriame vežama moteris, sužeista per Rusijos raketų ataką prekybos centre Kremenčuke, Poltavos srityje, Ukrainoje. 2022 m. birželio 28 d., antradienis.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Medikė stumia vežimėlį, kuriame vežama moteris, sužeista per Rusijos raketų ataką prekybos centre Kremenčuke, Poltavos srityje, Ukrainoje. 2022 m. birželio 28 d., antradienis.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 29, 2022, 8:36 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 28 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prašymu Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje turėtų būti aptartas Rusijos smūgis prekybos centrui Kremenčuke, kai po atakos žuvusiųjų skaičius išaugo iki mažiausiai 18. Volodymyras Zelenskis šią ataką pavadino „vienu įžūliausių teroristinių aktų Europos istorijoje“.

Ne mes vieni sakome, kad Rusija – teroristinė valstybė. Ir į jos vadovus reikia ne tik žiūrėti, kaip į teroristus, bet ir elgtis, kaip su teroristais.

JAV prezidentas J.Bidenas pareiškė, jog solidarizuojasi su Ukrainos žmonėmis ir „su savo sąjungininkais ir partneriais toliau reikalaus, kad Rusija atsakytų už tokius žiaurumus, ir rems Ukrainos gynybą“.

Deja, kovojant su Rusija, nepakanka kasdien mėtytis pareiškimais, nesvarbu ar jie ekonominio, ar karinio pobūdžio. Kiekvieną tokį pareiškimą Kremlius supranta kaip bejėgiškumo signalą ir į jį atsako bombomis ir raketomis.

Teroristinę ataką prieš Kremenčuko prekybos centrą be G7 lyderių pareiškimų, galėjo iššaukti nutarimas padidinti NATO greitojo reagavimo pajėgas iki 300 000 karių, bei tikslūs HIMARS smūgiai į fronto užnugaryje esančius rusų kariuomenės bazes ir ginklų sandėlius.

JAV prezidento administracija paskelbė naujus apribojimus dėl Rusijos agresijos. Jos susijusios su įmonėmis, esančiomis ne tik Rusijoje, bet ir JAV, jei jų ištekliais ir technologijomis gali pasinaudoti Rusijos karo pramonė. Išplėstos sankcijos šimtams Rusijos asmenų ir bendrovių, padidinti muitai daugiau nei 570 prekių grupių iš Rusijos, kurių vertė siekia apie 2,3 mlrd. dolerių.

Pranešama, kad JAV eksportas į Rusiją karo metu sumažėjo 97 proc. Teigiama, jog prekių importas į Rusiją iš viso pasaulio gali sumažėti 40 proc. Gamyklos, esančios Rusijoje stengiasi išlaikyti gamybą, tačiau šalies finansų sistema susiduria su problemomis dėl valstybės skolinių įsipareigojimų nevykdymo.

Tikėtina, kad Rusijos BVP sumažės dviženkliu skaičiumi, o infliacija išaugs daugiau nei 20 proc.

Mes nepavargstame teigti, kad visas įvedamas sankcijas Rusijai būtina sieti su kariniais veiksmais ant žemės, kitaip tai kainuos vis daugiau gyvybių Ukrainai. Kartojame – Rusiją galima sustabdyti tik jėga. Ir kuo anksčiau – tuo visiems bus geriau.

„Amerikos bankas“ („Bank of America“) prognozuoja turbulencijas naftos kainų sektoriuje. Dėl didėjančios recesijos naftos kainos šią savaitę mažėjo, tačiau tebėra didesnės nei 100 JAV dolerių.

Naftos kainų kritimą daugiau kaip 30 proc. paskatintų recesija, tačiau kol kas vartojimas nemažėja. Palaipsniui įvedant ES sankcijas Rusijos naftai, pasaulio rinkose gali sumažėti naftos barelių kiekis, todėl kainos greičiausiai šoktels aukštyn. Jei dėl Europos sankcijų Rusijos naftos gavyba bus mažesnė nei 9 mln. barelių per dieną, naftos kainos gali šoktelėti iki 150 JAV dolerių. Ilgalaikės naftos tiekimo sutrikimų pasekmės dar nėra įvertintos. Liūdna, kai šalis teroristė, kurios metų BVP vos didesnis nei Olandijos, šokdina visą civilizuotą pasaulį, kurio ekonominė galia didesnė šimtus kartų, nekalbant apie karinę.

Argi nekeista, kai 500 milijonų europiečių prašo 300 milijonų amerikiečių, kad išgelbėtų juos nuo 140 milijonų nudriskusių rusų?

Operacinis lygmuo

Nedidelės permainos fronto linijoje. Po intensyvaus puolimo Severodonecko kryptimi, rusai sustojo. Ukrainiečiai mėgina kontratakuoti ir vėl nustumti driskius Charkivo srityje link valstybinės sienos. Pagrindinės rusų pajėgos šiuo metu sukoncentruotos puolimui Iziumo – Slovjansko kryptimi.

Ukrainos gynėjai po truputį stumiasi į priekį Chersono ir Zaporižės kryptimis. Okupantai ginasi nuo kontrpuolimo artilerijos ugnimi.

Panašu, kad bunkeriniai ir toliau kariaus naudodami panašią taktiką, kurią taikė užgrobiant Severodonecką: bus koncentruotai puolama viena ar dvejomis kryptimis, o kitose įnirtingai ginamasi.

Taktinis lygmuo

Ukrainos kariškiai surengė keletą sėkmingų raketų smūgių į okupantų pozicijas. Sunaikinti rusų karo lauko ir užnugario amunicijos sandėliai. Netoli Rodakovės sunaikinta neseniai įrengta karinė bazė.

Pirmadienio ryte Ukrainos artilerija, kaip spėjama HIMARS, smogė Rusijos kariniam garnizonui, esančiam okupuotoje Luhansko srities teritorijos gilumoje, Perevalske.

Ukrainos karo lėktuvai „Su-25“ ir „Su-24M“ atakuodami priešo pozicijas atliko 20 kovinių išskridimų.

Po Rusijos raketų smūgių Mykolajive ir Očakove yra žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Po apšaudymo Lysičianske 8 žmonės žuvo, 20 sužeista.

Slovjansko kryptimi priešas šturmavo Dovhenke-Dolyną, tačiau buvo atstumtas atgal.

Sviatogorkso Lavroje rusofašistai nužudė tris vienuolius, kurie bandė plaukte per Severskio Donecą pasiekti ukrainiečių kontroliuojamą teritoriją.

Rusai šiuo metu šturmuoja Vovčojarivką, pietinį Lysičiansko naftos perdirbimo gamyklos pakraštį.

JAV karinių oro pajėgų naikintuvas „F-35A Lightning“ suko ratus netoli sienos su Ukraina, prie Moldovos. Ką, maskoliai, baisu?

Lietuva nuo pirmadienio patiria intensyvią rusofašistų hakerių organizuotą kiberataką daugelyje valstybės valdomų institucijų svetainių.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.