Pentagonas netikėjo, kad bus toks efektas: su šia ginkluote Ukrainai atsivėrė naujos galimybės

Ukrainos kariai fronte aktyviai ir labai efektyviai pradėjo naudoti daugkartinius raketų paleidimo įrenginius HIMARS. Ukrainos kariuomenės sėkmę patvirtino Pentagonas.

 Ukrainos kariai fronte aktyviai ir labai efektyviai pradėjo naudoti daugkartinius raketų paleidimo įrenginius HIMARS.<br> Wikimedia commons
 Ukrainos kariai fronte aktyviai ir labai efektyviai pradėjo naudoti daugkartinius raketų paleidimo įrenginius HIMARS.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 8:45 AM

Straipsnis apie tai buvo paskelbtas laikraštyje „The Washington Post“.

JAV gynybos pareigūnas sakė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai naikina Rusijos užnugario bazes ir sandėlius. Net ir turėdama minimalų MLRS kiekį, kariuomenė pasiekė didelių laimėjimų.

„Kadangi tai yra didelio nuotolio didelio tikslumo sistema, ukrainiečiai gali sistemingai rengti tikslius smūgius į kruopščiai atrinktus taikinius ir taip gerokai sumažinti Rusijos pajėgų kovinį veiksmingumą“, – sakė Pentagono pareigūnas.

Šiuo metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi keturis HIMARS paleidimo įrenginius. Juos ukrainiečiams perdavė JAV kaip karinę pagalbą.

Birželio pabaigoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas patvirtino, kad fronte pasirodė MLRS, ir parodė filmuotą medžiagą iš vienos kovinės operacijos.

Tuo pat metu pasirodė daugybė pranešimų apie Rusijos okupacinių pajėgų bazių ir amunicijos sandėlių sunaikinimą užnugaryje tiek pietų, tiek rytų frontuose. Akivaizdu, kad šios operacijos buvo vykdomos naudojant JAV raketas MLRS – nes jų veikimo nuotolis siekia iki 80 km.

Pažymėtina, kad paruošti šią MLRS šaudymui užtrunka tik 2–3 minutes. Transporto priemonė gali palikti ugnies poziciją per 20 sekundžių nuo atakos, todėl galima sėkmingai išvengti atsakomojo smūgio.

Ukrainos kariškiai valdyti HIMARS išmoko Vokietijoje.

Pažymėtina, kad jau liepos mėnesį Ukrainos kariuomenė gaus dar keturis HIMARS vienetus. Norvegija ir Didžioji Britanija taip pat ruošiasi perduoti Ukrainos kariuomenei tris panašias „M270 MLRS“.

Jau dabar aišku, kad paleidimo įrenginiai leis pakeisti pajėgų balansą frontuose ir išlyginti didelį Rusijos gyvosios jėgos ir artilerijos pranašumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.