Rusijoje mirė garsus mokslininkas, pareigūnų išvežtas iš ligoninės

Žinomas rusų mokslininkas Dmitrijus Kolkeris, nepagydomai sirgęs vėžiu, mirė praėjus dviem dienoms po to, kai Rusijos pareigūnai išvežė jį iš ligoninės dėl kaltinimų šnipinėjimu, sekmadienį pranešė jo šeima.

 D. Kolkino nuotrauka iš socialinių tinklų, 2011 m.
 D. Kolkino nuotrauka iš socialinių tinklų, 2011 m.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 11:32 AM

54 metų D. Kolkeris mirė sekmadienį vienoje Maskvos ligoninėje.

Į ligoninę jis buvo perkeltas iš sostinės kalėjimo, teigiama oficialiame pranešime, kurį Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“ paskelbė velionio sūnus Maksimas Kolkeris.

Prieš dvi dienas Novosibirsko miesto teismas pranešė, kad D. Kolkeris buvo suimtas dviem mėnesiams.

Jis buvo apkaltintas „valstybės išdavyste“ ir „šnipinėjimu“ svetimos valstybės naudai. Už šiuos nusikaltimus numatyta iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pasak šeimos, mokslininkas buvo saugumo tarnybos agentų suimtas vienoje Novosibirsko klinikoje, kur gulėjo dėl vėžio. Jis buvo perkeltas į Maskvą, nepaisant jo sveikatos būklės.

„FSB (Federalinė saugumo tarnyba) nužudė mano tėvą. Jie žinojo apie jo būklę, bet išvežė iš ligoninės“, – sekmadienį parašė M. Koleris socialiniame tinkle.

„Ačiū tau, mano šalie!!! Jo šeimai net nebuvo leista su juo atsisveikinti“, – pridūrė jis.

Kaip rašoma Novosibirsko valstybinio universiteto interneto svetainėje, Kolkeris buvo lazerių specialistas, vadovavo kvantinių ir optinių technologijų laboratorijai. Pasak jo sūnaus, jis buvo įtariamas šnipinėjimu, kai sudalyvavo vienoje tarptautinėje konferencijoje Kinijoje.

Toje konferencijoje, kaip pasakojo mokslininkas, jį nuolat lydėjo FSB agentai, turėję užtikrinti, kad jis nenutekintų jokios slaptos informacijos.

Rusijoje mokslininkai dažnai būna apkaltinami šnipinėjimu ir nuteisiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.