Karo analitikai: Maskvos arlekinas išsidavė – vyksta susijungimas su Rusija

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br>Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br>Lrytas.lt iliustr.
 Prorusiškų pajėgų karys laiko sovietinių laikų vėliavą, iškeltą pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinių proga, prie paminklo "Aš myliu Lysičanską" Lysičansko mieste Luhansko srityje, Ukrainoje 2022 m. liepos 4 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Prorusiškų pajėgų karys laiko sovietinių laikų vėliavą, iškeltą pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinių proga, prie paminklo "Aš myliu Lysičanską" Lysičansko mieste Luhansko srityje, Ukrainoje 2022 m. liepos 4 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jul 5, 2022, 8:23 AM, atnaujinta Jul 5, 2022, 8:24 AM

Jūsų dėmesiui – liepos 4 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Rusija apkaltino Kyjivą paleidus tris raketas į Belgorodo miestą netoli Ukrainos sienos. Smūgių metu žuvo mažiausiai trys žmonės, apgadinta 11 daugiabučių namų ir 39 privatūs namai, iš jų penki, kaip teigia rusai, visiškai sugriauti.

„Pabrėžiu, kad ši raketų ataka buvo sąmoningai suplanuota ir nukreipta į Rusijos miestų civilius gyventojus“, – sakė Rusijos agresijos ministerijos pajacas Igoris Konašenkovas. Ir pridūrė, kad Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė „tris Ukrainos nacionalistų paleistas kasetines raketas „Točka-U“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos gegutė Marija Zacharova pareiškė, kad rengti nevaldomus smūgius į Rusijos gyvenamuosius miestų rajonus ir yra Ukrainos tikslas. „Tai jau ne pirmas toks atvejis“, – skiedžia melo ministerijos atstovė. M.Zacharovos teigimu, Kyjivo režimo veiksmai koordinuojami iš Vakarų ir dar netgi skatinami. Tai esą daroma specialiai tam, kad paskatintų Kremlių pradėti atsakomuosius smūgius ir dar labiau pakurstytų antirusišką isteriją.

Mums ši „raketų ataka“ primena sprogdinimus Rusijos miestuose: Bujnakske, Maskvoje ir Volgodonske 1999 m. rugsėjo 4–16 d., kai žuvo 307 žmonės, o daugiau kaip 1700 buvo sužeista. Maskva teroro aktais apkaltino čečėnus ir rugsėjo 21-ąją Kremlius balistinėmis raketomis smogė Grozno miestui bei netrukus pradėjo antrąjį Čečėnijos karą. Ir Čečėnijos, ir Ukrainos karų iniciatoriai bei scenarijaus autoriai tie patys – Vladimiras Putinas ir Nikolajus Patruševas.

Šia provokacija siekiama dar didesnės karo eskalacijos. Kramatorsko geležinkelio stoties, Kremenčuko prekybos centro, Odesos poilsio bazės ir kitos barbariškos civilių objektų atakos, kaip ir Belgorodo apšaudymas, greičiausiai yra nuoseklūs vieno ir to paties scenarijaus veiksmai. Norima parodyti, kad Ukrainos kerštas Rusijai logiškas, o toliau – dalinė ar visuotinė Rusijos mobilizacija ir galimas taktinis branduolinis smūgis. Kitų ėjimų, norint baigti karą, V.Putinui – jo supratimu – nelieka.

Diktatorius ir artistas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jis „seniai rado“ Baltarusijos vaidmenį Ukrainos – Rusijos kare. Batka pabrėžė, kad Rusija ir Baltarusija jau seniai sukūrė „vieningą ginkluotųjų pajėgų grupę“. „Esame vienintelė šalis, kuri remia rusus šioje kovoje. Tie, kurie mums priekaištauja, argi nežinojote, kad mes turime glaudžiausią sąjungą su Rusijos Federacija? Su valstybe, su kuria kuriame vieną, galingą, nepriklausomą valstybę – sąjunginę valstybę. Kai Sąjungoje yra dvi nepriklausomos tautos“.

Štai viską Maskvos arlekinas ir išdavė: vyksta susijungimas su Rusija, kare su Ukraina Baltarusija dalyvauja visateise nare.

„Baltarusijos ir Rusijos sąjungoje jau seniai buvo sukurta viena ginkluotųjų pajėgų grupė. Iš tikrųjų – viena armija. Jūs visi tai žinojote, tad kodėl šiandien mums priekaištaujate? Mes buvome ir būsime kartu su broliška Rusija. Dėl mūsų dalyvavimo „specialiojoje operacijoje“ aš nusprendžiau jau seniai“, – postringavo A. Lukašenka. Bulvinis diktatorius pridūrė, kad „baltarusiai niekam neleis šauti rusui į nugarą“. NATO esą stiprina rytinį flangą tam, kad pasikėsintų į Baltarusijos (=Rusijos) nepriklausomybę ir „įtrauktų šalį į karą“, todėl Baltarusija „turi atsilaikyti ir laimėti“.

Kvailio lūpomis kalba tiesa. Baltarusiai palei Lietuvos ir Lenkijos sieną rausia rimtus įtvirtinimus, praneša mūsų šaltiniai pasienyje.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pripažino, kad jo lobizmas už Rusijos dujotiekio „Nord Stream-2“ statybą buvo akivaizdi klaida. F.W.Steinmeieris pareiškė, kad dėl karo Ukrainoje pasaulis turi persiorientuoti ekonominiu, kariniu ir politiniu požiūriu.

Rodos, tokie didingi žmonės, o elgiasi kaip pardavimų vadybininkai, siekiantys įtikti masėms. Kai Lietuva badė pirštu į Maskvos karą Donbase, aiškindama, kad negalima prekiauti su nusikaltėliu, vokiečių politikai mojo ranka ir toliau varė biznioką su Rusija, įvardindami savo veiksmus kaip realpolitik. Dabar F.W.Steinmeieris elgiasi lyg mažas vaikas, nusvilęs pirštuką ant gimtadienio žvakutės ar nusibraukęs sėdynę dilgynėms.

Nors pavėluotai, bet ir Vokietijos prezidentas suprato, kad karas prieš Ukrainą sukėlė „stipriausius geopolitinius ir geoekonominius pokyčius“, o jo pasekmės yra nenuspėjamos ir niekas negalės jų išvengti.

Būtent. Niekas. Visiškai priešingai suokia buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri pareiškė nemananti, kad sprendimas statyti „Nord Stream-2“ buvo neteisingas. Esą „Nord Stream-2“ nebuvo paleistas iki Rusijos invazijos į Ukrainą, todėl teigti, kad dujos yra Rusijos ginklas, nederėtų.

Vaje, kokia kliurka, frau Merkel. Jūsų žodžiai tėra kremliniu dvoku persunktas putiniškas melas. Jūsų pirmasis „Nord Stream“ daugybę metų maitino fašistinės Rusijos karo mašiną, kuri karą pradėjo ne šiemet, o 2014-aisiais. Ir jūs taip pat netiesiogiai atsakote už iki dabar liejamą ukrainiečių kraują.

Operacinis lygmuo

Rusija perėmė Lysičiansko – paskutinio didesnio miesto Luhansko regione, kurį atkakliai gynė Ukraina – kontrolę. Ukrainos kariuomenė iš miesto pasitraukė organizuotai ir sklandžiai.

Kiti du miestai, kuriems artimiausiu metu, kaip kokiais gūdžiais viduramžiais, teks gintis nuo barbarų ordų – Slovjanskas ir Kramatorskas. Skirtingai nuo Severodonecko ir Lysičiansko, šie du miestai turi didelę operacinę reikšmę ir ties jais turėtų virti tokie nuožmūs mūšiai, kokių dar šiame naikinančiame kare dar nematėme. Tačiau iki to – dar du taktiškai svarbūs Siverskio ir Soledaro miestukai gali tapti rusams nesuskaičiuojamų „gruz 200“ priežastimis.

Vakarų Ukraina ruošiasi galimai invazijos iš Baltarusijos dienai. Atnaujinami Lvivo miesto gynybos planai. Mokymuose, kartu su kariškiais dalyvauja ir civilinės institucijos. Jau dabar ruošiamasi sąlygoms, kai gali būti atjungtas šildymas, kaupiamos maisto atsargos žiemai.

Labai teisingas požiūris. Tikime, jog Lietuvos valdžia taip pat pasiruošusi visoms galimoms rudens – žiemos laikotarpio turbulencijoms.

Taktinis lygmuo

Charkivo rajone driskiai, remiami aviacijos, stengiasi neleisti ukrainiečiams pereiti į kontrpuolimą.

Slovjansko apylinkėse rusų daliniai bando užimti netoli miesto esančias gyvenvietes ir jose įsitvirtinti. Tuo tikslu iš Iziumo miesto perkelta bataliono taktinė grupė ir dislokuoti papildomi artilerijos daliniai.

Bachmuto rajone priešas suintensyvino ukrainiečių pozicijų apšaudymą iš statinės ir raketinės artilerijos palei visą fronto liniją.

Novopavlivkos, Zaporižės ir Chersono rajonuose okupantas vykdo žvalgybinius – diversinius veiksmus ir artilerijos apšaudymais trukdo Ukrainos kariams tęsti puolimą

Iš laikinai okupuoto Krymo į Chersono sritį atvyko 17 vagonų su karine amunicija.

Ukrainos aviacijos ir raketinės artilerijos daliniai toliau sėkmingai naikina rusų amunicijos sandėlius ir gyvosios jėgos bei karinės technikos sankaupas.

Ukrainiečių karo aviacija ir oro gynyba dirba puikiai, neleisdama ore karaliauti rusų lakūnams. Pastarieji nebeskrenda daugiau kaip 20 kilometrų už fronto linijos.

Skelbiama, kad Romos popiežius norėtų aplankyti Maskvą ir Kyjivą. Bet Maskvą – pirmiau.

Rusų kosmonautai TKS švenčia pergalę ir kelia tostus už Rosieją.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.