Vaizdžiai parodė, kodėl rusai taip bijo ir nekenčia HIMARS: pamatę, kas liko iš jų „Grad“, buvo šokiruoti

Rusijos įsibrovėliai parodė HIMARS smūgio pasekmes „Grad“ baterijai.

 Rusijos įsibrovėliai parodė HIMARS smūgio pasekmes „Grad“ baterijai.<br> AFP / Scanpix nuotr. / stopkdaras / lrytas.lt mont.
 Rusijos įsibrovėliai parodė HIMARS smūgio pasekmes „Grad“ baterijai.<br> AFP / Scanpix nuotr. / stopkdaras / lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 7:17 PM

Ukrainos ginkluotosios pajėgos NATO raketine artilerija sunaikino Rusijos kariuomenės karinę techniką. Patys rusai nufilmavo, kas liko iš jų salvinės raketinės sistemos „Grad“.

Vaizdo įraše keli liūdni rusų kareiviai vaikšto aplink „BM-21 Grad“ nuolaužas. HIMARS tiesiogine to žodžio prasme Rusijos sistemų aikštelę pavertė išdegintu lauku. Neliko nė vienos mašinos.

„Jiems buvo pasakyta: „Dink iš čia“... Tai yra neatsargumo pasekmės. Tiesioginis smūgis. Tai viskas, kas liko“, – už kadro sako Rusijos kariškiai.

Kuriame fronto sektoriuje buvo sunaikinta Rusijos baterija, neatskleidžiama. Sprendžiant iš filmuotos medžiagos, Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuostoliai per šį incidentą buvo labai dideli.

Taip pat pranešama, kad Ukrainos raketinei artilerijai sunaikinus vieną iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų bazių, buvo likviduota mažiausiai 11 okupantų.

Rusijos Federacijos okupacinė armija patyrė didelių nuostolių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apšaudžius jų bazes toli už fronto. Vieną rusų bazių aplankius ukrainiečių raketoms žuvo mažiausiai 11 rusų karių. Tai liepos 8 dieną paskelbė rusų okupantas, anonimiškai prižiūrintis „Telegram“ kanalą „Tryliktojo“ slapyvardžiu.

Karys teigia, kad penktadienį, liepos 8 d., ankstų rytą į Rusijos bazę pataikė HIMARS paleistos raketos. „Šiandien į mūsų bazę atskrido raketos, 11 žmonių - „200“ (tai yra žuvusiųjų – red.). Apie sužeistuosius kol kas net nekalba... Įp**o HIMARS-ais 5 ryto. Dangaus karalystė, broliai. Trūksta žodžių“, – rašė rusas, kuris patikslino, kad jam pasisekė likti nenukentėjusiam, nes smūgio metu buvo toli nuo tos Rusijos ginkluotųjų pajėgų bazės.

Vėliau jis patikslino, kad likęs kontingentas iš bazės buvo evakuotas į saugią vietą. Verta paminėti, kad liepos 8-osios naktį okupuotose Ukrainos teritorijose buvo sunaikinti du dideli RF ginkluotųjų pajėgų sandėliai: Šachterske ir Nova Kachovkoje. Šiuo metu nežinoma, apie kurią iš jų rašo „Tryliktasis“.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina HIMARS pagalba pradėjo intensyvią Rusijos karinių bazių ir sandėlių „demilitarizaciją“. Rytų ir pietų frontuose jau sunaikinta apie dvi dešimtis rusų karinių objektų.

Ukrainos kariuomenė taip pat pradeda operacijas, kurios sukels „sisteminį šoką“ Rusijos logistikai. Tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė amerikiečių karo ekspertas Trentas Telenko.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos daba efektyviai naikina didžiausias Rusijos karių amunicijos saugyklas, o vėliau atakuoja geležinkelių tinklą, kuris dėl bandymų pakeisti prarastą amuniciją patiria didelę apkrovą. Jei tiltai sunaikinti, sustoję traukiniai tampa „sėdinčiu“ Ukrainos HIMARS raketų taikiniu.

Jei Rusijos ginkluotosios pajėgos pirmiausia siųs inžinerinius dalinius infrastruktūrai tvarkyti, tada remonto metu jie bus puolami. Rusijos artilerijos sviedinių atsargos ir toliau mažės. Todėl ekspertas teigia, kad HIMARS smūgiai yra logistinis širdies smūgis priešui.

Ukrainos naudojami NATO aukšto tikslumo salviniai raketų įrenginiai apima didelę Rusijos Federacijos užimtų geležinkelių tinklų Ukrainoje dalį. Rusijos ginkluotosios pajėgos dėl to patirs didelius nuostolius. Klausimas tik, ar Ukraina turi pakankamai didelio tikslumo raketų, kad galėtų tęsti „sisteminį šoką“ priešui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.