Rusiškos supertechnologijos: ištyrus numuštą droną, ukrainiečiams beliko kvatotis

Birželio 23 d. Ukrainos kariuomenė numušė Rusijos žvalgybinį droną, kuriame vietoj degalų bako buvo panaudotas butelis. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 10-oji kalnų šturmo brigada.

Ukrainos kariuomenė numušė Rusijos žvalgybinį droną, kuriame vietoj degalų bako buvo panaudotas butelis.
Ukrainos kariuomenė numušė Rusijos žvalgybinį droną, kuriame vietoj degalų bako buvo panaudotas butelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 7:22 AM

Sprendžiant iš nuotraukų, kariai į rusišką droną „Orlan-10“ pataikė iš rankinių ginklų, nes uodegos dalyje ir šone matyti kulkų skylės. Kitais atžvilgiais dronas buvo puikiai išsilaikęs, o Ukrainos pajėgų atstovai galėjo ištirti, kaip jis pagamintas. Paaiškėjo, kad Rusijos Federacija turi problemų ne tik dėl elektronikos, bet ir dėl kitų kovinių transporto priemonių komponentų.

Rusijos kariuomenės „supertechnologinis“ dronas savo skrydį baigė per anksti ir neplanuotai – prie to prisidėjo dešimties kovotojų būrys. Nuotraukose matyti, kad šio pažangos stebuklo degalų bakas pagamintas iš paprasto butelio ir uždarytas plastikiniu kamščiu. „Kaip tau tai patinka, Elonai Muskai?“ – rašoma pranešime.

„Orlan-10“ yra labiausiai paplitęs Rusijos ginkluotųjų pajėgų bepiločių orlaivių tipas, kai kuriais duomenimis, jų pagaminta daugiau kaip du tūkstančiai vienetų. Tokios transporto priemonės atlieka žvalgybą, naudojamos artilerijos ugniai nukreipti, taip pat yra „Leer-3“ sistemos komplekso dalis, galinti trikdyti mobilųjį ryšį.

Anksčiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos perėmė vieną „Orlan-10“, kuris buvo bandytas apsaugoti plėvele ir lipnia juosta. Taip Rusijos kariškiai uždengė navigacijos modulį MNP-M7, tikėdamiesi išgelbėti bepilotį orlaivį nuo Ukrainos elektroninės kovos sistemų.

Šis dronas yra vienas naujausių, nes buvo pagamintas 2022 metų vasarį. Ekspertai mano, kad Rusijos kariuomenės elektronikos trūkumo priežastis buvo ne tarptautinės sankcijos, o vagystės – nes gamintojai jau seniai reikalauja, kad į „Orlan-10“ būtų montuojamos Izraelio navigacinės plokštės „Kometa-M-VT“, o ne pigios „MNP-M7“.

Taip pat buvo rašoma, kad dėl pigios kinų elektronikos ir korupcijos ukrainiečiai sėkmingai įveikia rusų dronus. Ukrainiečiams šioje srityje padeda padeda nešiojamos elektroninės kovos sistemos, kurios sukuria trukdžius, užgniaužiančius signalus. Vienos iš tokių – „EM4S Sky Wiper“, buvo perduotos Ukrainai ir iš Lietuvos, kaip karinės pagalbos dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.