Lietuvos karo laivą pavertė eksponatu

Klaipėdoje, Danės upėje prie Pilies tilto, prišvartuotas karo laivas „Sūduvis“ – Lietuvos karinių jūrų pajėgų istorijos atspindys. Šį eksponatą ant vandens jau turėjo progos apžiūrėti pirmieji lankytojai.

Buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ perduotas Lietuvos jūrų muziejui ir įkurdintas prie Pilies tilto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ perduotas Lietuvos jūrų muziejui ir įkurdintas prie Pilies tilto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-16 16:24

Pernai baigęs tarnybą Priešmininių laivų diviziono laivas „Sūduvis“ nevirto metalo laužo krūva, o buvo perduotas Lietuvos jūrų muziejui (LJM) ir pritaikytas švietėjiškai veiklai.

Per devynis mėnesius sutvarkyta karo laivo povandeninė dalis, denis, pakeista elektros, vandens tiekimo įranga, pašalintas sraigtas, velenai ir vairo plunksna, kad korpusas būtų visiškai sandarus.

Sutvarkyta ir krantinės, kurioje stovi „Sūduvis“, infrastruktūra – laivas prijungtas prie vandens, elektros ir nuotekų tinklų. Lankytojai galės jį ne tik apžiūrėti, bet ir liesti originalią įrangą.

Jūrininkams plukdant laivą į paskutinį uostą Danės upėje kelioms valandoms buvo pakeltas Pilies tiltas.

„Padaryta viskas, kad lankytojams čia būtų patogu ir įdomu. Pristatome šio laivo istoriją, misiją ir svarbą Lietuvos karinių jūrų pajėgų tarnyboje“, – kalbėjo LJM direktorė Olga Žalienė.

Muziejininkai patikino, kad autentiškai su visomis detalėmis ir įranga atkurtame laive lankytojai pasijus tikraisiais įgulos nariais. Nuo rudens čia vyks švietėjiška veikla moksleiviams.

„Sūduvis“ buvo minų paieškai Baltijos jūroje pritaikytas laivas, jame išsaugoti su šia funkcija susiję prietaisai: povandeniniai robotai, imitacinės minos, tralavimo įranga.

Laivo ekspozicija primena, kad vien tiktai Lietuvos vandenyse 1997–2018 m. aptikta ir sunaikinta daugiau nei 170 nuo karo laikų užsilikusių sprogmenų.

„Sūduvis“ dalyvavo NATO pratybose, patruliavo šalies teritorinėje jūroje ir ekonominėje zonoje, vykdė valstybės sieną pažeidusių laivų sulaikymo, konvojavimo, paieškos ir gelbėjimo operacijas.

Klaipėdiečiai ilgokai svarstė, kur pastatyti atitarnavusį karo laivą „Sūduvis“, kad jis netaptų upės ar jūrų uosto vaizdą bjaurojančiu svetimkūniu, – siūlyti įvairūs variantai.

Galų gale nutarta plaukiojančiu muziejumi paverstą laivą pastatyti šalia Pilies tilto, prieš Karlskronos aikštę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.