Karo analitikai: Rusijos taktika artimiausiems mėnesiams iki šių metų pabaigos beveik visiškai aiški

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Vyrai laidotuvių procesijoje Pokrovske, Rytų Ukrainoje 2022 m. liepos 18 d. neša 35 metų Anos Procenko, žuvusios per Rusijos raketų ataką, kūną.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Vyrai laidotuvių procesijoje Pokrovske, Rytų Ukrainoje 2022 m. liepos 18 d. neša 35 metų Anos Procenko, žuvusios per Rusijos raketų ataką, kūną.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jul 19, 2022, 8:20 AM

Jūsų dėmesiui – liepos 18 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) darbuotojai sulaikė buvusį Ukrainos saugumo tarnybos vyriausiosios valdybos vadovą Olehą Kuliničių, įtariamą kolaboravimu su okupantais Rusijos okupuotame Kryme. Žiniasklaida skelbia, kad sekmadienį Volodymyras Zelenskis išleido įsakus, kuriais atleido Ukrainos generalinę prokurorę Iriną Venediktovą ir dabartinį įtakingos SBU vadovą Ivaną Bakanovą dėl to, kad jų pavaldiniai bendradarbiavo su Rusija. Žinoma mažiausiai 60 atvejų, kai Ukrainos pareigūnai sutiko bendradarbiauti su rusų okupantais.

Fašistinės Rusijos kolaborantai – viena pagrindinių Kremliaus atramų. Jie turėjo ir turi užtikrinti sėkmingą ir sklandžią karinę invaziją. Maskvos agentų dėka, kaip spėjama, įvyko sėkminga pietų Ukrainos okupacija, kai Rusijos driskių kolonos be trukdžių įvažiavo į Chersono sritį.

JAV prezidento Joe Bideno vizitas Saudo Arabijoje baigėsi konfliktu su šalies vadovu, princu Mohammedu bin Salmanu. Princas pareiškė, kad JAV skleidė melą, esą 2018-aisiais JAV gyvenusio žurnalisto ir disidento Jamalo Khashoggi nužudymas įvyko su Mohammedo žinia.

Pagrindiniai žinių kanalai šiuo metu aptarinėja, ką J.Biden pasakė princui, ko nepasakė, kodėl Mohammedas įsižeidė, tačiau mums rūpi visai kitas dalykas – nafta. Juk būtent dėl naftos gavybos ir saugumo Artimuosiuose Rytuose Mieguistas Džo ir vyko į Izraelį bei Saudo Arabiją.

Gerai, kad susitarimas visgi pasiektas ir karalystė pažadėjo didinti naftos gavybą nuo 11 mln. iki 13 mln. barelių per dieną. Vašingtonas teigia, kad svarbiausias vizito tikslas buvo patikinti sąjungininkus, kad dėdė Semas nenusigręžė nuo regiono ir nepaliks galios vakuumo Rusijai, Kinijai ar Iranui.

Nuo 2022 m. pradžios euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sumažėjo beveik 12 proc. ir pasiekė paritetą, o analitikai didžiąją dalį šio sumažėjimo sieja su Rusijos (ir Baltarusijos) invazija Ukrainoje bei vėlesniais Kremliaus veiksmais energetikos rinkoje. Be abejo, įtakos turėjo ir turi „sutrikęs“ rusiškų dujų tiekimas į Europą.

Pirmadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen išvyko į Baku, kur sieks gauti daugiau gamtinių dujų iš Azerbaidžano, siekiant sumažinti priklausomybę nuo Rusijos angliavandenilių.

Putinas pagrasino „katastrofiškomis“ pasekmėmis, jei Vakarų sankcijos Rusijai bus ir toliau taikomos. Energetikos pramonės atstovai įspėja, kad Rusija atkeršys už Europos sankcijas.

Maskva jau keršija – nutraukė dujų tiekimą į Vokietiją neva dėl kasmetinės dujotiekio „Nord Stream 1“ techninės priežiūros, prieš tai sumažinusi tiekimą 60 proc.

Australija įsipareigojo siekti teisingumo dėl Malaizijos avialinijų lėktuvo MH17 katastrofos. Šalies užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kanbera tebėra pasiryžusi reikalauti atsakomybės dėl numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo aukų, tarp kurių – 38 australai. Nuo 2018 m. Australija tvirtina, kad pagal tarptautinę teisę už MH17 reiso lėktuvo numušimą atsakinga Rusijos Federacija.

Gražu ir teisinga yra „pareikšti“, „pasmerkti“, „sunerimti“ ir „pasipiktinti“. Tačiau šiuo atveju su rusiškuoju teroristu turėjo būti elgiamasi visiškai kitaip. Iškart po katastrofos, užpultųjų šalių vyriausybės, galbūt, kartu su NATO, privalėjo išsilaipinti Ukrainos teritorijoje, sunaikinti teroristus, jei jie būtų kėlę grėsmę, garbingai pargabenti namo žuvusiųjų kūnus ir atlikti objektyvų tyrimą. Dabar gi sudužęs lėktuvas ir aukos buvo paliktos marodierių plėšimui ir niekinimui. Tik jėga ir niekas kitas galėjo Kremlių sustabdyti anuomet, tik jėga ir niekas kitas gali sustabdyti Kremlių dabar.

Jungtinės Karalystės Gynybos štabo ir karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Tony Radakinas mano, kad Rusijai nepavyksta įvykdyti užsibrėžtų tikslų Ukrainoje, tačiau Maskva Vakarams bus grėsme dar ilgą laiką. Admirolas Rusijos kariuomenės veiksmus pavadino teroristiniais, nes pagrindiniai jos taikiniai – ne kariniai. Pasak T.Radakino, Rusijos primestas karas nėra įprastinis, o teroro aktai skirti bauginti žmones ir veikti psichologiškai. Admirolo teigimu, Rusiją valdo stabilus režimas, kuris sugebėjo užgniaužti opoziciją. Putino režimo pabaigos ar jo pašalinimo bei nužudymo ženklų nematyti.

Ai ai, sere admirole. Nusikalstamas Kremliaus veikimas – tai ne vieno „išprotėjusio“ diktatoriaus šokis su branduolinėmis galvutėmis. Rusijoje ir už jos ribų labai gerai, sistemingai ir organizuotai veikia dešimčių tūkstančių žmonių palaikomas ir sukamas karo ir specialiųjų tarnybų mechanizmas. Šio režimo nusikaltimus suversti vienam Putinui yra mažų mažiausiai nedovanotina klaida, o šiaip tai, pasakysim tiesiai, aklumas ir bukumas.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų. Rusijos taktika artimiausiems mėnesiams iki šių metų pabaigos beveik visiškai aiški.

Rusija griaus Ukrainos miestus, alins šios šalies žmones, naikins infrastruktūrą be jokių „taktinių ar operacinių pauzių“. Kiek mes besidžiaugsime atremtomis atakomis, jų kaina bus ir toliau žūvantys ukrainiečiai, su žeme lyginami jų miestai, namai, gamyklos, ūkiai, mokyklos, universitetai ir vaikų darželiai.

Vakarai su visomis aksomu tviskančiomis institucijomis, įskaitant neįgalią Jungtinių Tautų Saugumo tarybą, privalančią stabdyti šiuos nusikaltimus, demonstruoja visišką bejėgystę.

Taktinis lygmuo

Charkivo kryptimi įsitvirtinusi orda stengiasi sutrukdyti ukrainiečių kariuomenei judėti link valstybės sienos. Po Charkivo srities apšaudymo Pečionių kaime vienas žuvo, keletas sužeista.

Slovjansko kryptimi priešas iš artilerijos apšaudė aplinkinių gyvenviečių rajonus.

Orda apšaudė Kramatorską, mažiausiai 4 smūgiai suduoti miesto pramoninei zonai.

Donecko, Bachmuto kryptimi okupantas apšaudė civilinę ir karinę infrastruktūrą.

Avdijivkos ir Zaporižės kryptimis okupantai pliekė į ukrainiečių karių pozicijas iš minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos.

Po Rusijos apšaudymo Toretske žuvo 6 žmonės.

Naktį netoli Alčevsko sudužo Rusijos naikintuvas, kurį, kaip spėjama, per klaidą numušė pačių rusų priešlėktuvinė gynyba. Tak deržat / Taip ir toliau!

Pranešama apie 10 sprogimų Mykolajive.

Luhansko gubernatorius Serhijus Haidajus ginčija Mordoro teiginius, kad regionas užimtas ir teigia, kad Ukraina tebekontroliuoja du kaimus.

Ukrainiečiai ir toliau naikina rusų amunicijos sandėlius, raketų smūgiais sunaikinti du objektai Chersono srityje.

Barbarų karinio jūrų laivyno grupė toliau blokuoja civilinę laivybą Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje.

Orda giriasi sunaikinusi kelias HIMARS ir šiai toliašaudei artilerijai skirtą amuniciją.

Mhm. O kur gi Teroristų valstybės Rusijos – Ukrainos – JT – Turkijos derybos dėl grūdų išgabenimo? Eteryje – kapų tyla. Ir auganti bado grėsmė.

Per parą į Lietuvą neįleistas 81 migrantas. Tokių skaičių nematėme seniai. Turime duomenų, kad visi ar beveik visi jie į Baltarusiją pateko per Rusiją.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.