Surado dviejų tūkstančių metų senumo indą šokoladui

Meksikos Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto (INAH) archeologai netoli Playa del Carmen kurorto Meksikos Jukatano pakrantėje rado majų indą šokoladui.

 Indas datuojamas vėlyvuoju ikiklasikiniu laikotarpiu (300 m.pr.m.e. – 250 m.) – ir nors jame neišlikę jokių pėdsakų, archeologai mano, kad jis buvo naudojamas gerti šokoladui.<br> INAH nuotr.
 Indas datuojamas vėlyvuoju ikiklasikiniu laikotarpiu (300 m.pr.m.e. – 250 m.) – ir nors jame neišlikę jokių pėdsakų, archeologai mano, kad jis buvo naudojamas gerti šokoladui.<br> INAH nuotr.
 „Išorėje jis yra rausvas, o viduje – juodos spalvos dryžį, iš dalies padengtas kalcio karbonatais. Atrodo, kad puošyba suteikia fitomorfinį vaizdą, panašų į moliūgą“, – sako archeologas Antonio Reyesas Aboundsas.<br> INAH nuotr.
 „Išorėje jis yra rausvas, o viduje – juodos spalvos dryžį, iš dalies padengtas kalcio karbonatais. Atrodo, kad puošyba suteikia fitomorfinį vaizdą, panašų į moliūgą“, – sako archeologas Antonio Reyesas Aboundsas.<br> INAH nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 21, 2022, 1:17 PM

13 cm aukščio indas buvo iš dalies palaidotas minkštose nuosėdose, susidariusiose per liūčių sezoną, kuris paprastai užtvindo visą urvą.

„Išorėje jis yra rausvas, o viduje – juodos spalvos dryžį, iš dalies padengtas kalcio karbonatais. Atrodo, kad puošyba suteikia fitomorfinį vaizdą, panašų į moliūgą“, – sako archeologas Antonio Reyesas Aboundsas.

Indas datuojamas vėlyvuoju ikiklasikiniu laikotarpiu (300 m.pr.m.e. – 250 m.) – ir nors jame neišlikę jokių pėdsakų, archeologai mano, kad jis buvo naudojamas gerti šokoladui.

Majų šokoladas buvo vartojamas kaip karštas skystas gėrimas, pagamintas iš skrudintų kakavos sėklų pastos, aitriųjų paprikų ir kukurūzų miltų. Toks mišinys kelis kartus būdavo perpilamas iš vieno indo į kitą, kol susidarydavo tirštos putos.

Gėrimas buvo vartojamas per oficialias ceremonijas ir religinius ritualus, kaip atnašavimas per laidotuves, auka ir medicininiais tikslais.

Komanda planuoja sugrįžti į urvą sausuoju metų laiku, kad atliktų sistemingą tyrimą ir patikrintų, ar urve nėra kitų artefaktų, rodančių, ar šokolado tipo indas tikrai buvo naudojamas aukojime, o ne tiesiog atsitiktinis radinys, kurį į urvą nuplovė lietaus vanduo.

Parengta pagal „Heritage Daily“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.